Slush-pomo Kova talous -haastattelussa: Suomi rakennetaan nykyisten startup-yritysten varaan

Slush teki Helsingistä kasvuyrityskeskuksen, joka houkuttelee osaajia kaikkialta maailmasta, sanoo hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kivimäki.

Slush-tapahtuma
Kova talous: Ilkka Kivimäki: Slush teki Helsingistä kasvuyrityskeskuksen
Kova talous: Ilkka Kivimäki: Slush teki Helsingistä kasvuyrityskeskuksen

Kasvuyritystapahtuma Slush saattaa yhteen yhdeksättä kertaa kansainvälisiä sijoittajia ja lupaavia startup-yrityksiä. Slushin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kivimäki kehuu tapahtuman saavuttaneen yhden tärkeän tavoitteensa.

– Tavoitteena on ollut, että Helsingin alueesta tulee keskus, johon ihmiset haluavat tulla ja jossa tapahtuu. Siinä on onnistuttu loistavasti. Nyt tapahtumaan lennetään ympäri maailmaa.

Houkuttelevuus on hänen mukaansa ratkaisu teknologia-alan keskeiseen ongelmaan.

Tekoäly- ja neuroverkko-osaajia etsitään nyt kissojen ja koirien kanssa.

Ilkka Kivimäki

Sen avulla Suomeen saadaan houkuteltua juuri niitä huippuosaajia, joiden puute rajoittaa tällä hetkellä startup-yritysten kehitystä.

Kivimäen mukaan Suomessa riittää yhä enemmän aloittavia yrityksiä, jotka kiinnostavat kansainvälisiä sijoittajia. Suurempi ongelma on se, että ”meiltä loppuvat ihmiset kesken”.

– Tekoäly- ja neuroverkko-osaajat ovat esimerkiksi sellaisia ihmisiä, joita etsitään nyt kissojen ja koirien kanssa monessa yrityksessä.

Slushissa tehdään tänäkin vuonna uusi ennätys, yli 17 000 kävijää. Kolmipäiväiseen tapahtumaan osallistuu 2 200 yritystä ja 800 sijoittajaa, joiden toivotaan löytävän toisensa. Tilaisuuden aikana sovitaan ja viimeistellään rahoituspaketteja.

Talouden kulmakivet tehdään nyt

Kivimäen mukaan on mahdotonta sanoa, kuinka moni startup-yritys lähtee lentoon juuri Slushin ansiosta. Mutta jälkeen päin tarkasteltuna vaikutus on ollut suuri.

– Suomeen tulleista yritysten rahoituskierroksista lähes jokaisesta voi sanoa, että se on aloitettu, sovittu tai viimeistelty Slushissa.

Suomen talous on edelleen riippuvainen raskaasta vientiteollisuudesta. Tuleeko tämän päivän startupeista koskaan koko talouden vientiveturia?

– Pienestä kasvetaan isoksi, ei ole muuta tapaa. Firmat, joita nyt synnytetään, ovat 10–30 vuoden päästä niitä kulmakiviä, joiden päälle Suomen talous rakennetaan. Jos talous ja yritykset eivät uudistu, meillä ei paljon toivoa ole.

Yle on tiiviisti mukana Slushissa paikan päällä. Seuraa suoraa verkkolähetystä yle.fi/uutiset -sivun kautta keskiviikkona ja torstaina klo 12–13.