yle.fi-etusivu

Lähirähinä on matalan kynnyksen vipinää lasten ja aikuisten arkeen

Yhdessä tekeminen matalalla kynnyksellä on yksi vastaus yksinäisyyden kokemukseen. Timo Perälä perusti lähiöönsä Oulun Lämsäjärvelle Lähirähinä-nimisen harrastusporukan, joka tuo yhteen asuinalueen lapset ja aikuiset.

ihmissuhteet
Pieni tyttö pelaa koripalloa
Neea Perälä on tutustunut Lähirähinän avulla alueen muihin asukkaisiin. Yhdessä pelattavista peleistä Neea tykkää eniten lentopallosta. Yle

Timo Perälän mielestä on absurdia, etteivät lähialueen asukkaat enää tunne toisiaan. Lämsäjärvellä ongelmaan keksittiin ratkaisu, Lähirähinä. Kyseessä on Perälän hanke, jonka tarkoitus on tuoda yhteen alueen asukkaat yhteen.

– Meillä on tarkoitus tarjota matalan kynnyksen liikuntaa lapsille ja aikuisille, käytännössä vauvasta vaariin. Tarkoitus on pitää hauskaa yhdessä. Toiminta on avointa kaikille, mutta tarkoitus olisi, että Lähirähinässä tehtävä toiminta tapahtuu lähellä ihmisten asuinaluetta.

Onhan tämä mukavaa. Oppii tuntemaan ihmisiä omalta asuinalueelta. Pelkästään, kun katsoo nauravia ihmisiä ja näkee, että heillä on hauskaa, antaa todella paljon.

Timo Perälä

Yksi ajatus Lähirähinän taustalla on hyödyntää niitä resursseja, joita lähialueelta löytyy. Perälä kertoo, että ajatus lähialueen liikuntapaikkojen hyödyntämisestä lähti, kun hän huomasi niiden käyttöasteen olevan pieni.

– Lähirähinä haluaa mahdollistaa sen, ettei tarvitsisi kuskata lapsia kauas harrastamaan, koska meiltä käytännössä löytyy kaikkialta lähiliikuntapaikkoja. Yksi ärsyke Lähirähinän perustamiseen oli, kun olin viime talvena läimimässä ylämummoja lähialueen kentällä ja mietin, että missä kaikki oikein muut ovat.

Perälä pohtii, että ennen ihmiset viettivät enemmän aikaa yhdessä ja ulkona liikkuen. Lähirähinä haluaa palauttaa yhteisöllisyyden kulttuurin.

– Monesti vielä valitetaan, ettei perheen kesken ole yhteistä aikaa, kun aikuiset kuljettaa lapsia harrastamaan ja seisoskelevat itse kentän reunalla. Se ei tunnu järkevältä.

Perälän tavoite on, että Lähirähinässä aikuiset eivät jäisi kyräilemään kentän reunalle, vaan rohkeasti osallistuisivat yhdessä tehtäviin aktiviteetteihin.

Kuka tahansa voi perustaa rähinäjengin omaan lähiöön

Timo Perälä lupaa, että kuka tahansa pystyy perustamaan omalle asuinalueelleen harrastusporukan Lähirähinän hengessä.

– Se ei vaadi mitään, korkeintaan halua käynnistää jotain tällaista. Oulussa on jo tulossa spin-offia eri asuinalueille Lämsäjärven Lähirähinästä. Tottakai meidän toiminnan takana on myös urheiluseura, jonka kautta pystyy hankkimaan vakuutuksia, mutta se ei ole pakollista.

Yksi ärsyke Lähirähinän perustamiseen oli, kun olin viime talvena läimimässä ylämummoja lähialueen kentällä ja mietin, että missä kaikki oikein muut ovat.

Timo Perälä

Lähirähinä hyödyntää lähialueensa Lämsäjärven koulun tiloja. Timo Perälä kertoo, että esimerkiksi yhdistyksen kautta kuka tahansa voi varata liikuntavuoroja kouluille.

– Joka kaupungissa on hieman eri käytäntöjä siitä, miten vuoroja jaetaan. Mielestäni kaupungit voivat itse päättää, millaisille ryhmille he näitä vuoroja antavat.

Perälä vakuuttaa, ettei Lähirähinä ole kuormittanut vetäjiään, kun toiminta on pysynyt hyvin matalan kynnyksen tasolla. Oulussa paikalliset urheiluseurat myös mukana vetämässä liikuntavuoroja, jolloin Perälän rooliksi jää mahdollistaa toimintaa.

Jos omaa lähialueen jengiä haluaa koota, on varma, että siitä saa myös itse jotain.

– Onhan tämä mukavaa. Oppii tuntemaan ihmisiä omalta asuinalueelta. Pelkästään, kun katsoo nauravia ihmisiä ja näkee, että heillä on hauskaa, antaa todella paljon.