1. yle.fi
  2. Uutiset

"Anttilaa jäi vähän ikävä" – Ämpärijono vihki ensimmäisen ex-Anttilan Tokmanniksi

Ensimmäinen Anttiloiden tilalle Uudellamaalla tulevista Tokmanneista avattiin tänään Lohjalla.

kauppa
Tokmanni-tavaratalo.
Tokmanni-tavaratalo.Yle

Lohjan Kauppakadulle kertyi satojen ihmisten jono aamukahdeksalta, kun Tokmanni avasi uuden myymälänsä Anttilan tyhjilleen jättämään liiketilaan. Juuri remontoitu katutason kauppapaikka keskellä kaupunkia vastaa täydellisesti Tokmannin nykytarpeita. Ketju suunnittelee uusia myymälöitä nimenomaan kaupunkien keskustoihin ja kauppakeskuksiin.

– Monet asiakkaat ovat toivoneet meitä kaupungin keskustaan ja kun me nyt tähän päästiin, niin olen tosi iloinen, ja niin on ilmeisesti moni muukin, kun tätä ihmispaljoutta katselee, toimitusjohtaja Heikki Väänänen myhäilee.

Tokmanni neuvottelee parhaillaan kolmesta kauppakeskuksessa sijaitsevasta liiketilasta pääkaupunkiseudulla. Kuopiossa ja Oulussa avataan ketjun liike entisiin Anttilan tiloihin vielä tämän vuoden puolella. Pääkaupunkiseudulla isojen tavaratalotilojen jakaminen muiden toimijoiden kanssa on mutkikkaampaa ja vie enemmän aikaa.

Uteliaisuus houkutteli asiakkaat avajaisiin

Tokmanni jakoi myymälänsä avajaisissa jo käsitteeksi muodostuneita ilmaisia ämpäreitä. Moni asiakas vakuutti kuitenkin tulleensa paikalle pelkästä uteliaisuudesta.

– Lähinnä nyt tulin katsomaan, että minkälainen valikoima täällä on. Ja tulin tarkoituksella vähän myöhemmin, että ämpärit olisi jo jaettu. Niitä minulla on omasta takaa ihan tarpeeksi, Kari Sassi naurahtaa.

– Tulin, kun tämä on niin lähellä, ja ihan uteliaisuudesta myös. Anttilaa jäi vähän ikävä, kun se meni niin äkkiä pois. Siinä oli vaatteitakin, Aili Puisto huokaa.

Lohjan Anttila ehti toimia Kauppakadulla vain pari kuukautta ennen konkurssia. 93-vuotias Alisa Nyström kaipaa puolestaan jo 2000-luvun alussa suljettua Ojamon Anttilaa.

– Se oli oikein hyvä Anttila. Siinä oli ruokala ja kaikki! Eihän tämä uudempi ollut ollenkaan sama asia, Nyström puuskahtaa.

Toimitusjohtaja: Kasvun takana hinta ja valikoima

Tokmanni on vahvassa kasvussa samaan aikaan, kun moni muu ketju kärvistelee tai jopa kuihtuu Anttilan tapaan pois. Tokmanni pelaa toimitusjohtajansa Heikki Väänäsen mukaan ennen kaikkea hinnalla ja valikoimalla.

– Ihmiset tarvitsevat kodin arjessa monenlaisia tavaroita ja sieltä se kasvu syntyy. Tietysti hinta on merkityksellinen asia ja sen eteen me teemme töitä, että hinnat pysyisivät maltillisina.

Lohjalla on uuden myymälän myötä kaksi Tokmannia. Tämän useampaa liikettä Väänänen ei paikkakunnalle toistaiseksi sijoittaisi.

– Saa nähdä miten Lohjan väestö kasvaa. Nämä kaksi myymälää riittävät tälle nykyiselle väkimäärälle.

_Juttua korjattu 1.12.2016: Kyseessä oli Uudenmaan ensimmäinen Anttilan tilalle tullut Tokmanni. Kouvolaan avattiin Tokmanni entisen Anttilan paikalle edellisellä viikolla. _

Lue seuraavaksi