Lontoon suomalaiset jännittävät Saara Aaltoa kämmenet hikisinä: "Nyt kaikki tietävät, että hän tulee Suomesta"

Brittiläisen X Factorin suosio vaikuttaa Suomessa ehkä suuremmalta kuin se oikeasti on. Suomen Lontoon suurlähetystöstä kerrotaan, että kotimaassaan ohjelmaa seuraa lähinnä nuoriso.

The X Factor
Saara Aalto
Saara Aalto AOP

Oulunsalosta kotoisin oleva 29-vuotias laulaja Saara Aalto on kivunnut viiden parhaan joukkoon Britannian X Factor -laulukilpailussa. Kilpailun voittaja valitaan joulukuussa.

Esitykset näytetään suorana lähetyksenä Britannian televisiossa lauantaisin ja tuloksia kuullaan sunnuntaisin. Ohjelmaa seuraa viikottain noin 7–8 miljoonaa televisionkatsojaa.

Kämmenet hikisenä on sunnuntaina, kun selviää ketkä pääsevät seuraavalle viikolle.

Pirjo Pellinen

Yle Radion 1:n Ykkösaamussa perjantaina haastateltu kulttuuriasiainhoitaja Pirjo Pellinen Suomen Lontoon suurlähetystöstä sanoo, että X Factorin suosio Britanniassa saattaa vaikuttaa Suomessa suositummalta kuin se onkaan. Ohjelmaa katsovat toki miljoonat ihmiset joka viikko, mutta X Factoria seuraa lähinnä nuoriso.

– Yhtä aikaa esitetään toisella kanavalla Strictly come dancing, joka on Suomessakin nähty nimellä Tanssii tähtien kanssa, ja ohjelmilla on jo vuosien ajan ollut kilpailua, että kumpi vetää eniten katsojia. Viime vuosien ajan Strictly come dancing on kyllä vetänyt tuplat, Pellinen kertoo.

– Tässä on kyllä ikäkysymyskin, että ketkä seuraavat X Factoria ja ketkä tätä Tanssii tähtien kanssa. Kyllä X Factor on nuoren sukupolven katsotuimpia ohjelmia. Jos nuorisolta kysytään, että ketkä ovat X Factor -kilpailijoita, saa varmaan aika suoran vastauksen – vanhemmalta ikäpolvelta ei niinkään, Pellinen pohtii.

Saara Aalto kuvattuna esityksensä jälkeen X-Factor Live -finaaleissa 22. lokakuuta.
Saara Aalto kuvattuna esityksensä jälkeen X-Factor Live -finaaleissa 22. lokakuuta. Syco / Thames / Dymond / AOP

Skeptisyys vaihtunut jännitykseen

Lontoossa suomalaiset ovat seuranneet jännittyneinä Saara Aallon etenemistä kilpailussa. Kulttuuriasiainhoitaja Pirjo Pellinen kertoo itse olleensa aluksi skeptinen suomalaisen menestysmahdollisuuksien suhteen.

Kyllä X Factor on nuoren sukupolven katsotuimpia ohjelmia.

Pirjo Pellinen

– Saaralla on alkukangistelujen jälkeen ollut aivan mieletön matka – eli nyt kyllä jännittää ja kämmenet hikisenä on varsinkin sunnuntaina, kun selviää ketkä pääsevät seuraavalle viikolle, Pellinen sanoo.

Pellinen uskoo, että Saaran oma persoona, ilo ja positiivisuus on auttanut menestyksessä.

– Mitä tahansa voi tapahtua, Brexitin jälkeen oltiin vähän skeptisiä, että miten britit suhtautuu ulkomaalaisiin, mutta Saara on ollut todella positiivinen koko ajan, ja luulen että tämä positiivisuus ja iloisuus on herättänyt huomiota ja tarttunut täällä, Pellinen sanoo.

Saara Aalto X Factor -talon pihalla.
Saara Aalto X Factor -talon pihalla.Jari Kovalainen / Yle

Ei vain ulkomaalainen, vaan ylpeästi suomalainen

Alussa Aaltoon suhtauduttiin X Factorissa vain ulkomaalaisena. Nyt ohjelman katsojille on kuitenkin käynyt selväksi, että Aalto tulee nimenomaan Suomesta.

– Nyt tässä vaiheessa kaikki tietää, että Saara on Suomesta, ei pelkästään vain että joku ulkomaalainen osallistuu X Factoriin. Hän on tuonut sitä hyvin esiin itsekin, Pellinen kiittelee.

Saara Aallosta on hyötyä myös kulttuuriasiainhoitajana toimivan Pellisen vastuualueeseen kuuluvalle julkisuusdiplomatialle.

– Julkisuuden merkeissä tämä on hyvä, ihmiset reagoi eri lailla. Se antaa tällaisen hyvän puheenaiheen avauksenkin – kyllä se julkisuutta tuo, ihan varmasti, Pellinen sanoo.

Perjantaina Saara Aalto antoi vihiä siitä, mikä on hänen kilpailukappaleensa lauantaina, jolloin teemana on yhden tuomareista, Louis Walshin, suosikit. X Factorin Twitter-tilille julkaistulla videolla Saara kertoo, että kappale on vuodelta 1980 ja nousi listaykköseksi Belgiassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Hollannissa ja Etelä-Afrikassa.

Nopeimmat fanit ehtivät arvaamaan, että kyseessä on Abba-klassikko Winner takes it all, jonka Saara on esittänyt ohjelmassa aiemminkin tuomarien talo -vaiheessa.

Päivitetty 28.11. klo 8.10: poistettu sitaatti, joka käsitteli ulkomaalaisten aiempaa menestystä X Factor -kilpailussa.