Lehti: Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja löi miestä kasvoihin Tukholmassa

Valtiopäiväedustaja Kent Ekeroth selittää lyönnin olleen itsepuolustusta. Hän on aiemminkin ollut osallisena katutappeluissa.

Ruotsidemokraatit
Kent Ekeroth kuvattuna vuonna 2011.
Kent Ekeroth kuvattuna vuonna 2011.Janeric Henriksson / EPA

Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Kent Ekeroth löi miestä nyrkillä kasvoihin tukholmalaisen yökerhon edustalla viime yönä, kertoo sanomalehti Aftonbladet. Ekeroth itse selittää lyönnin itsepuolustukseksi.

Lehden haastattelema pahoinpidelty mies (siirryt toiseen palveluun), 20-vuotias Daniel, kertoo jonottaneensa Stureplanilla Tukholman ydinkeskustassa sijaitsevaan yökerhoon noin puoli kolmelta yöllä. Ekeroth oli samassa jonossa, mutta häntä ei päästetty sisälle yökerhoon.

– Hän lähti jonosta ja ohitti minut. Kohtasin hänen katseensa ja sanoin jotakin siihen tyyliin kuin "Oliko sinulla kivaa rautaputken kanssa?", kertoo Daniel.

– Silloin hän löi minua nyrkillä suoraan kasvoihin. Sain kunnon osuman ja kasvoni turposivat. Olin ihan shokissa. On ihan sairasta, että hän kävi kimppuuni.

Kysymys rautaputkesta liittyy skandaaliin, joka tuli julki syksyllä 2012. Iltapäivälehti Expressen julkaisi tuolloin videon, jolla Kent Ekeroth ja kaksi muuta ruotsidemokraattia hyökkäsivät koomikko Soran Ismailin ja muutamien muiden ihmisten kimppuun kadulla Tukholman keskustassa.

Ruotsidemokraatit olivat aseistautuneet rakennustelineestä ottamillaan rautaputkilla. He tönivät ja löivät ihmisiä. He kutsuivat Ismailia Ruotsin viholliseksi, sanoivat, ettei tämä kuulu Ruotsiin ja väittivät, että Ruotsi oli heidän maansa, ei Ismailin.

Tapauksen tultua julki, Ekeroth piti kahden kuukauden pituisen tauon tehtävistään puolueessa, mutta palasi politiikkaan. Kaksi muuta ruotsidemokraattia joutuivat luopumaan tehtävistään puolueessa. Poliisi aloitti tapauksesta esitutkinnan, mutta lopetti sen.

Valtiopäiväedustaja Kent Ekeroth väittää Aftonbladetille, että Daniel kävi ensin hänen kimppuunsa viime yönä.

– Tuntematon mies löi minua provosoimatta kasvoihin. Tilanne oli uhkaava. Se oli hyvin epämiellyttävää. Puolustin itseäni vaistomaisesti ja annoin hyökkääjälle kevyen korvatillikan, kertoo Ekeroth lehdelle lähettämässään tekstiviestissä (siirryt toiseen palveluun).

Ekerothin henkivartijat puuttuivat nopeasti tilanteeseen ja soittivat poliisit paikalle. Poliisi vahvistaa vastaanottaneensa rikosilmoituksen ja vastailmoituksen pahoinpitelystä, mutta ei paljasta ilmoituksien yksityiskohtia.