1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Some sai synninpäästön yksinäisyysillassa – ainakin osittain

Sosiaalisen median välittämän pinnallisen ihmiskuvan varaan ei yksinomaan voi rakentaa ystävyyssuhteita. Some kuitenkin auttaa ylläpitämään todellisiin kohtaamisiin perustuvia ihmissuhteita.

A2-illan panelisteja olivat mm. Timo Perälä (vas.), Jussi Tukiainen, Tiina Kolehmainen ja Minna Ruokangas. Nettilähetystä tekivät mm. Hanna Juopperi ja Jarno Tahvanainen. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle

Yksinäisyys on todellinen ongelma, vakuuttaa vapaaehtoistyötä koordinoiva Minna Ruokangas Oulun Diakonissalaitoksesta.

– Yksinäisiä on paljon. Vanhuksia, maahanmuuttajia ja myös muita, joille etsimme vapaaehtoisia ystäviä. Iäkäs on yksin, jos lähellä ei esimerkiksi ole ihmisiä, jotka veisivät häntä ulos, Ruokangas sanoo.

Terve ihminen haluaa tavata myös kasvokkain ystäviään.

Jussi Tukiainen

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen alueellisesta tutkimuksesta 2013 - 2015 yhteenvedon laatineen aluetutkija Timo Aron mukaan Pohjanmaalla yksinäisyyttä koki 6,8 prosenttia ja Pohjois-Karjalassa 11,4 prosenttia 20 vuotta täyttäneistä.

Pohjois- ja Itä-Suomessa yksinäisyyttä koetaan keskimääräistä enemmän. Pohjoisessa Suomessa noin joka kymmenes on yksinäinen. 

Some ei korvaa aitoa kohtaamista

Sosiaalinen media saa ystävyyden vaalimisessa osittaisen synninpäästön Ylen A2-keskusteluun Oulussa osallistuneilta asiantuntijoilta.  Aitoja kohtaamisia some ei kuitenkaan korvaa, huomauttaa psykologi Jussi Tukiainen Mehiläinen Oy:stä Oulusta.

– Itselläni on nuoruusvuosilta paljon ystäviä pitkin maailmaa. Miten pitäisin heihin yhteyttä, jos en Facebookin kautta? Itse sovin paljon sosiaalisen median kautta, missä nähdään, Jussi Tukiainen perustelee.

Kun kiiltokuvat kohtaavat, ei ehkä tapahdu todellista kohtaamista.

Minna Ruokangas

Tukiainen on taipuvainen näkemään somessa paljon hyvääkin, kunhan ihminen ei täysin uppoudu virtuaalitodellisuuteen.

– Kyllä terve ihminen haluaa tavata myös kasvokkain ystäviään. Nämä ovat myös ystävyystaitoja, joita pyrimme opettamaan myös lapsille. Jos lapsi kertoo, että hänellä ei ole harrastuksia tai kavereita, niin kyllä minä lastenpsykologina huolestun.

Somen ihmiskuvat ehkä teflonmaisiksi

A2-illan keskustelijat kokevat, että sosiaaliseen mediaan päivitetyt ihmishahmot jäävät usein kiiltokuvamaisiksi. Asiantuntijat kannustavat eräänlaiseen kylähulluuden ja erilaisuuden sietämiseen. 

Minna Ruokangas muistuttaa, että some ei edusta ainoaa kuvaa ihmisestä.

– Kaikki asiat eivät ehkä olekaan niin moitteettomasti elämässä. Kun kiiltokuvat kohtaavat, ei ehkä tapahdu todellista kohtaamista. Pinnallisista kohtaamisista voi seurauksena olla myös yksinäisyyden tunnetta, Ruokangas pohtii.