Rovaniemen aluelautakunnista tulee vain keskustelukerhoja?

Kolme vuotta Rovaniemellä toimineita aluelautakuntia uhkaa vallattomiksi keskustelukerhoiksi muuttuminen. Osa kaupunginvaltuuston poliittisista puolueista pitää aluelautakuntien budjettivaltaa vaaleilla valittujen edustajien uhkana.

Rovaniemi
Aluelautakunnan kokous
Ranuantien aluelautakunta kokoontuu Taipaleen koulullaJarmo Honkanen / Yle

Ranuantiensuunnan aluelautakunnan vuoden viides kokous on kerännyt lautakuntaan valitut kyläjäsenet Taipaleen koululle. Lautakunnan perustaminen on piristänyt seutua, sanoo Siikakämän edustaja Taisto Körkkö.

– Tämä on ollut erittäin aktiivinen ja täällä on pystynyt vaikuttamaan. Voi sanoa, että maakunnan kylien ääni on kuulunut tämän kautta.

Kokouksen tärkeimmät asiat ovat alueen kuluvan vuoden palvelujen käyttöraportin ja ensi vuoden palvelujen alustavan käyttösuunnitelman hyväksyminen. Kyseessä on aluelautakunnan määräraha 1 015 657 euroa, jolla tuotetaan alueen päivähoito-, opetus-, kulttuuri- ja perusopetuspalvelut.

Käytännössä päätetään vain kymmenistä tuhansista euroista

Vuonna 2012 kaupunginvaltuustossa hyväksytty hallintosääntö antaa aluelautakunnille vaikutusvaltaa palveluiden järjestämisessä, mutta käytännössä kolmen vuoden kokeiluaika ei ole riittänyt vallan käyttöönottoon.

Tähän saakka on hyväksytty lähinnä valmiita käyttöraportteja ja suunnitelmia. Miljoonien eurojen sijaan lautakunnissa on päätetty pääasiassa palveluiden järjestämiseen liittyvistä ratkaisuista ja muutamista kymmenistä tuhasista euroista.

Mutta silläkin on saatu piristetyksi kylien elämää, sanoo Haukitaipaleen edustaja Taru Palokangas, joka toimii puheenjohtajana Ranuantien aluelautakunnassa. Raha menee siihen, minkä ihmiset kokevat tarpeelliseksi.

– Yhteisten kylätilojen toiminnan tukemiseen, vapaitten ryhmien toiminnan ja teatterimatkojen ja muun harrastustoiminnan tukemiseen ja ikääntyvien ihmisten asiointipalvelujen järjestämiseen, joita ei aikaisemmin ollut, että tämäntyyppiseen toimintaan. Olemme saaneet aktivoitua ihmisiä ja ryhtymään myös omatoimisesti järjestämään näitä itselleen tärkeitä asioita.

Kunnanhallitus haluaa vallan takaisin valtuutetuille

Näyttää siltä, että ennen kuin Rovaniemen kaupungin aluelautakunnat edes saivat käytettyä valtaansa, ne lopetetaan. Kaupunginhallitus äänesti kokoomuksen, demareiden ja perussuomalaisten johdolla, että lautakunnat muutetaan toimikunniksi ilman budjettivaltaa. Lopullisesti asian päättää kaupunginvaltuusto tammikuussa.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaarlo Alaoja sanoo, että valtuuston tulee päättää budjetista ja lautakunnissa tulee keskittyä oman alueen kehittämiseen.

– Siellä täytyy nimenomaisesti painottua nimenomaan alueiden kehittämiseen eikä niinkään kiistelyyn perustoimielimien kanssa, että kuka saa päättää koulusta ja peruspalveluista. Budjettivalta ja palveluiden järjestämisvalta kuuluu kuntalaisten valitsemalle valtuustolle ja valtuuston valitsemille elimille yksiselitteisesti kuntalain perusteella.