Loimaalaiskansanedustaja suomii Viking Linen tilausta – "Uusi laiva mahtuu Turkuun"

Keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä kritisoi varustamoyhtiö Viking Linen päätöstä tilata uuden laivansa kiinalaistelakalta.

Loimaa
Viking Linen laiva satamassa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kansanedustaja Olavi Ala-Nissilän mielestä varustamoyhtiö Viking Line on perusteellisen selvityksen velkaa. Ala-Nissilä ihmettelee tiedotteessaan, miksi yhtiö on tilaamassa uuden risteilylauttansa kiinalaiselta telakalta sen sijaan, että laiva rakennettaisiin Suomessa.

Olavi Ala-Nissilä, kesk.
Olavi Ala-Nissilä.Yle

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses kertoi Ylen haastattelussa keskiviikkona, että tarjouksia pyydettiin esimerkiksi Turun telakalta. Hansesin mukaan Turussa kädet olivat täynnä töitä aiempien tilausten kanssa.

Telakkayhtiö Meyer Turun viestintäpäälliikkö Tapani Mylly ei vahvista, olisiko tilaus voitu teettää Turussa. Myllyn mukaan Meyer ei kommentoi muiden yhtiöiden asioita. Lokakuussa telakkayhtiö ilmoitti, että tilauskirja ulottuu vuoteen 2024.

– Turun telakan tilauskirja on hyvä, mutta aina yksi laiva mahtuu lisää. Alus voitaisiin rakentaa esimerkiksi myös Raumalla, jolloin tämä lähes kahdensadan miljoonan euron investointi työllistäisi kotimaassa, Olavi Ala-Nissilä sanoo tiedotteessaan.

– Suomen talous ja työllisyys ovat menossa parempaan päin, mutta tarvitsemme lisää investointeja.

Loimaalaiskansanedustajan mukaan suomalaiset veronmaksajat ovat tukeneet Viking Linea sadoilla miljoonilla euroilla elinkeino- ja yritystukien muodossa viime vuosina.

– Tukien vastapainoksi yhtiöltä on oikeus odottaa investointeja Suomeen ja Suomessa.

Kansanedustaja olisi valmis perimään tukia yhtiöltä takaisin, ellei se muuta aikeitaan laivatilauksen osalta.

Varustamoyhtiö Viking Line kertoi keskiviikkona solmineensa esisopimuksen uuden matkustaja-aluksen tilaamisesta Turun ja Tukholman väliselle reitille. Alus tilataan kiinalaiselta Xiamen Shipbuilding -telakalta.

Laivan pituus on 218 metriä ja sen bruttovetoisuus on 63 000. Matkustajia laivalle mahtuu noin 2 800. Alus on tarkoitus toimittaa keväällä 2020. Sen hinta on noin 190 miljoonaa euroa. Aiesopimus sisältää myös option toisesta laivasta.

Juttua muokattu klo 9.05: tarkennettu bruttovetoisuutta, ja klo 07.59: lisätty Meyer Turun kommentit.