Hyppää sisältöön

Se oikea pukin paja löytyy Kiinasta – suomalainenkin joulu valmistuu Yiwussa

Kun nopeasorminen tehdastonttu kasaa 444 joulupukin lakkia, hän tienaa yhden euron.

Nainen kokoaa lakkeja Yiwun pukinlakkitehtaassa. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

YIWU Keski-ikäinen nainen yhdistää liimapyssyllä tupsuja joulupukin lakkeihin. Takana kohoavat metrien korkuiset pinot valkoisia tupsuja ja punaisia lakkeja erikseen, eteen taas kertyy kokonaisia lakkeja valmiina pakattaviksi.

Siinä on tämän nyrkkipajan hitech-tuotantolinja, joka suoltaa joulurihkamaa kaikkialle maailmaan.

Utelen työntekijän palkasta.

– Sinähän tienaat 500 euroa kuussa, etkö tienaakin, työnjohtaja kysyy naiselta äänensävyllä, johon alaisella on vain yksi oikea vastaus.

Kyse on urakkatyöstä. Yhden juanin ansaitsemiseksi on koottava 60 lakkia, eli yhden euron palkan eteen pitää kasata 444 tonttulakkia. Kuukaudessa yksi työntekijä siis kokoaisi reilut 200 000 lakkia, jos palkka oikeasti yltäisi 500 euroon.

Nyt tiedetään, missä on se vanha betonihalli, josta maailman joulupukkien lakit tulevat.

Yiwussa tehdään joulupukille lakkeja joka lähtöön. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Suomalainen joulu valmistetaan Yiwussa

Tämä pukinpaja sijaitsee Yiwun kaupungin laidalla Zhejiangin maakunnassa, 300 kilometriä Shanghaista lounaaseen.

Yiwu on erikoistunut jouluteollisuuden keskukseksi, jossa kiinalaisen uutistoimisto Xinhuan mukaan valmistetaan yli 60 prosenttia koko maailman joulutilpehööristä.

Yiwusta joulurihkamaa roudataan välikäsien kautta konttikaupalla myös Suomen markkinoille. Yiwussa tehtyjä joulukoristeita löytyykin todennäköisesti useimpien suomalaiskuusten oksilta.

Lakkihallin läheisessä teräshallissa leikataan joulupukin lakissa tarvittavaa punaista ja valkoista kangasta. Sisällä on pölyistä ja hämärää, mutta hallinovi repsottaa selällään. Ulkopuolella kanat tepastelevat kapealla kylänraitilla.

Kangasta leikataan pukinlakkeja varten yiwulaisessa tehtaassa. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Mielikuva kiinalaisesta teollisuudesta on usein se, että tuhannet työntekijät puurtavat liukuhihnalla moderneissa jättihalleissa. Sellaisiakin on, mutta joulukoristeet kootaan usein alkeellisissa pikkufirmoissa, joita on Yiwun alueella satoja. Tällä yhtiöllä on reilut sata työntekijää.

Yhtiö käyttää itsestään tankeroenglanninkielistä nimeä Yiwu City Jun Hong Christmas Dress Gift Factory eli suomeksi suunnilleen Yiwun kaupungin Jun Hong joulupukine- ja lahjatehdas. Englanninkielentaitoa riittää vain kohteliaisuuksiin, mutta se on sivuseikka.

Pääasia on, että joulurompe on halvempaa kuin missään muualla.

Joulutavara vaihtaa omistajaa jättiostarilla

Valmiita tonttulakkeja ja muuta joulurihkamaa esitellään ostajille Yiwun kansainvälisessä kauppakeskuksessa, joka on avoinna vain tukkuostajille.

Keskuksen koko on musertava: rakennuskompleksin pituus on kaksi kilometriä, ja pinta-alaa sillä on 5,5 miljoonaa neliömetriä eli noin 30 kertaa Helsingin kauppakeskus Itiksen verran.

Viidessä kerroksessa on yhteensä noin 75 000 pientä kymmenen neliömetrin koppia, joissa tehtailijat esittelevät valikoimiaan. Vain osa niistä liittyy joulukoristeisiin.

Yiwussa monen kauppiaan valikoimat vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Myös halloween ja pääsiäinen näkyvät kuukausia etukäteen. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Täällä voi nähdä vieri vieressä koppeja, jotka keskittyvät seinäkelloihin, jalkalamppuihin tai taskupeileihin – tai vaikkapa muovisiin joulukuusiin. Mainoksen mukaan esillä on lähes kaksi miljoonaa tuotetta.

Yiwussa myydään juuri sellaista Made in China -rihkamaa, josta Kiina tunnetaan, mutta jossa Kiina on menettänyt kilpailukykyä muille maille ja josta Kiina myös haluaa vähitellen eroon.

Yiwussa monen kauppiaan valikoimat vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Myös halloween ja pääsiäinen näkyvät kuukausia etukäteen, mutta globaalin juhlarihkamakaupan eittämätön huipentuma on juuri joulu.

Enimmillään joulutavaraa esittelee 300 yritystä keväällä ja kesällä, koska se on joulumyynnin globaalin tukkukaupan sesonkiaikaa. Tavaran valmistukseen ja toimittamiseen ympäri maailmaa pitää varata pari kuukautta.

Syystalvella paikalla näkyy enää kiinalaisia ostajia.

Tukkuostajille tarjotaan joulumuotia Yiwun kansainvälisessä kauppakeskuksessa. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Verkkokauppa nousee kilpailijaksi

Yhdessä myyntikopissa seinät on peitetty pahvisilla joulukoristeilla. Punaisiin puettu pakkasukko ja sinivalkoisiin sonnustautunut lumityttö tekevät kauppansa Venäjällä, joulupukki muualla.

Kopin myyntitiskillä Ran Hongyan kaupittelee johtamansa tehtaan tavaroita, joiden valmistus työllistää 200 ihmistä. Valikoimaa esitellään sekä mainoksilla että netissä.

– Verkkokauppa on parempi, koska myyntivoitto on verkossa suurempi. Mutta näyttelytilan kautta taas myyntimäärät ovat suurempia, Ran kertoo.

Tehtaanjohtaja Ran Hongyanin tärkeimmät markkina-alueet ovat Yhdysvallat, Meksiko ja Venäjä. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Ulkomaalaiset tukkuostajat haluavat päästä hypistelemään joulukoristeita itse, ja vaivattomimmin vertailevaa hypistelyä voi harjoittaa juuri Yiwussa.

Siksi verkkokaupan ja erityisesti kiinalaisen Alibaban noususta huolimatta Yiwun kansainvälinen kauppakeskus pärjää kilpailussa ja laajenee entisestään.

Ran Hongyanin tehtaan joulukoristeisiin on painettu toivotuksia englanniksi, espanjaksi ja venäjäksi, koska Ranille tärkeimmät markkina-alueet ovat Yhdysvallat, Meksiko ja Venäjä. Eniten kasvavat Meksikon markkinat, venäläisten ostointo sen sijaan on laskenut ruplan kurssin mukana.

Kiinalaisen kauppiaan siivu joulukoristeista on pieni ja myyntierät suuria.

Ranin naapurikopissa myydään hyvälaatuisia kumisia pukinnaamareita. Jos niitä ostaisi 250 kappaletta, tukkuhinta olisi 16 juania. Jos pakettiin pantaisiin 2 500 naamaria, hinta olisi 15 juania, aika tarkkaan kaksi euroa kappaleelta.

Yiwun tukkukaupan keskuksesta löytää vaikkapa joulupukin saksofonilla. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Joulupukki ei sentään tule Yiwusta

Kiinalaisille kauppiaille joulu on yksi juhla muiden joukossa. Erikoisen siitä tekee vain ulkomaalaisten ostajien loputon joulurihkaman tarve.

– Minulle joulu on kuin kiinalainen uusivuosi. Haluan valmistaa parhaat mahdolliset juhlakoristeet, Ran sanoo.

Hänen mukaansa Kiinan maaseudulla moni ei edes tiedä, milloin joulu on.

Mutta entä se kaikkein tärkein kysymys näiden pukintamineiden, punalakkien ja valepukkien keskellä. Mistä se oikea joulupukki on kotoisin?

– Euroopasta. Luulisin, että Suomesta, vastaa värivaloilla koristeltuja tekokuusia myyvä Zhu Zhijuan.

Yiwun kauppiaat tietävät siis joulusta kaiken oleellisen. Ilmankos he osaavat myydä joulu-nimisen kulutusjuhlan koko maailmalle.

Tekokuusikauppias Zhu Zhijuan arvelee, että joulupukki on kotoisin Suomesta. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle