1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän keskiluokan elämä kurjistuu – talouskriisi kiskoo elintasoa alas

Matkailu ja gourmet-ruoka ovat luisumassa Venäjän keskiluokan ulottumattomiin, kun pitkittynyt talouskriisi riepottelee maata. Moskovalaispariskunta on säästänyt kuukausia Suomen-lomaa varten.

Moskova
Nuori nainen valkoisessa kauluspaidassa, vieressä istuu nuori mies harmaassa trikoopaidassa.
Ksenija Polikutina ja Roman Sosin suunnittelevat rahankäyttönsä tarkasti ja seuraavat sitä kännykkäsovelluksen avulla.Erkka Mikkonen / Yle

MOSKOVA Venäjän talouskurimus rokottaa pahiten keskiluokkaista elämäntapaa, johon yhä suurempi osa venäläisistä oli vasta alkamassa tottua. Matkailu, laadukas ruoka ja yksityiset terveyspalvelut ovat käyneet entistä saavuttamattomammiksi.

– Keskiluokalla ei ole enää varaa sen aiempaan elämäntapaan. Muutos elintasossa verrattuna kriisiä edeltävään aikaan on kaikkein suurin juuri keskiluokalla, kertoo tutkija Svetlana Marejeva Moskovan talouskorkeakoulun sosiaalipolitiikan instituutista.

Venäläinen keskiluokka hyötyi 2000-luvulla talouskasvusta, jota korkea öljynhinta tuolloin vauhditti. Nyt heidän elinolonsa kurjistuvat.

Venäjän tiedeakatemian tutkimus vahvistaa keskiluokan kärsineen talouskriisistä suhteellisesti enemmän kuin alempiin tuloluokkiin kuuluvat taloudet.

Elintarvikkeiden hinnannousu rokottaa kukkaroa

Moskovan laidalla asuvat Roman Sosin ja Ksenija Polikutina, insinööri ja vaateketjun myymälävastaava, tienaavat yhdessä huomattavasti keskivertomoskovalaistaloutta enemmän. Talouskriisi tuntuu silti selvästi heidänkin arjessaan.

Pariskunta on remontoinut kerrostaloasuntonsa skandinaaviseen tyyliin. Kulujen säätämiseksi remontti on tehty omin käsin.

Hintojen nousun huomaa etenkin ruokaostoksilla.

– Hinnat nousevat joka kuukausi. Aiemmin tuhannella ruplalla saattoi valmistaa muutaman illallisen, mutta nyt se hädin tuskin riittää välttämättömiin peruselintarvikkeisiin, Polikutina sanoo.

Hinnat nousevat joka kuukausi.

Ksenija Polikutina

Nykykurssin mukaan tuhat ruplaa on hieman alle 15 euroa.

Lokakuussa elintarvikkeiden hinnat olivat lähes kuusi prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin, Venäjän valtion tilastopalvelu laski. Viime vuoden lokakuussa puolestaan elintarvikkeet olivat kallistuneet liki 18 prosenttia vuodesta 2014.

Hintojen nousu on iskenyt pahiten tuontielintarvikkeisiin, jotka olivat ennen keskiluokan suosiossa. Venäjän lännelle määräämät vastapakotteet ovat lopettaneet suuren osan eurooppalaisten elintarvikkeiden tuonnista kokonaan.

Älypuhelimen näytöllä värikäs piirakkakuvio.
Kännykkäsovellus auttaa kotitalouden menojen ja tulojen tasapainottamisessa.Erkka Mikkonen / Yle

Keskiluokka ei enää investoi itseensä

Sosin ja Polikutina kertovat suunnittelevansa rahankäyttöänsä järjestelmällisesti. Kaikki kotitalouden menot ja tulot kirjataan tarkasti ylös.

– Aiemmin emme seuranneet kulujamme, mutta nyt mietimme tarkkaan ostoksiamme. Lisäksi säästämme konkreettisia tavoitteita varten. Pyrimme siihen, että säästäminen ei häiritsisi arkeamme, Roman Sosin sanoo.

