Vanhanen vastasi kritiikkiin aamu-tv:ssä: Ulkoasiainvaliokunnan mietintö kertoo aidosti, mitä on tapahtunut

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko valmistui kesällä. Ulkoasiainvaliokunta julkaisi asiasta mietinnön tämän viikon tiistaina.

Kotimaa
Paavo Arhinmäki ja Matti Vanhanen.
Pehmensikö ulkoasiainvaliokunta Suomen Venäjä-kantaa, kun se julkaisi mietintönsä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta. Ulkoasiainvaliokunnan Matti Vanhanen (kesk.) ja Paavo Arhinmäki (vas.) keskustelivat lisäksi Ukrainan tilanteesta.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta julkisti arvionsa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta (siirryt toiseen palveluun) tiistaina. Ulkoasiainvaliokunta on saanut kritiikkiä, että se olisi pehmennellyt Suomen Venäjä-kantaa mietinnössään.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenen ja vasemmistoliiton kansanedustajan Paavo Arhinmäen mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

– Me emme esimerkiksi missään tapauksessa hyväksy kansainvälisen oikeuden loukkauksia, Krimin haltuunottoa, Itä-Ukrainan tapahtumia tai Syyrian sotaa. Ne kaikki säilyivät mietinnössä, Arhinmäki sanoi tänään torstaina Ylen aamu-tv:ssä.

Arhinmäen mukaan keskustelu asian ympärillä on ollut sen suuntaista, että Venäjän kritiikin rinnalle ei saisi tuoda asioiden todellista tilannetta.

– Jännityshän on kasvanut Itämerellä Venäjän toimien vuoksi, mutta kyllä myös sotilasliitto Nato on voimaa näyttänyt, joka luo entisestään jännitystä, Arhinmäki sanoo.

Keskustan kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen on Arhinmäen kanssa samoilla linjolla. Myös Vanhasen mukaan ulkoasiainvaliokunnan mietintö kertoo aidosti sen, mitä on tapahtunut.

Vahvalla pohjalla

Vanhasen mukaan tulkinta siitä, että Krimin miehitys on ollut lähtölaukaus Venäjän ja lännen jänniteiden kiristymiselle, on virheellinen.

– Kun lähtölaukausta lähdetään katsomaan, niin pitää mennä ainakin vuoden 2007 Putinin puheeseen, jossa hän lähti puskemaan takaisin Venäjän asemaa. Me teemme väärän tulkinnan, jos katsomme, että tämä kiristyminen on lähtenyt vasta Ukrainasta. Tämä on selvästi pidempikestoinen tarina.

Vanhasen mukaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko ja ulkoasiainvaliokunnan mietintö ovat vahvalla pohjalla.

– Luulen, että eduskunnan vastaustakin korostaa nyt se, että siihen kirjoitettiin näkyviin aivan perusasioita Suomen linjasta.

– Se, että me tavoittelemme sitä, että emme joudu sotilaalliseen konfliktiin, meidän maata ei myöskään käytetä käytetä hyökkäykseen ketään toista vastaan. Eli tällaiset itsestäänselvyydet haluttiin kirjoittaa myös näkyviin, että on tietty ankkuri, johon nojata.