Syyttäjien vakuutettava oikeus – hukuttiko mies tahallaan humalaisia vieraitaan?

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa on alettu käsitellä syyttäjällekin poikkeuslaatuista juttua, jossa miehen epäillään hukuttaneen venereissuilla humalaisia vieraitaan.

oikeudenkäynti
Sarjahukuttamistapaus.
Anu Rummukainen / Yle

Kihlakunnansyyttäjä Seppo Tiittasella Itä-Suomen syyttäjänvirastosta on käsissään uransa ehkä erikoisin henkirikosjuttu. Syytettynä on keski-ikäinen kontiolahtelainen mies, joka on useina kesinä halunnut lähteä mökiltä veneilemään juopuneiden vieraidensa kanssa.

Kolme kertaa vene on kaatunut tai kaadettu järvellä. Kolme ihmistä on kuollut. Loput veden varaan joutuneet ovat sivulliset pelastaneet. Mies itse on uinut rantaan.

Epäiltyä, vuonna 1965 syntynyttä miestä syytetään kolmesta taposta, viidestä tapon yrityksestä, törkeästä alkoholirikoksesta, parituksesta ja pahoinpitelystä. Teot ovat tapahtuneet vuosina 2007–2014.

– Aika poikkeuslaatuinen ja harvinainen juttu, ihmeellinen. Aika paljon olen henkirikoksia syyttänyt, mutta en vielä tähän mennessä tällaista, Seppo Tiittanen hymähtää.

Aika harvinainen juttu, ihmeellinen.

Seppo Tiittanen

Tapauksia ei aikanaan tutkittu rikoksina. Ne nousivat esiin uudelleen, kun Keskusrikospoliisi alkoi tutkia epäselviä kuolemantapauksia.

– Kun näitä tapauksia oli näin paljon, KRP avasi jutun. KRP on puhutellut ihmisiä, saanut uutta tietoa ja syytä epäillä -kynnys on ylittynyt, syyttäjä Tiittanen selvittää, miksi vanhat tapahtumat päätyivät oikeuteen.

Jutun käsittely alkoi Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Käräjäoikeudessa jutun tuomiosta päättää kolmen tuomarin kokoonpano. Syyttäjiäkin on laajassa jutussa kaksi.

Miksi vene aina kaatui?

Epäilty itse on kiistänyt kaikki teot.

– Hänen kantansa on se, että sinne on lähdetty vapaaehtoisesti. Näistä kaatumisista hän ei osaa sanoa, hän ei tarkkaan muistanutkaan, mistä syystä vene on kaatunut. Hän kiistää tahallisuuden, syyttäjä Seppo Tiittanen kertoo.

Kuultujen todistajien mukaan miehellä on taipumusta veneen kaatoon veneilyreissuilla.

Sarjahukuttamistapaus oikeudessa.
Anu Rummukainen / Yle

– Tähän mennessä on tullut ilmi, että hän on useita kertoja veneillyt ja monta kertaa vene on kaatunut. Ja hänellä on taipumusta hypätä veneestä, Tiittanen kertaa.

Syyttäjälle on alkaneen oikeudenkäynnin aikana vahvistunut kuva epäillystä.

Hän näyttää olevan valmis kaikkeen.

Seppo Tiittanen

– Suunnilleen samanlainen mikä esitutkinta-asiakirjoistakin on ilmennyt eli hän näyttää olevan valmis kaikkeen. Olen edelleen sitä mieltä, että on todennäköisiä syitä epäillä hänen syyllistyneen näihin tahallisiin henkirikoksiin tai niiden yrityksiin.

Esitutkinta-aineiston mukaan epäilty on väkivaltainen, uhkaileva ja häntä pelätään. Tapahtuneissa veneturmissa hän on todistajien mielestä suhtautunut välinpitämättömästi muiden pelastumiseen.

– Kyllä se kuva on vahvistunut oikeudenkäynnin aikana, syyttäjä Tiittanen sanoo.

Mahdollisuuteen, että puolustus pyytää mielentilatutkimusta, syyttäjä ei ota kantaa.

Näytön vaikeus

Tapaukset ovat hankalia näyttää toteen oikeudessa, koska tapahtumista on kulunut vuosia ja veneilyseurueet ovat olleet humalassa. Lisäksi kaksi tapon yrityksen kohteeksi epäiltyä on kuollut myöhemmin.

– Totta kai se vaikeuttaa huomattavasti, koska muistikuvatkin huonontuvat ajan kuluessa eikä voida heitä itseään kuulla. Mutta tässä asiassa on lausuttu silloin tuoreeltaan jotakin ja ne jo kuolleet ihmiset ovat kertoneet tapahtumista toisille, että jonkin verran saadaan avatuksi sitä heidänkin näkemystään, syyttäjä Seppo Tiittanen selvittää.

Syyttäjän virkavelvollisuudet pysyvät silti samoina.

– Meidän tehtävä on syyttäjinä yrittää vakuuttaa oikeus näistä teoista. Olemme molemmat tulleet siihen tulokseen, että on todennäköisiä syitä epäilylle. Tuomitseminen vaatii, ettei jää järkevää syytä - en ota kantaa lopputulemaan, Tiittanen toteaa.

Syyttäjä on vaatinut ehdotonta vankeutta ja miehen vangitsemista heti tuomion yhteydessä.

Jos syytteet menestyvät, kyse on maksimi-rangaistuksesta.

Seppo Tiittanen

Käräjäoikeus on varannut jutun käsittelylle 11 päivää, joista viimeinen on 16. joulukuuta. Tiittanen epäilee, että oikeus antaa tuomion vasta tammikuussa.

Minkälaista tuomiota on odotettavissa?

– Jos syytteet menestyvät näillä nimikkeillä, kyse on maksimirangaistuksesta eli 15 vuodesta vankeutta. Jos tuomitaan lievemmistä otsikoista, esimerkiksi törkeistä kuolemantuottamuksista, sitten se laskee, silloin se minimi on muutaman vuoden verran, Tiittanen selvittää.

Alkoholirikoksen ja parittamisen osuus kokonaisrangaistuksesta jää sitä pienemmäksi, mitä vakavammista muista rikoksista epäilty tuomitaan.

Epäilty saapuu oikeuteen vapaalta jalalta. Vangittuna hän on ollut viimeksi esitutkinnan aikana kaksi kuukautta tammikuuhun 2016 saakka.

– Se vapaaksi päästäminen, jonka Itä-Suomen hovioikeus silloin teki, on perustunut huomattavan suppeaan, tutkinnanjohtajan silloin esittämään aineistoon eikä hovioikeudella ollut käytettävissään tätä laajaa esitutkinta-aineistoa, syyttäjä Seppo Tiittanen lisää.

Oikeudenkäynti jatkuu Joensuussa tiistaina.