Kittilässä harkitaan Kuntaliitosta eroamista – neuvot voi hankkia muualtakin

Perussuomalaisten valtuustoaloitetta kannattaa myös vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg.

Kittilän kunnanvaltuuston on viime aikoina kysynyt neuvoa Kuntaliitolta ja neuvoihin ei olla oltu kaikilta osin tyytyväisiä. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Kittilän kunnassa harkitaan eroa Kuntaliitosta. Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää eroamista muun muassa sillä perusteella, että kuntapäättäjät eivät ole saaneet Kuntaliitosta tarvitsemaansa apua.

Esimerksi kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisasiassa kuntaliiton neuvot olivat perussuomalaisten mielestä ristiriitaisia.

– Toisaalta todettiin, että kuuleminen ei olisi ollut riittävää ja toisaalta annettiin ymmärtää, että kuuleminen tietyin edellytyksin oli sittenkin riittävää. Tämä ristiriitainen neuvo johti lopulta siihen, että kunnanvaltuuston päätös kunnanjohtajan erottamisesta todettiin muotoseikkoihin vedoten lainvastaiseksi korkeimmassa hallinto-oikeudessa, perussuomalaiset perustelevat.

Kittilässä on myös koettu, että Kuntaliitto ajaa suurten kaupunkien asiaa ja jopa pienten kuntien asukkaiden palveluiden heikentämistä tukiessaan kuntauudistusta.

Lex Kittilässäkin tukijana

Kittilässä on närkästytty myös siitä, että osa Kuntaliiton johdosta kannattaa niin sanottua Lex Kittilää eli valtion oikeutta puuttua tarvittaessa kunnan itsehallintoon.

– Kaikkein yllättävintä on viime aikoina ollut se, että Kuntaliiton johtohenilöitä on asettunut näkyvästi tukemaan myös Lex Kittiläksi mainittua kuntalain muutosta, mikä merkitsisi sekä puuttumista kunnalliseen itsehallintoon varsin kyseenalaisella tavalla että asettaisi hallintovallan ja tuomiovallan erillisyyden kyseenalaiseksi. Emme voi missään olosuhteissa hyväksyä keskusjärjestön taholta tällaista toimintaa, vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg kirjoittaa kunnanhallituksen esityksessä.

Vt. kunnanjohtaja kannattaa ehdotusta

Kyösti Tornberg kannattaa Kuntaliitosta eroamista. Hän toteaa, että kritiikin aiheista huolimatta tietyissä erityisasiantuntemusta vaadittavissa tilanteissa Kuntaliiton neuvonta on toiminut kohtuullisen hyvin.

Hyviä ja huonoja puolia punnittaessa eroaminen on hänen mielestään kuitenkin tarkoituksenmukaista. Kuntaliitolta tähän saakka haettu neuvonta voidaan hankkia muualtakin.

Tornberg esittää ensi tiistaina kokoontuvalle kunnanhallitukselle, että se esittää valtuustolle Kittilän eroamista Kuntaliitosta vuoden 2017 lopussa.

Kaikki kunnat kuuluvat Kuntaliittoon – toistaiseksi

Kuntaliiton mukaan kaikki Suomen kunnat kuuluvat siihen. Kuntaliitosta voi kuitenkin erota kuten mistä tahansa yhdistyksestä.

Kuntien jäsenmaksu Kuntaliitossa perustuu asukaslukuun ja verotuloihin. Esimerkiksi Kittilä maksaa tällä hetkellä Kuntaliiton jäsenyydestä 20 800 euroa vuodessa.

Lisätty klo 15:52 kaksi viimeistä kappaletta.