Siirapintahmea virta tappoi 21 – Bostonin oudon onnettomuuden tuhovoimalle löytyi vihdoin syy

Sadan vuoden takainen turma sattui pahimpaan mahdolliseen vuodenaikaan.

teollisuusonnettomuudet
Mustavalkoinen kuva romahtaneista taloista.
Melassivirta teki pahaa jälkeä vilkkaalla kauppa-alueella Bostonissa.Boston Public Library

Syy Yhdysvalloissa vuonna 1919 sattuneen perin oudon teollisuusonnettomuuden tappavuuteen on vihdoin selvinnyt, uskovat Harvardin yliopiston tutkijat.

21 ihmistä kuoli, 150 loukkaantui ja useita rakennuksia romahti, kun suuri säiliö repesi ja siitä valui vuolas tahmea virta Bostonin kaduille. Säiliössä oli siirappimaista melassia, jota syntyy sivutuotteena, kun sokerijuurikkaista tai -ruo'oista tehdään sokeria.

Tutkijoiden mukaan niin moni uhri juuttui ja kuoli melassiin, koska vuodenaika oli mitä onnettomin. Elettiin tammikuuta, ja vaikka päivä olikin leuto, niin se oli kuitenkin talvinen. Kylmä ilma jähmetti melassin nopeasti.

Jos olisi ollut mikä muu vuodenaika tahansa, turma olisi vaatinut paljon vähemmän ihmishenkiä, tutkijat arvioivat.

– Olen kotoisin Arkansas'sta, ja meillä on sanonta: "Hidasta kuin melassi tammikuussa". Outoa kyllä, juuri siitä tässä turmassa oli kyse – paitsi, että virta ei ollut hidas, sanoo tutkimusta johtanut Nicole Sharp.

Turma antaa vinkkiä teollisuusonnettomuuksien pelastustöille

Revenneessä säiliössä oli 8,7 miljoonaa litraa melassia. Ensimmäinen syöksyaalto oli yli 7,5 metrin korkuinen, eikä sitä päässyt pakoon juoksemalla: se eteni 56 kilometrin tuntivauhtia, Sharp kertoo.

Tutkijat lukivat satoja sivuja aikalaiskuvauksia, tarkastelivat sadan vuoden takaisia karttoja ja saivat apua myös säätilastoista. Heille selvisi, että vain pari päivää ennen onnettomuutta säiliöön on tuotu uusi erä melassia lämpimältä Karibialta.

Siten lämpötilaero melassin ja Bostonin talvi-ilman välillä oli vaarallisen suuri. Lämpimänä aine oli ensin juoksevaa, mutta kylmässä ilmassa se jähmettyi nopeasti.

Tutkimus ei vain tyydytä historioitsijoiden uteliaisuutta, vaan Sharp uskoo siitä olevan vastedes hyötyä teollisuusvuotojen hillitsemisessä. Lisää tutkimuksesta voit lukea muun muassa LiveScience (siirryt toiseen palveluun)-tiedesivustolta ja useita aikalaiskuvia löytyy Bostonin kaupunginkirjaston Flickr-sivulta (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AP, Yle