Hyppää sisältöön

Äänekosken loinen ei ole ameeba – "Se ei ole tappaja, eikä aiheuta vakavia sairastumisia"

Äänekosken pitkittyneestä vesikriisistä järjestetyn tiedotustilaisuuden ensimmäinen uutinen on, ettei löydetty loinen ole ameeba. Infektioylilääkäri Maija Rummukaisen mukaan on virheellistä nimittää dientamoeba fragilis -alkueläintä ameebaksi.

Kuva: Antro Valo / Yle

Infektioylilääkäri Maija Rummukainen Keski-Suomen keskussairaalasta sanoo, ettei Äänekoskella ihmisiltä löydettyä alkueläintä voi nimittää ameebaksi.

– Dientamoeba fragilis -alkueläin kuuluu trikomonas-heimoon, jota esiintyy maailmanlaajuisesti, mutta se ei ole tappaja, eikä se aiheuta vakavia sairastumisia, hän sanoo.

Dientamoeba fragilisin yleisimmät oireet ovat vatsakipu ja ripuli, muita oireita ovat pahoinvointi, laihtuminen, väsymys.

Rummukaisen mukaan loisen aiheuttamia oireita voi pitää epämääräisinä, ja tila voidaan sekoittaa turistiripulin jälkeiseen ärtyneen suolen oireyhtymään.

– Täysin oireettomilla ihmisillä esiintyy runsaasti dientamoeba fragilista, erityisesti sitä löytyy tropiikista palanneilta. Se on todennäköisesti alidiagnosoitu loinen, Rummukainen sanoo.

Rummukaisen mukaan laboratoriotutkimuksissa otettiin parasiittidiagnostiikassa käyttöön uusi menetelmä, ja hän pitää sitä syynä, miksi diantamoeba fragilista löydettiin nyt niin paljon.

Positiivisen dientamoeba fragilis -näytteen on antanut 61, heistä 33 on lapsia. Kaikkiaan lähetteen on saanut noin 440 ihmistä, ja puhtaan näytteen on antanut 232.

Rummukaisen mukaan samaa alkueläintä löyty muiltakin suomalaisilta: sitä esiintyy maailmanlaajuisesti ja se leviää matkailun mukana.

Rummukaisen sympatiat ovat ihmisten puolella, sillä hän uskoo, että pieni joukko vedestä sairastuneista saa pitkittyneitä oireita eli infektion jälkeisen ärtyneen paksusuolen oireyhtymän.

.
.