Kosketa, kuuntele, hanki koira! - A2-Klubeilla löydettiin lääkkeitä yksinäisyyden poistoon

A2-Klubit etsivät eilen eri puolella Suomea lääkkeitä yksinäisyyden poistamiseen. Tutkimusten mukaan joka viides suomalainen kärsii yksinäisyydestä. Porissa A2-Klubin keskustelijoiden mukaan vastuu yksinäisten auttamisesta on meillä jokaisella.

Kuva: Marko Hietikko/ Yle

Kosketa!

Porilainen Riitta Jakonen on kohdannut yksinäisyyttä jo 50 vuoden ajan. Kampaamotuolissa moni tuttu asiakas avautuu ja kertoo läheisyyden kaipuustaan.

– Kosketus on se keino, jolla olen voinut helpottaa muiden yksinäisyyttä. Kun pesen asiakkaan hiuksia tai hieron päänahkaa, moni rohkaistuu puhumaan huolistaan.

Kuva: Marko Hietikko / Yle

Jakonen kuvailee itseään puheliaaksi ja seuralliseksi ihmiseksi, mutta myöntää itsekin kokeneensa yksinäisyyttä.

– Vahvin muistoni on lapsuudesta, jolloin kuljin kolmen kilometrin koulumatkat yksin. Muistan, kuinka surulliseksi tulin muiden lähtiessä yhdessä kulkemaan kotimatkaa. Koulumatkoihin liittyi myös vahvasti pelon tunteita.

Luovu itsekkyydestäsi!

Noormarkkulainen Satu Uutaniemi asuu yksin ja myöntää auliisti olevansa välillä todella yksinäinen. Hän on ajanut viime vuodet yksinasuvien ja yksinäisten asiaa muun muassa käynnistämällä ystävän etsintä -hankkeen.

– Me yksinäiset ollaan jääty, mutta myös jättäydytty ulkopuolelle. Nyt pitää saada kasvot sille, että yksinäisiä on kaikenikäisissä ja se on vakava ongelma.

Kuva: Marko Hietikko / Yle

Ratkaisuja yksinäisyyden poistamiseen pohtiessaan Uutaniemi on pallotellut mielessään ideaa, joka mukailee Haluatko miljonääriksi? -ohjelmaa.

– Voisimme kaikki osallistua kuvitteelliseen Haluatko lähimmäiseksi? -ohjelmaan. Fiftyfifty-mahdollisuuden kohdalla kysyisimme kukin itseltämme olemmeko valmiit antamaan 50 prosenttia itsekkyydestämme ja saamaan 50 prosenttia välittämistä vastalahjaksi. Kaverille kilauttaminenkin on helppoa - jokainen varmasti tuntee jonkun yksinäisen.  Kysy yleisöltä -vaihtoehto tarkoittaa sitä, että yksinäisiltä itseltään tulee kysyä millaista apua he kaipaavat.

Auta myös virka-ajan ulkopuolella!

Rauman Katulähetyksen toiminnanjohtaja Janne Rantala tekee päivittäin töitä syrjäytyneiden parissa. Moniongelmaiset asiakkaat ovat usein myös yksinäisiä. Hänen mukaansa meillä jokaisella on vastuu auttaa yksinäisiä.

Kuva: Marko Hietikko / Yle

– On katsottava peiliin. Olet sitten sukulainen, tuttava tai urheiluvalmentaja - meillä kaikilla on lähipiirissämme yksinäisiä. Myös viranomaisten on herättävä. Autamme tällä hetkellä yksinäisiä klo 8-16, kun meidän pitäisi olla tavoitettavissa paremminkin klo 16-8.

Omasta yksinäisyydestä kysyttäessä, Rantala muistelee teinivuosiaan.

– Oli aikoja, jolloin oli tehtävä vääriä valintoja välttääkseen yksin jäämisen. Oli mentävä tupakkapaikalle tai bileisiin, koska muutkin menivät.

Hanki koira!

Porilainen agility-harrastaja Marjo Alander kehottaa yksinäisiä pohtimaan koiran hankkimista. Koira voi tunnetusti olla ihmisen paras ystävä, joka on aina valmis hyppäämään kainaloosi rapsutettavaksi.

Kuva: Marko Hietikko / Yle

– Koira tarjoaa sisältöä elämään. Tulee lähdettyä ulos ja ihmisten pariin. Koiraihmiset ovat usein hyvin sosiaalisia ihmisiä.

Alander itse koki konkreettisesti koiran hyödyn ystävien löytämisessä muuttaessaan Poriin. Koiran kanssa harrastaessa alkoi löytyä uusia tuttavia, joiden kanssa käydään lenkillä ja koirakilpailuissa.

Puhu ja kuuntele!

Psykologi Sami Salminen uskoo, että moni yksinäinen kokee syyllisyyden, häpeän ja kuulumattomuuden tunnetta. Näiden tunteiden kohtaaminen on olennaista pyristellessä eroon yksinäisyydestä.

– Harva haluaa myöntää itselleenkään olevansa yksinäinen. Sen myöntäminen voi aiheuttaa aluksi romahtamisen. Kaikki sanat kuitenkin auttavat ulos yksinäisyydestä. Aina kun sanoja on käytössä, ollaan jo liikkeellä.