Japanilaiset himmeli-fanit vierailevat Veikkaalassa

Perinteinen himmeli viehättää edelleen meitä suomalaisia ja nyt myös japanilaisia. Mustasaaren Veikkaalassa asuva himmeli-taiteilija Eija Koski on saavuttanut suurta suosiota Japanissa, josta tuli Pohjanmaalle kylään himmeliin ihastuneita vierailijoita.

Pohjanmaa
Japanilaisvieraat Makiko Tanifuji ja Yuichiro Honda esiintyivät Veikkaalan koulun oppilaille.
Japanilaisvieraat Makiko Tanifuji ja Yuichiro Honda esiintyivät Veikkaalan koulun oppilaille.Jarkko Heikkinen/Yle

Mustasaaren Veikkaalassa asuva himmeli-taiteilija Eija Koski on suosittu Japanissa. Hänen himmelinsä ovat innostaneet mm. Engarun kylässä maata viljelevää Yoko Ezuraa tekemään myös omia himmeleitä. Kun Koskella oli himmelinäyttely alkuvuonna Japanissa, kirjoitti Yoko Ezura hänelle kirjeen, jossa Yoko toivoi heidän tapaavan. Sen myötä kahdeksanhenkinen japanilaisryhmä on nyt viikon ajan ollut vierailulla Veikkaalassa ja lähiympäristössä.

Japanilaisvieraat seuraavat kiinnostuneesti Veikkaalan koululaisten esityksiä.
Japanilaisvieraat seuraavat kiinnostuneesti Veikkaalan koululaisten esityksiä.Jarkko Heikkinen/Yle

Kosken himmelinäyttely oli menestys Japanissa, sillä kaikki näyttelyyn tehdyt himmelit jäivät sinne. Miehensä kanssa vehnää viljelevä Yoko Ezura sanoo, että hän suorastaan rakastaa himmeleitä. Ne tuovat hänen mieleensä aaltoilevan vehnäpellon ja se on kaunista katseltavaa. Ezura ihastui himmelin yksinkertaiseen kauneuteen, joka on kuin kuin ylistys vehnäpelloille.

Himmelin yksinkertainen kauneus viehättää japanilaisia.
Himmelin yksinkertainen kauneus viehättää japanilaisia.Jarkko Heikkinen/Yle

Japanilaisvieraiden ryhmä koostuu ns. Aurinko-ryhmästä, jonka tarkoituksena on kehittää omaa kylää ja aluetta paremmaksi paikaksi. Kymmenen naisen Aurinko-ryhmä viljelee vehnää ja tekee himmeleitä myyntiin asti. Vierailunsa aikana japanilaiset ovat esittäneet musiikkia ja kertoneet japanilaisesta perinteestä.

Japanilaisille vieraille näytettiin myös suomalaisia joulutapoja.
Japanilaisille vieraille näytettiin myös suomalaisia joulutapoja.Jarkko Heikkinen/Yle

Samalla heille on esitelty suomalaisia perinteitä, kuten tänään perjantaina Veikkaalan kyläkoulussa.