Oppositio arvostelee hallituksen ilmastotavoitteita – "Kuulee mieluummin perussuomalaisten huuhaata kuin asiantuntijoita"

Erityisen kovasanaisesti uusia energialinjauksia suomii vihreiden Ville Niinistö. Demarien ja vasemmistoliiton suuri huoli koskee metsiä.

energia
Ville Niinistö
Ville NiinistöJarno Kuusinen / AOP

– Hallitus kuuntelee asiantuntijoita mieluummin perussuomalaisten huuhaata tuulivoiman vaikutuksista, sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Kun hallitus torstaina julkisti laajan ilmasto- ja energiapakettinsa, huomiota herätti ainakin tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutusten selvittäminen. Perussuomalaisten Matti Putkonen väitti hiljattain, että tuulivoiman infraäänet räjäyttävät lepakoita ja kokoomuksen Eija-Riitta Korhola levitti keväällä väitettä, että kanoja kuolee lähellä tuulivoimaloita.

– Fossiilisten polttoaineiden tukia hallitus aikoo jatkaa, vaikka niiden haitalliset terveysvaikutukset on tieteessä yksiselitteisesti jo todettu. Tämä on epätodellista jatkoa hallituksen tieteenvastaiselle linjalle, Niinistö kirjoittaa tiedotteessa.

Metsän hakkaamisesta kritiikkiä

SDP:n ja vasemmistoliiton kommenteissa paistaa päällimmäisenä huoli metsistä. Hallituksen strategia lisäisi merkittävästi puun käyttöä, mikä on demarikansanedustaja Lauri Ihalaisen mielestä uskaliasta.

– EU-tason linjaukset suomalaisten metsien hiilinielujen laskentatavasta sekä biomassojen kestävyyskriteereistä ovat vielä avoinna, Ihalainen huomauttaa.

Euroopan unioni laskee, että Suomen metsät sitoisivat hiiltä ilmakehästä huomattavasti vähemmän kuin mitä suomalaisissa laskelmissa on arvioitu. Sekä Ihalaisen että vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä hallitus aikoo hakata metsiä liikaa.

Kumpikin penää, että puuta käytettäisiin korkean jalostusarvon tuotteisiin eikä pääosin selluksi ja polttoaineeksi.

Kivihiilestä luopuminen saa aplodit suurilta oppositiopuolueilta. Hallitus linjaa, että energiakäyttö loppuu vuoteen 2030 mennessä eikä uusia voimalaitoksia tai korjauksia enää tehdä kivihiilen polttoon perustuen.

– Se on hieno viesti, ja toivon että esimerkiksi Trumpin Yhdysvallat kuulee tämän, sanoo vasemmistoliiton Andersson tiedotteessa.

Korjattu kello 22.45: Kivihiilen energiakäyttö pyritään lopettamaan vuoteen 2030 mennessä. Jutussa oli alun perin virheellinen vuosi.