1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitus laittoi ilmasto- ja energiatavoitteet uusiksi – jatkossa lähes kolminkertainen määrä uusiutuvaa tankkiin

Hallituksen ilmasto- ja energiastrategiassa tavoitellaan myös 250 000 sähköautoa ja kivihiilen poistamista käytöstä tulevina vuosikymmeninä.

politiikka
Auto kytkettynä sähköpistokkeeseen.
Vuoteen 2030 mennessä hallitus tavoittelee, että Suomessa olisi käytössä 250 000 sähkökäyttöistä ja vähintään 50 000 kaasukäyttöistä autoa.Ian Langsdon / EPA

Hallitus linjasi ilmasto- ja energiastrategiaansa hyvin pitkälti sen mukaan, miten esimerkiksi Yle Uutiset sitä ennakoi. Hallitus tavoittelee, että yli 50 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta hoituisi uusiutuvalla energialla 2020-luvulla.

– Strategian perustana ovat Sipilän hallituksen ohjelma, Euroopan unionin yhteiset tavoitteet ja Suomen kansainväliset sitoumukset, elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi hallituksen tiedotustilaisuuden alussa.

Ennen tiedotustilaisuutta ennakoitiin, että suurimmat kysymykset liittyisivät tuulivoiman tukiin, autojen polttoaineisiin, autokantaan ja kivihiilen kieltoon.

Biopolttoaineen osuus kasvaa

Biopolttoaineiden osalta hallitus nostaa jakeluvelvoitetta. Kun tällä hetkellä biopolttoaineen osuus polttoaineesta 13,5 prosenttia, osuus pitäisi vuoteen 2030 mennessä olla 30 prosenttia.

Valtio ohjaa jakeluvelvoitteella sitä, kuinka paljon liikenteen polttoaineet sisältävät biopolttoainetta.

Tämän lisäksi uusiutuvan energian investointitukia ohjataan liikenteeseen ja erityisesti biopolttoainetta tuottaviin laitoksiin. Osaksi tämä johtuu siitä, että liikenteelle sysätään suurta vastuuta kasvihuonepäästöjen vähentämisestä.

– Meidän pitää vähentää kokonaisuudessaan päästöjä kuuden miljoonan tonnin edestä. Liikenne vastaa tästä 3,6 tonnia, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) totesi.

Tähän tavoitteeseen hallitus pyrkii muokkaamalla liikennejärjestelmästä ja autoista entistä tehokkaampia sekä polttoaineiden muuttamisesta biopohjaisiksi.

Neljännesmiljoona sähköautoa

Liikenteeseen kohdistuu myös muita tavoitteita. Vuoteen 2030 mennessä hallitus tavoittelee, että Suomessa olisi käytössä 250 000 sähkökäyttöistä ja vähintään 50 000 kaasukäyttöistä autoa.

– Meillä on tällä hetkellä Euroopan toiseksi vanhin autokanta, joka vuonna 2015 oli 11,7 vuotta vanha, Berner totesi.

Hallitus ei tarkemmin määritellyt, miten tähän tavoitteeseen päästään. Hallitus selvittää muun muassa autoverotuksen uudistamista ja mahdollista hankintatukea vähäpäästöisille autoille.

Uusiutuva energia kilpailutukseen

Hallitus aikoo luopua nykyisen kaltaisesta tuulivoiman tuesta eli syöttötariffeista. Uusiutuvaa energiaa hallitus puolestaan kannustaa jatkossa teknologianeutraalilla tarjouskilpailulla.

Kilpailulla määritellään kustannustehokkain ja kilpailukykyisin sähköntuotantomuoto ja tälle maksetaan jatkossa tuotantotukea.

Tuulivoiman tukeminen on ollut punainen vaate erityisesti perussuomalaisille.

– Sovimme hallitusohjelmassa nykymuotoisen syöttötariffipiikin kiinnilaittamisesta. Väliaikainen ja teknologianeutraali uusiutuvan energian tuki on hyvä asia ja sen kanssa voimme mennä eteenpäin, työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sanoi.

Käytännössä muutos voi tarkoittaa tuulivoiman tukemista vain eri muodossa, sillä se todennäköisesti voittaa tarjouskilpailussa. Tuulivoima kuitenkin laitetaan kilpailulle alttiiksi.

Vuosina 2018–2020 kilpailutetaan korkeintaan kaksi terawattituntia.

Ministeri Lindström piti hyvänä myös tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutusten selvittämistä.

– Selvityksistä toivottavasti saadaan sen verran viisautta, että ne vaikuttavat hallituksen linjauksiin, Lindström sanoi.

Kivihiili hätävarana

Ilmasto- ja energiastrategian mukaan kivihiilen käytöstä luovutaan 2020-luvun aikana. Esimerkiksi uusia voimalaitoksia tai korjausinvestointeja ei pitäisi tehdä enää kivihiilen polttoon perustuvaksi.

Kirjaus ei kuitenkaan ole yhtä musta-valkoinen kuin siitä voisi ajatella. Vaikka hiilestä pyritään luopumaan, kirjauksessa huomioidaan energian toimitusvarmuus, huoltovarmuus ja poikkeustilanteet.

Muun muassa energiayhtiöitä edustava Energiateollisuus on kritisoinut täyskieltoa kovin sanoin. Etujärjestön mukaan kivihiilen käyttö loppuu nykyisillä toimilla vuoteen 2030 mennessä.

Lue seuraavaksi