Suomen pisin joulukuusi pystyyn Jyväskylässä – pysyvää puuta ei harkita

Suomen tiettävästi pisin virallinen joulukuusi pystytetään tänään Jyväskylän Paraatiaukiolle. Yli 25 metrinen joulupuu saa oksilleen 200 metrisen ledivalonauhan ja peräti 300 kullanväristä koristepalloa. Kuusen valot syttyvät heti asennuksen valmistuttua viimeistään perjantaina.

Joulukuusen erikoiskuljetus on erikoinen näky. Kuva vuodelta 2014. Kuva: Riika Raitio / Yle

Jyväskylän virallinen kuusi on perinteisesti ollut vuosittain Suomen pisin joulupuu. Viime vuonna kuusen mitta oli 27 metriä ja nyt siis reilu 25 metriä. Vuosi sitten joulukuusi sai uuden jalustan, joka kestää kovatkin tuulet. Vuonna 2014 kuusi kallistui, muttei kaatunut tuulen voimasta.

Ylen viimevuotisessa ”äänestä kaunein joulukuusi” –kisassa Jyväskylän kuusi ei jostain syystä ollut ehdokkaana. Kymmenen kaupunkikuusen joukosta voiton vei Tampereen Keskustorin 20-metrinen puu.

Viime vuoden pisimmät joulukuuset olivat pituusjärjestyksessä Jyväskylä 27 metriä, Lahti 25, Turku 22, Tampere 20, Kuopio 20, Helsinki 17, Hämeenlinna 17, Oulu 15,  Kokkola 14, Kajaani 12 ja Pori 8 metriä. Kaikkien kaupunkien kuusista ei ole tarkkaa tietoa.

Jyväskylän tämän vuotinen joulun kuusi tuodaan Tikkakosken Tikkamannilasta kaupungin omasta lähimetsästä. Näin ison kuusen kuljetus ei onnistu peräkärryllä, joten puu siirtyy Kirkkopuistoon kaupungintalon edustalle erikoiskuljetuksena rekka-autolla. Siirtotöihin tarvitaan nosturi, sillä kuusi painaa satoja kiloja.

Uusi kuusi joka joulu

Joulukuusen kuljettaminen ja pystyttäminen joka vuosi täynnä puita olevaan puistoon kummastuttaa toisinaan kaupunkilaisia. Muualla kasvanutta kuusta halutaan käyttää, koska Kirkkopuistossa kasvavia arvokkaita puita ei haluta tärvellä. Valaisinroikkien ripustaminen aiheuttaa elävälle puulle aina kolhuja.

Pysyvää kuusta ei voi perustella valojen asentamisen helpottamisellakaan. Jouluvalot vaativat vuosittain huoltoa ja se ei onnistu paikan päällä ja ilman valaisinten alas ottamista. Siksi kuusivalojen jättämistä kesäajaksi paikalleen ei pidetä toimivana ratkaisuna.

Jyväskylän kaupunki kiittää kaupunkilaisia, jotka ovat vuoden varrella ottaneet yhteyttä ja tarjonneet omia pihakuusiaan joulukuuseksi. Vaikka tällä kertaa kuusi löytyi kaupungin omasta metsästä, yksityispihojenkin kuusille on ollut käyttöä ja ne ovat päässeet arvopaikalle ihasteltavaksi.

Suomen korkein kuusi vaatii järeän ankkuroinnin kuusenjalkaan. Kuva: Jani Ilola / Yle