Pikku Kakkosen mobiilisovellus uudistuu – lapset mukana kehitystyössä

Vanha mobiilisovellus saa väistyä eri-ikäiset lapset paremmin huomioon ottavan kokonaisuuden tieltä.

Pikku Kakkonen
Lapset lattialla olevan tabletin ympärillä
Sovelluksen kehittäjät saivat avukseen tamperelaisia päiväkotilapsia.Yle

Pikku Kakkosen suosittu mobiilisovellus uudistuu tulevana maanantaina. Vanha versio korvautuu kokonaisuudella, joka on sekä teknisesti että sisällöllisesti täysin uusi.

Mobiilisovelluksen kohderyhmä on sama kuin ohjelmankin, 3-6-vuotiaat - sama kuin tv-ohjelmallakin. Sovelluksen kehitystyössä on otettu huomioon eri-ikäisten käyttäjien erilaisuus.

Yhteinen leikkikokemus on voimakkaampi ja jaettu ilo moninkertainen.

Jarmo Oksa

– Sovellusta on testattu jo hyvin varhaisessa vaiheessa lasten kanssa, kertoo web-kehittäjä Jani Palovuori Ylestä.

– Huomasimme hyvin nopeasti, että pienimmät lapset haluavat selkeästi päämäärätöntä hauskaa yllättymistä ja ilahtumista. Isommat taas kaipaavat enemmän pelimäistä sisältöä - päämääriä, tavoitteita ja pisteitä.

Niinpä valmiista sovelluksesta löytyy pienimpien iloksi leikkipinta vapaaseen tutkimiseen leikkimiseen ja isommille erilaisia haasteita tarjoavia minipelejä.

– Halusimme sovelluksesta alusta asti mahdollisimman monipuolisen. Sovellus kehittyy jatkossa koko ajan ja uutta sisältöä tuotetaan jatkuvasti, kertoo vastaava tuottaja Jarmo Oksa Ylestä.

Päiväkotiryhmistä iso apu

Mobiilisovelluksen kehitystyötä on tehty alusta asti yhdessä lasten kanssa, pääosin tamperelaisissa päiväkodeissa. Sovelluksen kehittämiseen ovat osallistuneet kymmenet lapset.

– Testaus on muuttanut alusta asti ihan kaikkea todella paljon, sanoo Jani Palovuori.

– Sovelluksen ensimmäinen versio oli meidän aikuisten mielestä todella hieno, mutta lasten oli vaikea hahmottaa sitä. Huomasimme myös esimerkiksi, että lasten tapa koskettaa näyttöä on erilainen kuin aikuisilla - se piti ottaa huomioon. Samoin keskittyminen ja kärsivällisyys toimivat erilailla.

Pikku Kakkosen uusi sovellus tabletissa
Lapsi ei kosketa tablettia sievästi sormenpäällä vaan lyö kämmenellä sen pintaan. Tämä vaikutti sovelluksen lopulliseen muotoon.Yle

Pikku Kakkosen sovelluksella saavat leikkiä aikuisetkin, lupaa Jarmo Oksa. Se on jopa suotavaa.

– Totta kai haluamme, että aikuiset leikkivät tällä yhdessä lasten kanssa. Yhteinen leikkikokemus on voimakkaampi ja jaettu ilo moninkertainen, hän sanoo.

– Pääkohderyhmämme ovat lapset, mutta palvelemme tietenkin myös vanhempia ja perheitä tässä arjen pyörityksessä. Perinteisellä televisiolla on voimansa ja se tavoittaa pienet lapset todella hyvin. Mutta lasten median käytön siirtyminen mobiililaitteille on myös tätä päivää.

Uuden mobiilisovelluksen voi ladata puhelimeensa tai tablettiinsa ilmaiseksi sovelluskaupasta. Vanhat sisällöt löytyvät edelleen Pikku Kakkosen nettisivuilta.