Ministeriö kehuu Xamkia vapaaehtoisesta yhdistymisestä – iso korkeakoulu lisää opiskelijoiden valinnanvaraa

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja haluaa tukea Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhdistymistä.

Kotka
Terveydenhoito-opiskelijat harjoittelevat rintakehävammapotilaan pelastamista
Kymenlaakson ammattikorkeakoulun opiskelijat harjoittelivat torstaina rintakehävammapotilaan pelastamista.Minna Heikura / Yle

*KOTKA *Opetus- ja kulttuuriministeriön ylin virkamiesjohto vieraili torstaina Kotkassa ammattikorkeakoulutuksen tulevaisuusseminaarissa Merikeskus Vellamossa. Virkamiehiltä sateli kiitosta vuoden vaihteessa toimintansa aloittavalle Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululle.

– Sillä on hyvä strategia, se on määritellyt profiilinsa ja painoalansa ja sillä ovat kaikki edellytykset lähteä tekemään työtä korkeakoulun yli 9 000 oppilaan kanssa, sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Tapio Kosunen.

Uusi korkeakoulu syntyy, kun Kymenlaakson ja Mikkelin ammattikorkeakoulut pistetään yhteen. Ylijohtaja painottaa, että Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun on vahvistettava toimintansa yhtenäisyyttä.

– Kun omat vahvuudet ja strateginen ajattelu ovat vahvaa, sen varaan on helpompi rakentaa yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa, sanoo Tapio Kosunen.

Leikkaukset huolettavat opiskelijaa

Samaan aikaan virkamiesvierailun kanssa terveydenhoito-opiskelijat harjoittelivat rintakehävammapotilaan pelastamista Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kampuksella Kotkassa.

Opiskelijoiden arjessa ammattikorkeakoulujen yhdistyminen ei juuri näy, mutta valtion säästöistä johtuvat leikkaukset opetukseen pistävät mietteliääksi.

– Aina tulee ajateltua että minne mennään opetuksessa, että huononeeko sen laatu, että opiskellaanko enemmän kotona ja tänne paikan päälle tullaan vain käväisemään ja saamaan jotain pientä oppia, sanoo terveydenhoito-opiskelija Katja Riihimäki.

Uuden ammattikorkeakoulun rehtori rauhoittelee opiskelijoita, vaikka muutoksia varmasti on luvassa.

– Mitä tapahtuu viiden vuoden päästä? Onko jotakin enemmän tai vähemmän? Muutoksia varmasti tulee, mutta opiskelijoiden ei kannata olla siitä huolissaan. Jokaisella tutkintokoulutuksen aloittaneella on oikeus suorittaa opiskelunsa loppuun. Siinä mielessä tulevaa voi odottaa rauhallisin mielin, sanoo Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun rehtori Heikki Saastamoinen.

Poikkeus sirpaleisessa ammattikorkeakoulukentässä

Ministeriön mukaan Kymenlaakson ja Mikkelin ammattikorkeakoulujen vapaaehtoinen yhdistyminen on poikkeus sirpaleiseksi nähdyssä ammattikorkeakoulukentässä. Ministeriön visiossa ammattikorkeakoulujen yhdistäminen tai yhteistyön lisääminen korkeakoulujen välillä onkin tulevaisuutta.

– Jos sitä katsoo opiskelijan kannalta, niin keskittämisellä syntyy enemmän valinnanmahdollisuuksia. Samalla tukipalveluiden keskittämisellä, tai niiden hyötykäytöllä, saadaan aikaiseksi säästöjä, jotka voidaan käyttää opetuksen ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kehittämiseen, sanoo ylijohtaja Tapio Kosunen.

Ministeriön mukaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla on paljon potentiaalia muun muassa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa sekä Venäjä-yhteistyössä. RehtoriHeikki Saastamoinen kertoo, että Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu tuottaakin enemmän tieteellisiä julkaisuja kuin yksikään toinen ammattikorkeakoulu Suomessa.

Viidenneksi suurin ammattikorkeakoulu

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu toimii ensi vuoden alusta alkaen neljällä kampuksella Mikkelissä, Savonlinnassa, Kouvolassa ja Kotkassa. Yhdistymisen jälkeen korkeakoulussa on yli 9 000 opiskelijaa. Opiskelijamäärässä mitattuna ammattikorkeakoulu on Suomen viidenneksi suurin.

– Jatkossa olemme entistä vahvempi toimija ja jatkamme yhdistymiskehitystä. Keskeistä opiskelijan kannalta on se, että pyrimme hyvin voimakkaasti toimimaan aiempaa digitaalisempana ympäristönä sen suhteen, miten opintoasiat hoituvat ja kuinka voidaan opiskella irrallaan arkirytmistä ja kampuksesta, sanoo rehtori Heikki Saastamoinen.

– Tulemme tarjoamaan kolme opiskelijaväylää. On mahdollista opiskella tuttuun tapaan päiväopintoina kokopäivätoimisesti. Tuomme rinnalle nopeutetun tavan toimia niin, että jos jollakin rahkeet riittää, niin valmistumaan voi pyrkiä kahdessa vuodessa neljän sijasta. Selvästi vahvistamme sitä mahdollisuutta, että opiskelut suoritetaan työn ohessa, hän lisää.