YK:n pakolaisjärjestön edustaja: Myanmarissa on menossa etninen puhdistus

Viime viikkoina 30 000 Myanmarin rohingyavähemmistön jäsentä on paennut turvallisuusjoukkojen väkivaltaa.

Myanmar/Burma
Kasvonsa peittänyt opiskelija pitelee kylttiä, jossa on kuvia rohingyoista ja kehotetaan rukoilemaan heidän puolestaan ja lopettamaan kansanmurha.
Indonesialainen opiskelija osoitti perjantaina Jakartassa mieltään Myanmarin rohingyojen sortoa vastaan. Kyltissä vaadittiin lopettamaan kansanmurha. An Indonesian student holds a poster, reading 'Pray for Rohingya', 'Save Rohingya', 'Stop Genocide Rohingya in Myanmar' and 'Arrested Bagus Indahono

Kaakkoisaasialaisessa Myanmarissa on meneillään etninen puhdistus, sanoo YK:n pakolaisapujärjestön UNHCR:n edustaja John McKissick.

Viime viikkoina jopa 30 000 Myanmarin rohingyavähemmistön jäsentä on paennut maansa turvallisuusjoukkojen väkivaltaa. McKissick kertoo, että joukot ovat tappaneet, kiduttaneet ja joukkoraiskanneet rohingyoja, polttaneet heidän talojaan ja pakottaneet heidät rajajoen yli Bangladeshiin.

Bangladeshin joukot puolestaan yrittävät estää heidän maahanpääsynsä. Bangladesh on torjunut kansainväliset vaatimukset rajan avaamisesta pakolaisille. McKissick ymmärtää Bangladeshin kantaa.

– Bangladeshin hallituksen on hyvin vaikea sanoa, että raja on auki, koska se kannustaisi Myanmarin hallitusta jatkamaan raakuuksia, kunnes se on saavuttanut lopullisen tavoitteensa eli puhdistanut Myanmarista muslimivähemmistön, McKissick sanoi yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa Bangladeshin rajalla.

Myanmarin presidentin Htin Kyaw'n edustaja on tuohtunut McKinnickille ja kyseenalaistaa hänen ammattietiikkansa YK:n edustajana. Toimittajia ei ole päästetty katsomaan, mikä tilanne kiista-alueella on.

Vaimonsa menettänyt mies kertoi julmuuksista

Bangladeshin pakolaisleireillä on ennestään satoja tuhansia rohingyoja, jotka ovat eläneet siellä vuosikymmeniä. Uudet tulokkaat kertovat kävelleensä päiviä ja tulleensa rajajoen yli kiikkerillä veneillä.

– He ampuivat vaimoni. Hän oli 25-vuotias ja seitsemännellä kuulla raskaana. He löivät kaksivuotiasta poikaani kiväärinperällä, kertoo Mohammad Ayaz, jonka onnistui tulla poikansa kanssa Bangladeshiin.

Hänen mukaansa sotilaat tappoivat hänen kotikylänsä torilla ainakin 300 miestä ja joukkoraiskasivat kymmeniä naisia, ennen kuin sytyttivät tulee satoja asuintaloja, kauppoja ja moskeijan, jonka imaami Ayaz oli.

Kansalaisuus ja oikeudet puuttuvat

Turvallisuusjoukkojen riehuminen luoteisessa Rakhinen osavaltiossa alkoi, kun useilla raja-asemille hyökättiin. Asevoimien mukaan hyökkääjillä oli yhteyksiä rohingyoihin. Rakhinen väestöstä enemmistö on islaminuskoisia rohingyoja, mutta koko maassa enemmistö on buddhalaisia.

Myanmar pitää rohingyoja maahanmuuttajina, vaikka he ovat asuneet maassa sukupolvien ajan, osa suorastaan 1500-luvulta asti.

Heille ei ole annettu kansalaisoikeuksia eikä siksi perusoikeuksiakaan. Rajoituksia on niin siinä, missä he saavat elää, kuin siinä, mitä he saavat tehdä työkseen, koulutuksesta puhumattakaan. Valtaosa on hyvin köyhiä.

Kritiikki Suu Kyita kohtaan kasvaa

Länsimaissa toivottiin rohingyakysymyksen olevan niitä asioita, jotka alkaisivat kohentua, kun Myanmar siirtyi sotilasvallasta siviilivaltaan. Toivoa pantiin etenkin Nobelin rauhanpalkinnon saaneeseen Aung San Suu Kyihin, joka nyttemmin on maan tosiasiallinen johtaja. Nimellisesti hän ei voi sitä lain mukaan olla, koska on ollut naimisissa ulkomaalaisen kanssa.

Suu Kyin viileä suhtautuminen rohingyoihin aluksi hämmensi länsimaita, ja nyt kun siviilihallitus on ollut vallassa kahdeksan kuukautta, kritiikkiä esitetään yhä suorempaan.

Suu Kyi mahdollistaa kansanmurhan.

Lontoolaisen Kuningatar Maryn yliopiston kannanotto.

Hallituksen vaisu reaktio viime viikkojen väkivaltaan viittaa siihen, ettei hallituksella ole edelleenkään valtaa armeijaan, sanoo Ryan Aherin riskejä arvioivasta Verisk Maplecroft -yhtiöstä.

– Vaihtoehtoisesti vähemmistökysymys on hallitukselle liian latautunut, koska buddhalaisenemmistö suhtautuu siihen niin kiivaasti, Aherin sanoo.

Lontoolaisen Kuningatar Maryn (siirryt toiseen palveluun) yliopiston rikosasiantuntijat ovat paljon suorasanaisempia. Heidän tällä viikolla antamansa lausunnon mukaan Suu Kyi pönkittää rohingyojen sortoa ja mahdollistaa kansanmurhan.

_Lähteet: AFP, Yle _

Korjattu 25.11. klo 9.45 : John McKinnockin titteli muutettu UNHCR:n johtajasta edustajaksi