1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hirmumyrsky iski Nicaraguaan – tuntia myöhemmin aluetta ravisutti maanjäristys

Voimakas hurrikaani uhkaa aiheuttaa tuhotulvia. – Vain tunti hirmumyrskyn rantautumisen jälkeen iski maanjäristys. Sen keskus on merellä El Salvadorin ja Nicaraguan edustalla.

Hirmumyrsky Oton kaatama puu Panama Cityssä 22. marraskuuta. Kuva: Alejandro Bolivar / EPA

Karibianmerellä riehuva trooppinen hirmumyrsky Otto on iskenyt Nicaraguan rannikolle. Myrsky iski ensin harvaanasutulla seudulla San Juanin kaupungin pohjoispuolella.

Myrskytuuli puhaltaa alueella 49 metrin sekuntivauhdilla. Se on luokiteltu voimakkuudeltaan kakkosluokkaan viisiportaisella asteikolla.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan Otto saattaa aiheuttaa vaarallisia, tulviin johtavia rankkasateita.

Suurin kaupunki hurrikaanialueella on Bluefields, missä myrskyyn on varauduttu evakuoinnein.

– Olemme varautuneet myrskyyn, mutta jos joudumme lähtemään kotoa, emme tiedä mihin mennä, sanoi Bluefieldsin asukas Jean Hodgson.

Bluefields on tasaista ja siksi tulville hyvin altista seutua. Kaikkiaan Nicaraguan itärannikolta on evakuoitu ainakin 10 000 ihmistä.

Panamassa kuolonuhreja

Köyhässä Nicaraguassa myrskyn pelätään aiheuttavan tuhoa etenkin kahviviljelyksille, joiden sato alkaa olla valmiina korjattavaksi.

Myrskyn ennustetaan iskevän myös naapurimaahan Costa Ricaan, missä kodeistaan on evakoitu noin 4000 ihmistä. Costa Ricaan on julistettu kansallinen hätätila Otto-hurrikaanin vuoksi.

Hurrikaani on ulottunut myös Panamaan, missä kolme ihmistä on saanut surmansa.

Maanjäristys iski länsirannikolle

Vain tunti hirmumyrskyn rantautumisen jälkeen Nicaraguan länsirannikkoa ja naapurimaata El Salvadoria ravisutti voimakas, 7,0 magnitudin maanjäristys.

Voimakkaan, 7,0 magnitudin järistyksen keskus on merellä 150 kilometrin päässä El Salvadorin rannikolta. Salvadoriin on julistettiin tsunamivaroitus, joka kuitenkin pian kumottiin Tyynenmeren tsunamivaroituskeskuksen mukaan.

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega on julistanut maahan hätätilan sekä maanjäristyksen että hirmumyrsky Oton vuoksi.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

_Jutussa korjattu klo 22.55 myrskyn luokitus: kakkosluokan myrsky ei tarkoita toiseksi vaarallisinta luokitusta. Lisäksi järistyksen aiheuttama tsunamivaara on kumottu. _