Tunnekoulutus peruskoulun lukujärjestykseen! – näin Hämeenlinnassa torjuttaisiin yksinäisyyttä

Yksinäisyyttä voitaisiin vähentää jo pienillä puhekulttuurin muutoksilla: olemalla avoimia ja käyttämällä ystävällisiä sanoja, väittävät Hämeenlinnan A2-klubin vieraat. Näitä taitoja pitäisi opiskella myös kouluissa.

yksinäisyys
A2-ilta Hämeenlinnassa.
Hämeenlinnan A2-Yksinäisyys-illan vieraat väittävät, että yksinäisyyttä vähentäisi...

Muun muassa tunnekoulutus ja kulttuurinmuutos nousivat A2 Yksinäisyys-illan hämeenlinnalaisklubin keskusteluissa monesti esille. Yksinäisyyden torjunnassa on suuri vaikutus sillä, miten ihmiset toisilleen puhuvat ja ottavat toisensa huomioon arkisissa tilanteissa, allekirjoittavat Olutravintola Birgerin A2-klubin keskustelijat.

– Ota toiset huomioon, ole avoin ja hyväksy kaikenlaiset kulkijat. Tunnekoulutusta pitäisi saada jo kouluun, koska kaikilla se ei välttämättä tule sieltä kotoa, sanoo Hämeen Setlementin Essi Siljoranta, joka on tehnyt paljon töitä vanhusten yksinäisyyden ehkäisemiseksi.

Joka kymmenes suomalainen kokee yksinäisyyttä usein, ja yksinäisimpiä ovat vanhukset ja nuoret. Yksinäisyys on tupakanpolttoon verrattava yhteiskunnallinen ongelma ja terveysriski.

– Ihmisellä pitäisi olla kuusi ystävää. Se riittää, koska tarvitaan kuusi arkunkantajaa. Kulttuuria pitäisi muuttaa niin, että haluaisimme olla ystäviä toisillemme, sanoo hämeenlinnalainen kaupunginivaltuutettu Kylli Kylliäinen, joka saapui Birgeriin kuuntelemaan keskustelua.

– Hallituksen pitäisi tukea sellaista politiikkaa, joka vähentää yksinäisyyttä. Kaikilla on vastuu siitä, ettei ketään syrjitä, sanoo Olli Sillanpää, joka työkseen etsii tekemistä 17–29-vuotiaille nuorille Toimi!-hankkeen projektisuunnittelijana.

– Ja sitten pitäisi opetella puhekulttuuri, jossa kehutaan toista, rohkaistutaan kohtaamaan ja kiittämään enemmän, lisää puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio.

"Puhukaa jostakin muusta kuin yksinäisyydestä"

Myös yleisö osallistui keskusteluun Hämeenlinnan keskustassa. Eräs paikalle saapunut kysyi panelisteilta, miksi bussissa kuulee usein tyttöjen nauravan, kun taas pojat eivät juuri ääneen hymyile.

– Tyttöjä kannustetaan usein sosiaalisiin suhteisiin. Poikien puhe jää usein pinnallisemmalle tasolle, kommentoi Essi Siljoranta.

Samassa ikäihmisten yksinäisyyden kanssa työskentelevä Siljoranta toivoo, että yksinäisyydestä luovuttaisiin terminä. Esimerkiksi yksinäisyyttä ehkäiseviin tapaamisiin osallistuu ikäihmisiä vain heikosti, kun taas esimerkiksi seniorisinkku-toimintaan on helpompi lähteä mukaan. Siljorannan mukaan kriittinen vaihe on eläköitymisen kynnyksellä: löytääkö ikääntyvä uutta aktiviteettia vapaa-ajalleen?

– Puhukaa jostakin muusta kuin yksinäisyydestä, sitä seniorit toivovat. Yksinäisyyttä hävetään.

Facebook- (siirryt toiseen palveluun)livessä muistutetaan, että yksinäisyys on juurisyy moneen muuhun ongelmaan. Kommentoija toivoo, että yhä useampi päättäjä ymmärtäisi asian laajuuden.

– Syrjäytyneet yksinäiset ovat köyhiä, eivätkä heidän tule lähdettyä sukujuhliin, kun ei ole varaa matkaan. Perheen käsitystä pitäisi laajentaa myös mummoihin ja vaareihin, tarjoaa yksinäisyyden lääkkeeksi vuoden diakoniatyöntekijäksi valittu Katja Lahti.