Hämeenlinnan ytimeen tulossa kelluva bisnesidea – järvikylpylälle malli Helsingistä

Helsingin ydinkeskustan merikylpylän idea halutaan toteuttaa myös Vanajavedelle Hämeenlinnan ytimeen. Nopeimmillaan kelluvan ravintolan ensimmäinen vaihe voi olla käytössä jo ensi vuonna. Nyt Hämeenlinnassa etsitään yrittäjiä ideoimaan uutta liiketoimintaa.

Havainnekuva Vanajaveden päälle suunnitellusta kelluvasta rakennelmasta. Kuva: Bluet Oy

Hämeenlinnan Engelinrantaan suunniteltuun ”Vanajavesi Spa” -suunnitelmaan kuuluu ravintola, saunoja ja liikuntapalveluita. Vesialueesta suunnitteluvarauksen tehnyt Bluet Oy:n toimitusjohtaja Tytti Sirola uskoo yrittäjien innostuvan veden päällä tapahtuvaan liiketoimintaan. Tästä esimerkkinä on Allas Sea Pool Helsingissä.

– Sen suosio on ollut aivan huikea ja se on kerännyt mainetta ulkomaita myöten. Nyt Hämeenlinna voisi saada oman vastaavan järvikylpylän. Tässä luodaan uutta ja uniikkia paikkaa Hämeenlinnaan.

Takan loisteessa järvimaisemassa

Tytti Sirola visioi Hämeenlinnaan paikkaa, jossa lasiseinäisessä ravintolassa voisi nauttia takkatulen loimusta ja ihailla avointa järvimaisemaa.

– Ajatuksena on yhdistelmä, jossa on ravintolatoimintaa, saunoja ja liikunnallisia aktiviteetteja. Mukana voisi olla kanoottivuokrausta, sup-lautailua ja vaikka pienimuotoinen järviuimala.

Sirolan mukaan Hämeenlinnassa vastaanotto on ollut toistaiseksi hyvä.

– Tässä ei olla tekemässä yksityistä suljettua paikkaa, vaan kaikille avointa ja aktiivista ranta-aluetta. Järvimaisema ihan ydinkeskustassa kuuluu kaupunkilaisille. Vesi on sellainen elementti, että se kiinnostaa kaikkia ja ranta on paikka, jossa ihmiset viihtyvät ja rentoutuvat.

Uutta liikuntabisnestä

Bluet Oy:n tavoitteena on löytää nyt palveluiden toteuttamisesta kiinnostunut yrittäjä tai yrittäjiä. Liikuntapalveluita tarjoavan South Beach Wake Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jaana Strandman pitää suunnitelmaa toteuttamiskelpoisena.

– Ehdottomasti. Suunnitelma kuulostaa tosi hienolta. Se toisi meidän liikuntabisnekseen varmasti lisää asiakkaita ja mahdollisuuksia laajentaa toimintaa. Miksei tämä voi onnistua? Kyllä se löytäisi kaupunkilaiset.

– Tämä antaa hyvät mahdollisuudet ympärivuotiseenkin toimintaan. Talvella sitä voidaan käyttää saunomiseen, avantouintiin, retkiluisteluun, mihin tahansa, sanoo Strandman.

Lisäpalikoilla laajemmaksi

Vanajavesi Span ensimmäinen vaihe voi olla käytössä jo ensi vuonna pikkujouluaikaan. Pop up -muotoisena se voisi olla totta jo tulevana kesänä, arvioi Tytti Sirola.

Hän arvioi ensimmäisen vaiheen maksavan 700 000–800 000 euroa. Silloin siinä olisi noin 150 neliön suuruinen ravintola ja pari vuokrattavaa saunaa. Alustan koko olisi noin 800 neliötä. Myöhemmin kelluvaa rakennelmaa voidaan laajentaa legopalikoiden tyyliin uusilla osilla, jolloin siinä olisi mukana myös uima-allas.

– Kaupunki järven rannalla on aina hyvä paikka tällaiselle toiminnalle. Sijainniltaan Hämeenlinna on upea ja keskeisessä paikassa, tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta.