Huijarit kauppaavat nyt korjausta ehjiin savupiippuihin

Ympäri Suomea kiertää nyt kauppiaita, jotka tarkastavat savuhormit ja uhkailevat käyttökiellolla, ellei hormia korjata. Tarjottu korjausurakka on asiantuntijoiden mielestä yleensä huikeasti markkinahintaa korkeampi.

Etelä-Karjala
Savupiippu.
Tarja Nyyssönen / Yle

Omakotitalojen asukkaita on Etelä-Karjalassakin lähestytty viime aikoina talon savuhormien ilmaisella tarkastuksella. Tarkastusta on yleensä seurannut kallis tarjous piipun korjauksesta, jonka vaihtoehtona on esitetty jopa tulisijojen käyttökieltoa.

– Ihmisille annetaan täysin väärä kuva hormin kunnosta. Onpa sukitettu täysin kunnossa oleviakin hormeja. Ikävä kyllä yleensä asiakkaana on ollut iäkkäitä ihmisiä, kertoo luumäkeläinen nuohooja Reijo Kääpä.

Uusi korjaustekniikka epäilyttää

Yleensä piipun korjaamiseen tarjotaan niin sanottua slammausta eli sisäpinnan pinnoitusta. Palotarkastajien ja nuohoojien mukaan tämä uudehko korjaustapa on oikeasti melko edullinen. Sitä kuitenkin kaupitellaan tuhansien eurojen hintaan.

– Tällaisessa tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä nuohoojaan, joka osaa kertoa rehellisesti onko korjaustarve todellinen, sanoo lappeenrantalainen nuohooja Mika Hanninen.

Sekä nuohoojat että palotarkastajat epäilevät myös slammaustekniikan kestävyyttä. Pinnoitteen pysyvyys savupiipun sisäpinnassa riippuu monesta tekijästä. Ja kokemuksia sen heikosta kestävyydestäkin on jo.

– Olen käynyt nuohoamassa tällaisia kohteita ja ikävä kyllä se pinnoite tuppaa sieltä rapisemaan pois nuohousharjauksen yhteydessä, Mika Hanninen kertoo.

Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta muistutetaan, että ainoastaan palotarkastaja voi asettaa tulisijan käyttökieltoon.

Vanhukset jälleen kohderyhmänä

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat ovat törmänneet painostavaan savuhormien pinnoituksen myyntiin.

Kaakkois-Suomessa toimiva korjausneuvoja Pekka Hulkkonen on saanut asiasta iäkkäämmiltä ihmisiltä yhteydenottoja. Hulkkonen muistuttaa, että sopimus pinnoituksen tekemisestä voidaan purkaa, jos se on tehty huijaukseen perustuen.

Etelä-Karjalassa kiersi viime kesänäkin ylihintaisia ja turhia remontteja tarjonneita yrittäjiä. Silloin tarjottiin muun muassa kattoremontteja.