Koe uusi yle.fi

Baarin pitäjä tunnistaa yksinäisen ihmisen – "He ovat saaria, joihin muut ihmiset eivät pääse"

Yksin työskentelevä kokee usein yksinäisyyttä, kun tukena ei ole työyhteisöä. Kajaanilainen yrittäjä pyrkii omalla toiminnallaan saamaan ihmiset keskustelemaan toistensa kanssa.

yksinäisyys
Masennuskuvitus.
Yksinäisyys voi johtua monista eri syistä.Yle

Kajaanilainen yrittäjä Päivi Huusko näkee työpaikallaan Viinibaari Maria P:ssä yksinäisiä ihmisiä.

– Minulle on kehittynyt sosiaalista silmää ihmisten suhteen. Ihminen käyttäytyy vähän pelokkaasti, kun hän on yksinäinen. Hänestä huokuu sellainen saarimaisuus, he ovat saaria, joihin muut ihmiset eivät pääse.

– Täällä on kuitenkin helppo tutustua, joten ne rajat sitten usein murtuvat. Monet ovat ystävystyneet täällä, kaksi saarta on yhdistynyt. Ja itse hiukan puskenkin ihmisiä juttelemaan toistensa kanssa, Huusko jatkaa.

On hyvä puhua jonkun kanssa yksinäisyydestä, se on ensimmäinen askel muutokseen.

Tiina Sjöblom

Kainuun soten erikoispsykologi Tiina Sjöblom toteaa, että yksinäisyyteen on monenlaisia syitä. Toisilla ulkopuolisuuden kokemus on läsnä lapsuudesta saakka, toisille puolestaan esimerkiksi elämän isot muutokset voivat aiheuttaa yksinäisyyttä.

– Toisaalta, jos ihmisellä on taitoja ja kokemus siitä, että hän pystyy luomaan sosiaalisia verkostoja, silloin usein myös elämän muutoskohdissa pystyy niitä ylläpitämään.

Yksin työpaikalla

Yrittäjä Päivi Huusko kokee, että hänestä on tullut yksinäisten ystävä ja päinvastoin.

– En sano tätä nostaakseni itseäni, mutta uskon olevani tärkeä ihminen täällä. Tunnen, että olen auttanut monia.

Huusko näkee myös työssään sitä, että ihminen turruttaa yksinäisyyttään alkoholilla. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei hänen tehtävänsä ole ohjata ketään hoitoon.

Ihminen käyttäytyy vähän pelokkaasti, kun hän on yksinäinen.

Päivi Huusko

Yrittäjä ei pelkästään kohtaa yksinäisiä työpaikallaan, vaan hän itsekin kokee olevansa sellainen. Huuskolla ei nimittäin ole työkavereita, eikä sitä kautta työyhteisöä.

– Kun tulen tänne, keskustelen itseni kanssa ja teen kaiken itse. Toisaalta tämä on hedelmällinen tilanne elää elämää, että voi tehdä töitä itsekseen. Vapaa-ajallani viihdyn yksinänikin, mutta töissä se voi olla ongelma, Huusko pohtii.

Erikoispsykologi: Yksinäisyys voi sulkea elämän ulkopuolelle

Tiina Sjöblom määrittelee yksinäisyyden subjektiiviseksi, henkilökohtaiseksi kokemukseksi sekä ristiriidaksi sen välillä mitä toivoo sosiaalisilta suhteilta ja mitä ne todellisuudessa ovat.

– Äärimmillään yksinäisyys on suurta kärsimystä ja sulkee ihmisen elämän ulkopuolelle. Mutta toki yksinäisyyttä on lievemmissäkin muodoissa, ja sen ehkäisemiksi on paljon tehtävissä. En ajattele, että yksinäisyys on taakka, joka on koko elämän mukana.

Erikoispsykologi nostaa esille yksinäisyyden ehkäisemiksi muutaman seikan: oman aktiivisuuden ja ammattiavun hakemisen.

– Jos vain suinkin yksinäisyyttä kokeva ihminen saa aktiivisuutta itsestään irti, niin mikä tahansa aktiivisuus käy. Naapurin kanssa jutteleminen, yhdistystoimintaan mukaan lähteminen, mikä tahansa. Mutta jos tuntuu ettei ole paukkuja lähteä solmimaan ihmissuhteita, kannattaa hakea ammattiapua.

– On hyvä puhua jonkun kanssa yksinäisyydestä, se on ensimmäinen askel muutokseen, Sjöblom jatkaa.