Ylihammaslääkäri pelkää Lahden hammashoitojonojen kasvavan entisestään – "En usko, että muut kunnat haluavat maksaa"

Lahden kaupungin ylihammaslääkäri Markku Mikkosen mukaan hammashuollosta ei voi enää tinkiä enempää, jos jonot halutaan purkaa.

Lahti
Hammaslääkärin välineitä.
Petri Lassheikki / Yle

Lahden kaupungin hammashoidon jonot saattavat pidentyä entisestään, varoittaa vastaava ylihammaslääkäri Markku Mikkonen.

Jos Lahden valtuusto hyväksyy maanantaina ensi vuoden talousarvioesityksen sellaisenaan, Mikkosen mukaan käytettävissä olisi puoli miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Nytkään rahaa ei ole ollut riittävästi.

Hammaslääkärille pääsyä odottaa Lahdessa noin 4 000 ihmistä, eikä jonoa ole saatu nykyisin voimin purettua.

Jos suun terveydenhuollon menoja pyritään leikkaamaan edelleen, Mikkosen mukaan jonot vain kasvavat. Mikkonen arvioi leikkausten vaikutusten olevan sama kuin koko hammashoidon henkilöstö lomautus runsaaksi kuukaudeksi.

– Tämä asia ei vain ratkea ilman rahoitusta, hän sanoo.

Hyvinvointiyhtymästä ratkaisu?

Osa lahtelaispoliitikoista katsoo, että vuodenvaihteessa aloittava uusi päijäthämäläisten kuntien hyvinvointiyhtymä helpottaa tilannetta, kun hammashoidon resursseja voidaan hyödyntää yhteisesti.

Lahden vastaava ylihammaslääkäri Markku Mikkonen suhtautuu väitteeseen hyvin epäilevästi, sillä vain harvalla kunnalla ei itsellään olisi hammashoidon jonoja.

– Jos maakunnan vastaanotoille ohjataan tällä hetkellä jonossa olevat 4 000 lahtelaista, silloinhan joko hoidetaan kahta potilasta yhtä aikaa samassa tuolissa – mikä ei yleensä onnistu – tai sitten jätetään joitakin muita hoitamatta, ylihammaslääkäri toteaa.

– En usko, että muiden kuntien asukkaat kovin mielellään katsovat sitä, että heidän maksamansa verorahat ohjataan lahtelaisten hoitoon, Mikkonen jatkaa.

Aluehallintovirasto on uhannut antaa Lahdelle sakot, jos kaupunki ei saa jonojaan purettua. Vastaavan ylihammaslääkärin Markku Mikkosen mukaan keskusteluissa aluehallintoviraston kanssa on arvioitu sakkosumman olevan noin 400 000 euroa.