Hyppää sisältöön

Tv-sarjan imuttaminen kävi kalliiksi – 12 000 euron korvaukset yhdestä ainoasta jaksosta

Korvaussumma olisi voinut nousta oikeudessa vielä korkeammaksi, mutta vastaaja päätti sopia asian tekijänoikeuksien haltijan kanssa. "Waretuksesta" määrätyt korvaukset ovat lisänneet ihmisten halua sovitella asia ennen oikeudenkäyntiä, sanoo tekijänoikeusloukkausten osoittamiseen erikoistunut asianajaja.

Kuva: Miia Roivainen / Yle

Vastaaja oli ladannut koneelleen yhden jakson HBO:n Black Sails -draamasarjasta, ja jäänyt sen edelleen jakamisesta kiinni. Tekijänoikeusloukkausten osoittamiseen erikoistunut lakifirma Hedman Partners oli saanut selville lataajan IP-osoitteen, ja pyytänyt Markkinaoikeudelta päätöstä, jonka perusteella teleoperaattori selvitti IP-osoitteen omistajan henkilötiedot.

Tämän jälkeen lakifirma lähetti vastaajalle kirjeen, jossa pyydettiin lataajaa maksamaan 600 euron hyvitys. Muuten asia vietäisiin markkinaoikeuteen, kirjeessä uhattiin. Lataaja ei maksanut, ja lakifirma toteutti uhkauksensa.

Kanne päätyi markkinaoikeuden pääkäsittelyssä heti sovintoon vastaajan ja haastajan välillä. Vastaajan maksettavaksi tullut sovintosumma oli 12 417 euroa, joka Hedman Partnersin mukaan koostui lähes kokonaan oikeudenkäyntikuluista.

Lataaja oli vedonnut puolustuksessaan siihen, että hänen avoimeksi jättämäänsä langatonta verkkoa oli käytetty hyväksi. Haastajan mielestä tämä ei pitänyt paikkaansa. Juttu sovittiin, ennen kuin Hedman Partnersin tarvitsi todistaa väitteensä.

Asianajaja ei kerro, miten henkilön syyllisyys oli saatu osoitettua.

– Mitä enemmän ihmiset tietää siitä, sitä vaikeammaksi menetelmän soveltaminen tulee, sanoo Hedman Partnersin asianajaja Joni Hatanmaa.

Lakimies: oikeudenkäynnit lisänneet lataajien maksuhalukkuutta

Waretuksen – eli laittoman elokuvien ja musiikin lataamisen – kontrollointi karhukirjekampanjalla on suhteellisen uusi ilmiö Suomessa. Ylen aiemmassa aihetta koskevassa jutussa on esitetty huoli siitä, että karhukirjeitä olisi päätynyt myös syyttömille.

Heinäkuussa saatiin ennakkotapaus, kun karhukirjeen vastaanottanut suomalaismies jätti kirjeessä pyydetyn sovittelusumman maksamatta. Hänet tuomittiin markkinaoikeudessa yli 32 000 euron korvauksiin. Markkinaoikeuden päätöksestä on haettu valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Ennakkotapaus on lisännyt ihmisten sovitteluhalua, väittää Hedmanin asianajaja Hatanmaa.

– Kirjeiden vastanottajat ovat yhä suuremmassa määrin ymmärtäneet, että kirjeillä on seurauksia. Ja myös moni aiemmin kirjeen saanut on tullut toisiin aatoksiin ja maksanut sen.

Oikeusistuntojen määrä kasvanut

Markkinaoikeuteen on tämän ja viime vuoden aikana viety 15 vastaavaa juttua, joista 14 Hedman Partnersin toimesta. Vain yksi tapauksista on ratkaistu tuomiolla. Loput on soviteltu, tai ne odottavat edelleen ratkaisua.

Kun lakifirma kaipaa IP-osoitteiden haltijoiden yhteystietoja, sen on pyydettävä ne markkinaoikeudelta tietopyynnöllä. Myös näiden tietopyyntöjen määrä on kasvanut. Tänä vuonna niitä on tehty 173. Viime vuonna vastaavaan aikaan luku oli 154. Vuonna 2014 niitä tehtiin 103.

Hatanmaa ei paljasta, kuinka paljon karhukirjeitä edelleen lähetetään, ja kuinka suuri osuus vastaanottajista maksaa pyydetyn summan mukisematta.

– Sanotaan näin, että kirjeitä lähetetään säännönmukaisesti. Prosenttimääristä kertominen tulisi vaikuttamaan ihmisten maksuhalukkuuteen selvissäkin tapauksissa.

Kirjeiden postitus on halpaa puuhaa. Hatanmaa kuitenkin muistuttaa, että suuri osa kerätyistä hyvityksistä menee IP-osoitteita selvittävän teknisen asiantuntijan kuluihin, sekä juridisiin kuluihin.

_Täsmennys 25.11.2016 klo 15:08: Juttuun tarkennettu, että väite, jonka mukaan sovittu korvaussumma koostuu lähes kokonaan oikeudenkäyntikuluista, on peräisin Hedman Partnersilta. _

.
.