1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki

Muistatko nämä Guggenheim-projektit? Paljon suunnitelmia, vähän toteutuneita museoita

Guggenheim-säätiö on suunnitellut museon perustamista Helsinkiin vuodesta 2011. Museohankkeesta päätetään keskiviikkona. Moni Guggenheim-projekti on vienyt paljon kauemmin tai kaatunut kokonaan.

Helsinki
taidemuseon malli
Guggenheim Abu Dhabin -museo on ollut viritteillä jo kymmenen vuotta. Rakennuttajaa museolle ei ole kuitenkaan valittu ja projekti on jäissä.Solomon R. Guggenheim Foundation

Solomon R. Guggenheim -säätiö on tehnyt lukuisia suunnitelmia museoiden ja väliaikaisten näyttelytilojen perustamisesta eri puolille maailmaa Riosta Tokioon. On olemassa kuitenkin vain kolme Guggenheim-museota: Solomon R. Guggenheim -museo New Yorkissa Yhdysvalloissa, Guggenheim Bilbao Espanjan Baskimaassa sekä Peggy Guggenheim -kokoelma Venetsiassa Italiassa.

Neljäs museo on ollut vireillä Abu Dhabiin Arabiemiraatteihin jo kymmenen vuotta, mutta museon paikalla Saadiyatin tekosaarella on yhä vain hiekkakenttää. Jättimäisen museorakennuksen on suunnitellut Bilbaon museorakennuksenkin tehnyt arkkitehti Frank Gehry.

Väliaikaiset näyttelytilat

Guggenheim-säätiöllä on ollut museohankkeidensa lisäksi useiden vuosien kestäneitä väliaikaisia näyttelytiloja, jotka usein sekoitetaan varsinaisiin museoihin. Berliinissä avattiin vuonna 1997 Deutsche Guggenheim -näyttelytila, joka oli yhteistyöprojekti saksalaispankki Deutsche Bankin kanssa. Yhteistyö päättyi vuonna 2013 ja nykyään tila on Deutsche Bankin oma taidehalli.

Las Vegasissa on ollut myös kaksi Guggenheim-nimeä kantanutta näyttelytilaa, jotka avasivat vuonna 2001. Guggenheim Las Vegas sulki vuonna 2003 ja Guggenheim Eremitaasi Las Vegasissa vuonna 2008.

Kaatuneet haaveet

Guggenheim-säätiön museohankkeista liikkuu yhä paljon huhuja. Osa projekteista on kaatunut hyvinkin outoihin oikeustapauksiin ja moni on tyssännyt rahanpuutteeseen. Säätiö selvitti varsinkin 2000-luvun alussa silloisen johtajansa Thomas Krenssin johdolla lukuisia mahdollisia paikkoja museoiden rakentamiseksi. Näistä eteni ainoastaan Abu Dhabin hanke.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kaatuneita hankkeita ovat muun muassa Rio de Janeiron Guggenheim-museo, Hongkongin kulttuurikaupunginosan kulttuurikeskus sekä Guggenheim Salzburg -museo.

Ennen Bilbaon museota säätiö kaavaili museon rakentamista Salzburgiin Itävaltaan. Museo oli tarkoitus rakentaa valtavaan kalliomuodostelmaan. Selvitystyö alkoi 1989. Museosta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti maailmankuulu arkkitehti Hans Hollein. Holleinin rakennusta esiteltiin muun muassa Venetsian Peggy Guggenheim -museossa vuonna 1990. Hanke ei kuitenkaan saanut lopulta poliittista tukea tai rahoitusta.

Toteutumattomaksi suunnitelmaksi jäi myös roikkumaan Bilbaon kupeeseen kaavailtu Guggenheim Bilbao Urdaibain selvitys. Suunnitelmassa oli kyse museon laajennusosasta Urdaibain luonnonsuojelualueella Baskimaassa.

Monessa tapauksessa raha on ollut suurin este museoprojektien toteutumiselle. Esimerkiksi Guadalajaraan Meksikoon kaavailtu, Guggenheim-säätiön selvittämä museohanke oli arkkitehtuurikilvan havainnekuvien (siirryt toiseen palveluun) mukaan valtavan suurellinen. Museohanke alkoi vuonna 2004, mutta vuonna 2009 säätiö ilmoitti keskittyvänsä Abu Dhabiin. Säätiö on sittemmin kiistänyt (siirryt toiseen palveluun), että hankkeessa olisi ollut koskaan kyse varsinaisen Guggenheim-museon perustamisesta.

Paitsi raha, myös maailman tapahtumat ovat ravistelleet Guggenheim-säätiön suuria suunnitelmia. Yhteistyötä Pietarin Eremitaasin kanssa on vaikeuttanut taidelainasopimusten hankaloituminen (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain ja Venäjän välillä.

Yksi Guggenheimin museohankkeista kaatui niinkin järkyttävään tapahtumaan kuin vuoden 2001 terrori-iskuihin: entisen WTC-tornien lähelle ei enää haluttu suunnitella kulttuurilaitoksia.

Outoja oikeuskiistoja ja kummia huhuja

Säätiöllä on ollut epäonnea pitkällekin edenneiden museosopimusten kanssa. Rio de Janeirossa solmittiin jo sopimus (siirryt toiseen palveluun) museon perustamisesta vuonna 2003, mutta hanke kaatui oikeudessa. Oikeuden mukaan kaupungin pormestari oli ylittänyt valtuutensa sopiessaan hankkeesta.

Guggenheimin nimestä puhuttaessa nousee esiin myös aika ajoin huhuja museosuunnitelmista. Tällaisia on ollut muun muassa Pekingistä, Pietarista ja Romanian Bukarestista. Säätiö kiistää, että se olisi ikinä suunnitellut museohankkeita näihin kaupunkeihin.

Osa hankkeista on yhä kiisteltyjä, kuten Vilnan Guggenheim Eremitaasi -hanke. Säätiön mukaan kaupunkiin suunnitellun nykytaidemuseon ei ollut koskaan tarkoitus olla varsinainen Guggenheim-museo. Arkkitehtuurikilpailun yhteydessä puhuttiin kuitenkin usein Vilnan Guggenheim Eremitaasi -museosta (siirryt toiseen palveluun). Arkkitehtuurikilpailun voitti maailmankuulu arkkitehti Zaha Hadid. Guggenheim Helsinki -hankkeen alettua vuonna 2011 Vilnan museoprojektia on pidetty kuopattuna.

Guggenheim Helsinki -museon kohtalosta päättää Helsingin kaupunginvaltuusto keskiviikkona.

Lue seuraavaksi