Äiti taisteli 2-vuotiaalle oikeuden kahteen ateriaan päiväkodissa – sai sen vasta, kun lääkäri huolestui lapsen painosta

Opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut uusia suosituksia ruokailun järjestämiseen päiväkodeissa. Kaikki lapset eivät saa tällä hetkellä esimerkiksi syödä päivällistä vuoropäivähoidossa.

päivähoito
Anna Kojo ja tyttönsä
Anna Kojo tyttärensä kanssa.Anna Kojo

Anna Kojon 2-vuotias tytär on iltaisin päiväkodin vuorohoitoryhmässä Kouvolassa. Kojo on kummastellut syksyn mittaan sitä, miksei lapselle tarjoilla päivällistä muiden lasten mukana.

– Lapsi haetaan hoidosta kello 17.30, ja ruokailu on ennen kello viittä iltapäivällä. Silloin muut lapset syövät mutta minun lapseni on jäänyt ilman ruokaa, Kojo kertoo.

Tuntuu, että kaikki mahdollinen tehdään, ettei lapsi saisi ruokaa.

Anna Kojo

Tällä hetkellä Kouvolan päiväkodeissa oikeus päivälliseen on vain niillä lapsilla, jotka haetaan hoidosta kello 17.30 jälkeen. Kojon mukaan monet äidit ovat ihmetelleet käytäntöä Facebook-keskusteluissa.

– Samaa tapahtuu myös muissa kaupungeissa. Yksikin äiti ihmetteli, miten lapsella on aina kova nälkä iltaisin. Selvisi, ettei hänelle oltu edes kerrottu koko asiasta. Äiti oli tosi pitkään luullut, että lapsi saa hoitopaikassa päivällisen.

Ongelmia alhaisen painon kanssa

Kouvolan päiväkodeissa syödään aamiainen kello 8, lounas kello 11 ja välipala kello 14. Kojon mukaan lapselle ehtii tulla kova nälkä, jos seuraavan ruuan saa vasta kello 18 jälkeen kotona.

– Joissakin päiväkodeissa hoitajat ovat onneksi niin kultaisia, että antavat nälkäisille lapsille ruokaa salaa. Oma lapseni on saanut ihan luvan kanssa näkkileipää, mutta hän on ollut onnekas. Kaikissa päiväkodeissa ei saa edes sitä.

Kojo otti lopulta yhteyttä lääkäriin, jonka määräyksestä tytär saa nyt syödä päivällisen muiden lasten kanssa.

– Hänen on ollut painotarkkailussa syntymästä asti liian hitaan painonnousun vuoksi. Hän alkaa helposti hikoilla ja täristä, jos verensokeri laskee alas. Lääkäri puuttui tähän ja sanoi, että pitäisi saada ruokaa tasaisesti. Vasta kun terveys tuli mukaan kuvaan, asia ratkesi.

Pitäisikö kotona miettiä ruuan valmistamista etukäteen? Ei perheiden tehtäviä kuulu siirtää päiväkodeille.

Helena Kuusisto

Viiden minuutin kikka käytössä

Päivällistä koskeva linjaus on voimassa seitsemässä Kouvolan kaupungin päiväkodissa, joissa lapsille järjestetään vuorohoitoa. Kouvola perustelee käytäntöä sillä, että kello 17 tai 17.30 sulkeutuvat päiväkodit eivät tarjoile lapsille päivällistä.

– Jotta lasten tasavertainen asema säilyisi, vain puoli kuuteen asti hoidossa oleville lapsille ei tarjota päivällistä myöskään vuorohoidossa, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Helena Kuusisto Kouvolan kaupungilta.

Anna Kojon mielestä selitys on epäreilu.

– Se on ihan eri asia, koska päivähoidosta haettaessa kaikki lapset ovat yhdessä pihalla leikkimässä. Vuorohoidossa muut lapset syövät ja yksi on pahimmassa tapauksessa siirretty toiseen huoneeseen leikkimään.

Jotkut vanhemmat ovat kikkailleet lapsen hoitoaikojen kanssa niin, että hakevat lapsen vasta vähän puoli kuuden jälkeen.

– Rahalla ruokaa ei saa ostaa. Me olisimme saaneet viedä eväät, mutta kaikissa päiväkodeissa se ei ole sallittua. Tuntuu, että kaikki mahdollinen tehdään, ettei lapsi saisi ruokaa.

Kunnilla eri käytäntöjä

Varhaiskasvatuslaki (siirryt toiseen palveluun) ei tarjoa päiväkotien ruokailua koskevia määräyksiä valmiina. Esimerkiksi ruokailuaikojen rytmitys on varhaiskasvatuksen yksiköissä paikallisesti päätettävissä.

– On hankala antaa selkeää linjausta, koska on paljon eri aikoihin auki olevia yksiköitä ja kunnilla siksi erilaisia käytäntöjä. Suunnittelussa pitäisi kuitenkin arvioida tätä asiaa myös lapsen näkökulmasta, sanoo neuvotteleva virkamies Tarja Kahiluoto Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Jotkut hoitajat ovat onneksi niin kultaisia, että antavat nälkäisille lapsille ruokaa salaa.

Anna Kojo

Riittävä ravinto pitää tarjota, eikä lasta voi jättää ilman valvontaa. Siitäkään, kuinka pitkä väli ruokailuilla saa olla, ei ole säädetty. Lain perusteluissa viitataan ravitsemussuosituksiin, joissa taas todetaan, että kokopäivähoidossa olevilla ravinnon pitäisi kattaa kaksi kolmasosaa päivän ravinnontarpeesta.

– Päivällisen suhteen on vuorohoidossa varmasti vaihtelevia käytäntöjä, mutta se osuu todennäköisesti kello 17-19 haarukkaan. Kellonajat muotoutuvat tapauskohtaisesti toiminnan mukaan, Kahiluoto toteaa.

Monissa kunnissa aletaan yhtenäistää ruokailuaikoja

Opetus- ja kulttuuriministeriö otti aiemmin tällä viikolla kantaa (siirryt toiseen palveluun) lasten ruokailun järjestämiseen päivähoidossa. Ministeriön näkemyksen mukaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden muutos ei saa aiheuttaa lapselle tilannetta, jossa hän paikalla ollessaan ei saisi samaa palvelua kuin muut lapset.

Kouvola aikookin muuttaa käytäntöjään uuden linjauksen pohjalta.

– Yhtenäistämme päivällisajan kaikissa vuorohoitopäiväkodeissa niin, että siellä syödään joko kello 17.15 tai 17.30. Silloin kaikki ne lapset, jotka ovat päivähoidossa silloin, saavat päivällisen. Se maksaa, sillä henkilöstöä ja ateriamääriä pitää lisätä mutta on helpompaa meillekin, Helena Kuusisto toteaa.

Jatkossakin tulee näitä, jotka haluavat käyttää hyväkseen yhteisiä palveluja huijaamalla.

Helena Kuusisto

Samaa linjausta alkavat noudattaa Lahti ja osa muistakin kunnista, joissa vuorohoidon ruokailukäytäntö on ollut samanlainen kuin Kouvolassa. Myös aluehallintovirastolta on tullut tästä uusi ohjeistus. Kouvolan osalta aikataulu on avoin, mutta uudistus on tarkoitus ottaa käyttöön mahdollisimman pian.

– Se vaatii järjestelyjä, sillä yhteinen ruokailuaika pitää sopia. Pääsemme tähän varmasti joulukuun aikana, Kuusisto lupaa.

Kritiikkiä vanhemmille

Kuusisto on seurannut asiasta käytäviä Facebook-keskusteluja ja ihmettelee sitä, miksei perhe varaa kotiin ruokaa nälkäistä lasta varten.

– Joku vanhemmista toi esiin, että ruokailu kotona menee myöhään kun käydään ensin kaupassa ja sitten aletaan tekemään ruokaa. Vähän kyseenalaistan sitä. Pitäisikö miettiä ruuan valmistamista etukäteen? Ei perheiden tehtäviä kuulu siirtää päiväkodeille.

Hän kritisoi myös niitä vanhempia, jotka kikkailevat lapsen hakuaikojen kanssa saadakseen tälle päivällisen hoitopaikassa.

– Jatkossakin tulee näitä, jotka haluavat käyttää hyväkseen yhteisiä palveluja huijaamalla. Ei nähdä sitä, että veroeurojen käyttö on yhteinen juttu. Varhaiskasvatuksen rahapussi on se mikä on annettu, sinne me emme saa lisärahoitusta.

Jotkut haluavat lapsen syövän kotona

Edessä saattaa olla uusia haasteita kuten se, että lasta saatetaan tulla hakemaan kesken ruokailun. Toisaalta osa vanhemmista ei halua lapsen syövän toista lämmintä ateriaa päiväkodissa.

– Jotkut haluavat, että lapsi syö vasta kotona perheen kanssa. Näitäkin toiveita kunnioitetaan. Siihen pitää keksiä jokin ratkaisu ja antaa lapsille vaikkapa näkkileipää ja maitoa.

Anna Kojo on ehdottanut kaupungille, että ruokailua siirrettäisiin alkamaan kello 17.30. Hän olisi silloin muiden äitien puolesta tyytyväinen, vaikka oman lapsen kohdalla ongelma ehtikin ratketa.

– Olisi simppeli ratkaisu, jos ruokailu alkaisi puoli kuudelta. Silloin kukaan ei joutuisi vierestä seuraamaan muiden ruokailua.