Koe uusi yle.fi

Video: Lasten tapaaminen herkisti veteraaneja – "Mukava muistella talvi-iltoina"

Eri sukupolvien välisiä tapaamisia on järjestetty ympäri Suomen. Tapaamiset ovat tärkeitä esimerkiksi lapsille, joilla ei ole isovanhempia samalla paikkakunnalla.

vanhukset
Yle Uutiset Häme: Päiväkodin lapset piristävät veteraaneja Ilves-kodilla
Yle Uutiset Häme: Päiväkodin lapset piristävät veteraaneja Ilves-kodilla

Miljalla ja Paulilla on 90 vuotta ikäeroa, mutta yhteinen hetki on molemmille antoisa. Hämeenlinnalaisen Tenava-Tuuli-päiväkodin lapset tekevät säännöllisesti vierailuja naapuriin veteraanien Ilves-hoivakotiin. Tänään vuorossa on ollut rentouttavaa hierontaa ja lauluja, jutustelua unohtamatta.

– Oli hyvää ohjelmaa, olette mukavia tyttöjä. On se mukava taas muistella talvi-iltoina. Jää hyvät muistot näistä, sanoo 94-vuotias veteraani Pauli Ellisaari Milja-tyttö sylissään.

Tällaisia ikäihmisten ja pienten lasten tapaamisia on järjestetty ympäri Suomea. Lapset ovat käyneet laulamassa vanhainkodeilla joulun alla jo vuosikymmeniä, mutta nyt ikääntyneitä on kutsuttu päiväkoteihin lasten leikkien äärelle, esimerkiksi Viiriäisen päiväkotiin Hattulaan.

On paljon vanhuksia, jotka eivät ole vanhainkodissa, mutta ovat yksinäisiä ja kaipaavat verkostoja, sanoo lastentarhanopettaja Henna Juppo Viiriäisen päiväkodista.

– On lapsia, joilla ei ole isovanhempia samalla paikkakunnalla. Uskon, että sellainen sataprosenttinen läsnäolo, mitä he pystyvät olemaan, on lapsille todella tärkeää.

Pauli kyselee Miljalta aakkosia ja kysyy, pelkääkö tämä joulupukkia.

Lapset oppivat rauhaa, ikääntyneet vilkkautta

Vanhukset pääsevät muistelemaan omaa lapsuutta. Joulumuistojen jakaminen on myös tärkeää ja vuoropuhelu on suuri rikkaus, sanoo Ilves-kodin viriketoiminnan ohjaaja Eija Saarinen.

– Kokemukset ja leikkikalut ovat erilaisia, siksi vuorovaikutteisuus on tärkeää. Kun ajattelee, että meilläkin on tässä yli yhdeksänkymppisiä, niin monella lapsella ei ole lähipiirissään niin vanhaa ihmistä.

Lapset oppivat vanhuksilta rauhoittumista, sanoo Tenava-Tuulen lastentarhanopettaja Jaana Järvinen. Samalla vanhukset nauttivat lasten iloisuudesta ja vilkkaudesta.

– Perheet vipeltävät paikasta toiseen ja rauhoittuminen on vaikeata. Lapset nauttivat siitä, että saavat hetken nauttia turvallisen, rauhallisen aikuisen seurassa, sanoo Järvinen.

Rentoutus on ohi ja lapset tekevät lähtöä. Veteraanit huikkaavat vielä perään, että tytöt tulisivat pian uudestaan. Voitte tulla vaikka joka päivä, sanoo Pauli.