Herätys: Perjantai kuluu alelaareilla, Aasiaan puuhataan kaapelia ja vinkit pikkujoulujen taksijonoon

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kyltti alennuksesta.
Yle

Pakolaisleireillä kuohuu

Tunnelma on kiristynyt Bulgarian suurimmalla pakolaisleirillä Harmanlissa. Pääosin Afganistanista tulleet turvapaikanhakijat ovat mellakoineet viime viikkoina. Torstaina tilanne kiristyi entisestään, kun turvapaikanhakijat sytyttivät autonrenkaita ja heittivät kiviä. Poliisi hajotti mielenosoittajien joukkoa vesitykeillä ja kumiluodeilla.

Myös Kreikassa, Lesboksen saarella pakolaisleirillä on puhjennut levottomuuksia. Morian leirillä on yli 5 000 ihmistä, vaikka tilaa on vain 3 500:lle. Levottomuudet puhkesivat, kun 66-vuotias nainen ja 6-vuotias tyttö kuolivat kaasukeittimen räjähdettyä.

Musta perjantai houkuttelee alelaareille

Kuorolaiset laulavat joululauluja Toys R Us -liikkeen ulkopuolella New Yorkissa jonottaville ihmisille.
Black friday -ostoshuumaa New Yorkissa 2011.Andrew Gombert / EPA

Yhdysvalloissa vietetään tänään joulukaupan käynnistävää Black Fridayta eli suomalaisittain Mustaa perjantaita. Kaupan alan markkinointikikka toimi viime vuonna hyvin – mutta onko kansa liikkeellä tänäkin vuonna, kun verkkokauppa voimistuu?

Suomeen pari vuotta sitten rantautunut Musta perjantai on monin paikoin laajentunut koko viikonlopun kattavaksi Black weekendiksi. Ihan kaikki mustat alennukset eivät kuitenkaan kiinnosta. Lisää aiheesta täällä.

Valkokypärät valokeilassa

Kuvassa vaapaaehtoisiin pelastusjoukkoihin, valkokypäriin, kuuluva mies kantaa lasta.
Vapaaehtoisten pelastusjoukkojen, valkokypärien, jäsen kantaa lasta turvaan Aleppossa. EPA / Syria civil defence

Ruotsissa jaetaan "vaihtoehto-Nobelit" – ihmisoikeuspalkinnot, joiden saajat olisivat monen mielestä ansainneet Nobelin rauhanpalkinnon.

Palkittuja ovat mm. venäläinen ihmisoikeusaktivisti Svetlana Gannushkina, turkkilainen Cumhuriyet-sanomalehti sekä siviilejä henkensä kaupalla Aleppon raunioista pelastavat Valkokypärät.

Käräjäoikeudesta päätös koulusurman valmistelusta

Helsingin käräjäoikeus antaa aamupäivällä välituomion tai tuomion epäiltyä koulusurman valmistelua koskevasta asiasta.

Syyttäjän mukaan nuori nainen suunnitteli tappavansa ainakin 40 ihmistä kokkolalaisessa koulussa. Nainen kiistää syyllistyneensä rangaistavaan tekoon. Asianajajan mukaan nainen ei ollut tehnyt päätöstä siitä, että tulisi tekemään joukkosurman. Aiempi uutinen aiheesta täällä.

Valokuituyhteys Aasiaan vauhdittaisi investointeja?

Koillisväylän kaapelihankkeesta saadaan tänään uutta tietoa, kun selvitysmiehet Paavo Lipponen ja Reijo Svento luovuttavat raporttinsa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.). Selvitysmiehet ovat tehneet työtään keväästä alkaen.

Koillisväylän kaapelihankkeessa rakennettaisiin uusi, nopean tietoliikenteen valokuitukaapeli Aasian ja Euroopan välille. Kaapeliprojektista tulisi erittäin laaja ja monikansallinen, ja tähtäimessä on investointien vauhdittaminen. Selvitysmiehet kertovat, miten tämä onnistuu.

Pikkujouluja vietetään taksijonoissa

Takseja jonossa.
Yle

Edessä on yksi vuoden vilkkaimmista pikkujouluviikonlopuista ja se näkyy taksijonoissa.

Esimerkiksi Helsingissä ovat liikenteessä tänä iltana ja yönä kaikki kaupungin 1 300 taksia, mutta ruuhkia on silti odotettavissa.

Ruuhkapiikeissä Helsingissä liikennöivät myös Vantaan ja Espoon autot. Tottuneet juhlijat tietävät konstit taksin saamiseen jopa pikkujoulusesonkina. Kerromme parhaat vinkit täällä.

Puhuria ja pakkassäätä

Perjantai on poutainen pakkaspäivä etelää myöten. Illalla sadealue levittäytyy koko maan pituudelta ja lounaistuuli voimistuu. Päivän sääennusteen löydät täältä.