1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Turun kaupunginteatterin Kouki: Nyt pitäisi keksiä, miten taiteen kasvava freelancer-kenttä työllistetään

Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki toivoo, että valtion kulttuurituen uudistuksen rinnalla uudistetaan myös teatterialan työehtosopimus.

kulttuuri
Mikko Kouki.
Mikael Rydenfelt

Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki toivoo, että museoiden, teattereiden ja orkestereiden rahoitusjärjestelmän uudistaminen tehtäisiin maltilla.

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä pohtii parhaillaan asiaa. Uudistuksen pääperiaatteet pitäisi olla selvillä tammikuun lopussa 2017.

– Suuri osa nyt esille otetuista asioista vaatisi lisärahaa. Mitä jos sitä ei tule? Tällöin uusilla kriteereillä jaettu raha on vääjäämättä joltain pois, Kouki toteaa.

Valtionosuusjärjestelmän uudistus pitäisi pystyä tekemään, vaikka jaettava raha ei kasvaisi.

– Jos raha ei lisäänny, pitää tuen saajia karsia. Uusilla kriteereillä jaettu raha on vääjäämättä joltain toiselta pois.

Teatterinjohtaja pitää niin sanotun vos-tuen saajien toiminnan arvioimista koko uudistuksen suurimpana kysymyksenä.

– Järjestelmän pitäisi pysyä yksinkertaisena ja tehokkaana. Tarkastelua pitäisi samalla laajentaa pelkästä työvoiman määrään perustuvasta laskentatavasta, Kouki toteaa.

Teatterinjohtaja toivoo, että uusi rahoitusjärjestelmä tukisi taidelaitosten kehittämistä ja kehittymistä. Katseen pitäisi olla tulevaisuuden teatterissa. Miten sitä voisi tehdä laadukkaammin ja kiinnostavammin?

Järjestelmän pitäisi löytää Koukin mukaan ratkaisu myös siihen, miten teatteritalot voisivat työllistää voimakkaasti kasvavaa freelancer-kenttää.

– Vos-järjestelmän lisäksi myös alan työehtosopimus pitäisi uudistaa, Kouki toteaa.

Kouki toivoo, että uudistuksessa otettaisiin nykyistä paremmin huomioon erilaiset muutostilanteet, kuten teatteritalojen peruskorjaukset.

Niistä on kokemusta esimerkiksi Kuopiosta, Turusta että Helsingistä. Sekä Helsingin että Turun 1960-luvulla rakennetut kaupunginteatterit ovat parhaillaan remontissa. Kuopion laajennettu ja peruskorjattu teatteri avattiin uudestaan kaksi vuotta sitten.

– Remontin ei pitäisi automaattisesti vähentää valtionosuutta, kuten nyt, Kouki sanoo.

Mikko Kouki.
Mikael Rydenfelt

Kouki arvostelee nykyistä vos-järjestelmää siitä, ettei se aina tue toiminnan kehittämistä. Vos-tukea maksetaan henkilötyövuosien mukaan.

– Palkkakustannuksiin perustuva laskenta kannustaa palkkasumman säilyttämistä entisellään tai sen kasvattamista.

Hyvää nykyjärjestelmässä on Koukin mukaan se, että sillä pystytään ylläpitämään Suomen ammattiteatteriverkostoa.

– Se mahdollistaa ammattimaisen teatteritoiminnan, Kouki toteaa.

Turun kaupunginteatteri on yksi Suomen suurimmista teatteritaloista. Se sai tänä vuonna lähes 2,3 miljoonaa euroa vos-tukea.

Lue seuraavaksi