Matkustamista rakastava pariskunta on säästänyt kuukausia uudenvuoden lomaa varten. He haluavat silloin matkustaa Suomeen.

Nykyisin mietimme tarkkaan ostoksiamme.

Roman Sosin

Lisäksi he käyttävät varoja itsensä kehittämiseen – kielitaito ja muu erikoisosaaminen kantaa heidän mielestään työelämässä pitkälle.

Venäjällä tehty kyselytutkimus paljasti, että iso osa venäläistä keskiluokkaa on talouskriisin myötä kuitenkin lopettanut omaan osaamiseensa investoinnin.

– Keskiluokka ei tunne enää samanlaista yhteyttä omaan itseensä sijoittamisen ja oman yhteiskunnallisen aseman paranemisen välillä. Ylempään yhteiskuntaluokkaan nouseminen nähdään mahdollisena enää vain hyvin kapealle väestöryhmälle, selvittää Svetlana Marejeva Moskovan talouskorkeakoulusta.

Venäläiset kiistelevät: Onko keskiluokkaa enää jäljellä? 

Venäjällä käydäänkin nyt vilkasta keskustelua keskiluokan asemasta ja sen tulevaisuudesta. Synkimpien näkemysten mukaan talouskriisi on käytännössä hävittänyt keskiluokan kokonaan.

Keskiluokan kokoa ja kehitystä on vaikea arvioida. Siitä ei ole yksiselitteistä määritelmää, ja eri mittarit antavat keskiluokasta hyvinkin erilaisia näkemyksiä.

Tuloihin, omaisuuteen, koulutukseen ja ammattiin nojautuvan määritelmän mukaan Venäjän keskiluokkaan on arvioitu kuuluvan tällä hetkellä noin 25–35 prosenttia väestöstä.

Nainen harmaassa puserossa.
Moskovan talouskorkeakoulun sosiaalipolitiikan instituutissa työskentelevä Svetlana Marejeva.Erkka Mikkonen / Yle

Jos lähtökohdaksi otetaan omaan kokemukseen perustuva arvio, venäläisen keskiluokan koko näyttäytyy paljon suurempana. Kaikilla mittareilla keskiluokka näyttää kutistuneen talouskriisin aikana.

Esimerkiksi Venäjän suuremman pankin Sberbankin teettämän tutkimuksen mukaan itsensä keskiluokkaan lukevia on 51 prosenttia kyselyyn vastanneista. Kahden viime vuoden aikana keskiluokkaan itsensä lukevien määrä on vähentynyt kymmenellä prosenttiyksiköllä. Noin 14 miljoonaa venäläisistä katsoo pudonneensa alempiin tuloluokkiin.

Venäläisen keskiluokan koko näyttää kutistuneen talouskriisin aikana.

Keskiluokan tulevaisuus epävarma

Energiavaroihin nojautuvan Venäjän talous on erittäin riippuvainen öljyn maailmanmarkkinahinnoista. Tämä taas heijastuu suoraan keskiluokan kokoon ja elintasoon. Sen tulevaisuudennäkymät ovat epävakaat.

Keskiluokan kehittymistä hidastavat myös yhteiskunnan heikot instituutiot ja toimivien pelisääntöjen puute. Keskiluokka kaipaisi ennustettavuutta tulevaisuuden suhteen, mutta se on nyt kovin vaikeaa.

– En ole kovin varma huomisen suhteen. Ruplan rajut heilahdukset ja nykyinen ulkopolitiikkamme eivät nekään lisää vakautta, Roman Sosin kertoo.

Jos keskiluokan kurjistuminen jatkuu, saattaa se alkaa nakertaa myös Venäjän yhteiskunnan vakautta.

– Jos pudotus jatkuu jyrkkänä, se synnyttää sosiaalisia jännitteitä ja herättää vaatimuksia valtionjohtoa kohtaan. Tällä hetkellä keskiluokan protestimieliala on vielä matala, sanoo Svetlana Marejeva Moskovan talouskorkeakoulusta.

Lue seuraavaksi