1. yle.fi
  2. Uutiset

Vähemmistön raaka kohtelu pysäyttämässä Myanmarin menestystarinan

Yhdysvaltain YK-lähettiläs ei usko Myanmarin selviävän kriisistä ilman ulkopuolista puuttumista vähemmistökysymykseen.

Myanmar
Mies pitelee kylttiä, jossa lukee: "Dear Suu Kyi, we are all a same."
Myanmarin rohingyavähemmistöä puolustavaan mielenosoitukseen Malesiassa kesällä osallistunut aktivisti muistutti kyltillään Aung San Suu Kyitä siitä, että kaikkia ihmiset ovat samanlaisia. Fazry Ismail

Ulkovallat ovat alkaneet huolestua siitä, ettei pitkää sotilashallintoaan karistavan Myanmarin demokratisoituminen näytä sittenkään onnistuvan omin voimin. Huolensa ovat viime päiviä esittäneet muun muassa Yhdysvallat ja Britannia sekä pakolaisaaltoa pelkäävä Malesia.

Väkivaltaisuudet Rakhinen osavaltiossa Luoteis-Myanmarissa ovat pahimmat sitten vuoden 2012 veristen yhteenottojen.

Viime päivinä arviolta kaksi tuhatta rohingyavähemmistön jäsentä on paennut rajan yli Bangladeshiin. Sinnekään he eivät kuitenkaan ole tervetulleita, vaan Bangladeshin poliisi on pidättänyt kymmeniä ja aikoo palauttaa heidät Myanmariin. YK on vedonnut Bangladeshiin, jotta se pitäisi rajan auki.

Kiina kertoi aiemmin viikolla, että sen alueelle oli tullut kolme tuhatta myanmarilaispakolaista. Osa oli haavoittunut. Kiina sanoo tarjoavansa pakolaisille majoituksen ja sairaalahoitoa.

Suu Kyi lupasi päästää Rakhineen apua

Myanmarin asevoimat ja viranomaiset ovat kiistäneet aktivistien ja ihmisoikeusjärjestöjen tiedot, joiden mukaan sotilaat olisivat tappaneet ja raiskanneet siviilejä ja polttaneet heidän kotejaan operaatioissaan sen jälkeen, kun kolmelle raja-asemalle hyökättiin viime kuussa. Viranomaisten mukaan hyökkääjillä oli yhteyksiä rohingoyoihin.

Alueelle ei ole päästetty toimittajia, mutta satelliittikuvat ovat paljastaneet tuhojen laajuuden, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

YK:n mukaan rohingyat ovat yksi maailman vainotuimmista vähemmistöistä.

Yhdysvaltain YK-lähettilään Samantha Powerin mukaan alkuinto siitä, että Myanmar löytäisi polkunsa yksin, on hiipunut ja tilanne vaikuttaa jopa uhkaavalta.

Myanmarin hallitsevan puolueen ja käytännössä hallituksen johtaja, Nobelin rauhanpalkinnon saanut Aung San Suu Kyi vastasi Powerille sanomalla, että hänen maataan kohdellaan epäoikeudenmukaisesti.

Hän kuitenkin lupasi Myanmarin sitoutuvan siihen, että Rakhineen päästetään taas apua. Myös mahdollisia ihmisoikeusrikkomuksia aletaan selvittää, Suu Kyi vakuutti.

Ristiriidat näkyvät myös pallokentällä

YK:n mukaan rohingyat ovat yksi maailman vainotuimmista vähemmistöistä – jopa vainotuin. Myanmar ei ole myöntänyt heille kansalaisuutta, vaan pitää heitä Bangladeshista tulleina maahanmuuttajina, vaikka he ovat asuneet Myanmarissa sukupolvien ajan. Ilman kansalaisuutta rohingyat jäävät myös ilman valtion peruspalveluita.

Rohingyat ovat muslimeja, Myanmarin pääväestö buddhalaisia, ja vainoa lietsomassa ovat usein buddhalaiset munkit. Power sanoo pelkäävänsä, että osa parempaa elämää vuosikausia turhaan toivoneista rohingyaoista saattaa radikalisoitua.

Rohingyakysymys näkyi tällä viikolla myös niin, että Malesia sanoi harkitsevansa vastalauseeksi vetäytymistä kansainvälisestä jalkapalloturnauksesta, jonka toinen isäntä Myanmar on.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi