EVA:n analyysi: Suomen kannattaa tukea kovaa Brexitiä

Suomen pitää tukea tiukkaa linjaa, koska Britannian pehmeä EU-ero voisi lisätä unionin hajaannusta, EVA katsoo.

politiikka
Britannian lippu europarlamentissa
Britannia joutuu neuvottelemaan uuden sopimuksen suhteistaan EU:hun.Patrick Seeger / EPA

Suomen kannattaa tukea niin sanottua kovaa Brexitiä Britannian EU-eroa koskevissa neuvotteluissa, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA arvioi tuoreessa analyysissään (siirryt toiseen palveluun).

Tämä johtuu siitä, että kompromissien tekeminen eroneuvotteluissa uhkaisi lisätä EU:n hajaannusta.

Mikäli unionin ja jäsenmaiden väliset erityisjärjestelyt yleistyvät, se heikentäisi EU:ta taloudellisesti ja poliittisesti ja voisi ajaa muitakin maita pohtimaan eroa.

Suomen kannattaa painottaa EU:n yhtenäisyyttä myös siksi, että EU:n turvallisuusulottuvuus on Suomelle tärkeä, EVA perustelee.

EVA:n mukaan Suomen kannattaisi tukea kompromissivaihtoehtoa vain, jos uskotaan, ettei se johda erityisjärjestelyjen leviämiseen.

– Jos ja todennäköisesti kun tällainen uhka on olemassa, Suomen on syytä panna EU:n koheesio etusijalle, EVA katsoo.

Pääministeri Theresa May on sanonut Britannian jättävän eroilmoituksensa maaliskuun loppuun mennessä. Ilmoitus aloittaisi kaksi vuotta kestävän eroprosessin.

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, miten Britannia aikoo järjestää suhteensa EU:hun. Marraskuun puolivälissä uutisoitiin, ettei Britannian hallituksella ole vielä kattavaa suunnitelmaa EU-eron toteuttamiseksi.

Välimeren maat vahvistuvat EU:ssa

EVA:n mukaan pohjoinen markkinaliberaali suuntaus, jota myös Suomi on tukenut, heikkenee EU:ssa Brexitin seurauksena.

Vastaavasti EU:n eteläisten maiden talousnäkemykset vahvistuvat. Välimeren maat ovat painottaneet markkinavoimien sääntelyä ja suhtautuvat julkisen talouden velkaantumiseen joustavammin kuin pohjoiset maat.

Saksan vaikutusvalta talouskysymyksissä luultavasti heikkenee, kun monissa asioissa samanmielinen Britannia lähtee EU:sta. Tulevaisuudessa Saksa joutuu tekemään nykyistä pidemmälle meneviä kompromisseja Ranskan ja Etelä-Euroopan maiden kanssa, EVA arvioi.

Saksa säilyy Suomen tärkeimpänä kumppanina EU:ssa, mutta Brexitin jälkeen Suomen täytyy löytää näkemyksilleen entistä enemmän tukea myös muista maista. Suomen on myös oltava aikaisempaa valmiimpi hankaliin kompromisseihin, EVA kirjoittaa.