1. yle.fi
  2. Uutiset

Vihreiden ehdokas haluaa osavaltioita uudelleenlaskentaan USA:n vaaleissa

Vihreän puolueen Jill Stein epäilee, että hakkerointi ja muu peukalointi on vääristänyt presidentinvaalien tulosta. Moni toivoo Hillary Clintoninkin tutkituttavan vaalituloksen – mutta ilmeisesti turhaan.

Jill Stein
Yhdysvaltain vihreän puolueen presidenttiehdokas Jill Stein.
Yhdysvaltain vihreän puolueen presidenttiehdokas Jill Stein haluaa selvittää, onko Wisconsinin, Michiganin ja Pennsylvanian ääntenlaskennassa epäselvyyksiä. AOP

Yhdysvaltain vihreän puolueen presidenttiehdokas Jill Stein aikoo vaatia presidentinvaalien äänten uudelleenlaskentaa kolmessa keskeisessä vaa´ankieliosavaltiossa.

Stein on kerännyt rahaa 2,5 miljoonaa dollaria, millä summalla hän voi vaatia äänten laskemista uudelleen Wisconsinin osavaltiossa.

Stein haluaa, että Wisconsinissa elektronisesti annetut äänet lasketaan uudelleen. Steinin mukaan äänestäminen äänestyskoneella on haavoittuvaista hakkeroinnille ja tuloksen väärentämiselle.

Stein kiistää auttavansa Clintonia

Vihreitten ehdokas aikoo vielä kerätä neljä miljoonaa dollaria lisää, jotta myös Michiganin ja Pennsylvanian äänet saataisiin uudelleenlaskentaan. Määräaika näiden kahden osavaltion uudelleenlaskennalle umpeutuu ensi viikolla.

Stein kiistää, että hän toimisi millään tavalla demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia auttaakseen. Clinton hävisi niukasti kaikki kolme osavaltiota – Wisconsinin, Michiganin ja Pennsylvanian – republikaanien ehdokkaalle Donald Trumpille, vaikka mielipide-ennusteet lupasivat hänelle niissä voittoa.

Viime päivinä Yhdysvalloissa on nostettu esiin epäilyjä siitä, että vaalitulos saattaa olla väärennetty kolmen mainitun osavaltion osalta. Todisteita epäilyjen tueksi ei ole esitetty.

On arveltu esimerkiksi, että vaalitulosta olisi peukaloitu ulkomaisella kyberhyökkäyksellä.

Hillary Clinton
Hillary Clinton saapuu pitämään puhettaan New Yorkissa vaalituloksen ratkettua.Olivier Douliery / EPA

Väitteitä kyberhyökkäyksestä ja vaalivilpistä

Ryhmä presidentinvaaleihin perehtyneitä lakimiehiä ja tietokoneasiantuntijoita kehottaa Hillary Clintonia vaatimaan uudelleenlaskentaa kolmessa vaa´ankieliosavaltiossa.

– Ainoa tapa selvittää, onko kyberhyökkäys muuttanut vaalitulosta, on tutkia todisteet asiasta, sanoo äänestäjien oikeuksia valvova lakimies J. Alex Haldeman. Todisteilla hän viittaa sekä paperisiin äänestyslippuihin että elektronisiin äänestyslaitteisiin.

Hillary Clintonin kannattajienkin keskuudessa vaatimukset äänten uudelleenlaskennasta ovat voimistuneet. Toistaiseksi Clinton ei ole lämmennyt ajatukselle.

Presidentinvaalien voittajaksi nousi Donald Trump, sillä hän sai enemmistön osavaltioittain valituista valitsijamiehistä. Häviäjä Hillary Clinton sai valtakunnan tasolla enemmän ääniä.

Jill Steinin menestys vaaleissa oli heikko. Esimerkiksi Michiganissa hän sai 1,1 prosenttia annetuista äänistä.

Lue seuraavaksi