1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusvoimat

Suomi ja Ruotsi harjoittelivat tykistön yhteistyötä Rovajärvellä

Suomen ja Ruotsin puolustusministerit Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist ovat seuranneet maavoimien tykistön ammuntoja tänään Rovaniemellä Rovajärven harjoitusalueella. Neljän tuhannen sotilaan harjoituksiin on osallistunut kolmisenkymmentä sotilasta Pohjois-Ruotsin tykistörykmentistä Bodenista.

Puolustusvoimat
Maavoimien sotaharjoitus Rovajärvellä 24.11.2016
Antti Mikkola / Yle

Ministereiden mukaan Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö syvenee askel askeleelta ja ensi vuonna harjoitellaan vielä nykyistä enemmän yhdessä.

Puolustusministerit ovat myös valmiita tapaamaan yhdessä Yhdysvaltain tulevan puolustusministerin.

– Se (kolmen maan ministereiden tapaaminen) voisi olla mielenkiintoinen Yhdysvaltain hallinnon kannalta. Kaksi sotilaallisesti liittoutumatonta maata, Suomi ja Ruotsi, jotka ovat Euroopan Unionin jäseniä, jotka tekevät tiivistä puolustusyhteistyötä keskenään ja tekevät myös tärkeää materiaali ja muuta puolustusyhteistyötä Yhdysvaltain kanssa, se voisi olla sellainen hyvä trilateraali tapaamispaketti, joka voisi kiinnostaa Yhdysvaltain hallintoa, arvioi puolustusministeri Jussi Niinistö torstaina Rovajärvellä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö
Puolustusministeri Jussi Niinistö maasotaharjoituksessa Rovajärvellä 24.11.2016Antti Mikkola / Yle

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist sanoi tykistöammuntojen jälkeen tiedotustilaisuudessa Rovajärvellä Suomen ja Ruotsin yhteistyön olevan tärkeä viesti nykyisessä turvallisuusympäristössä.

– Jatkamme aiempien suunnitelmien mukaan. Harjoittelemme yhdessä maavoimien, ilmavoimien ja merivoimien kanssa. Vaihdamme tietoa ja suunnittelemme kuinka voimme käyttää toistemme lentokenttiä ja satamia. Olemme valmiita syventämään yhteistyötä askel askeleelta eteenpäin, totesi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist maasotaharjoituksessa Rovajärvellä 24.11.2016Antti Mikkola / Yle