Syyttäjä: Koulusurman suunnittelijan mielentilatutkimus oikea ratkaisu

Syyttäjän mielestä koulusurmaa suunnitelleen naisen mielentilatutkimus on tarpeen, koska rikos on vakava. Nainen suunnitteli tappavansa ainakin 40 ihmistä Kokkolassa sijaitsevassa koulussa.

Kotimaa
Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski
Helsingin kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski vaatii koulusurmaa suunnitellelle naiselle kolmen ja puolen vuoden ehdotonta vankeustuomiota.Timo Korhonen / AOP

Helsingin käräjäoikeus ei vielä antanut lopullista tuomiota naiselle, joka suunnitteli laajaa joukkosurmaa kokkolalaisessa koulussa. Oikeus määräsi naisen mielentilatutkimukseen ennen lopullisen tuomion antamista. Oikeuden päätös ei yllättänyt kihlakunnansyyttäjä Eila Velitskiä.

– Minun mielestäni se oli odotettavissa, kuten käräjäoikeuden pääkäsittelyn lopussa todettiin.

Mielentilatutkimuksen tekemistä pyysivät naisen avustaja ja syyttäjä. Velitski katsoo, että koska kysessä on näin vakava rikos, on myös syytetyn edun mukaista, että hänen terveydentilansa tutkitaan. Mielentilatutkimuksen tekeminen voi kestää useita kuukausia.

Naisen avustamisesta syytettyjen kahden miehen tuomiot ovat lopullisia. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet avunannosta naisen suunnittelemaan rikokseen. Toista miestä syytettiin myös törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä.

Miehet tuomittiin kuitenkin humausainerikoksista, ja toinen myös ampuma-aserikoksesta sakkoihin.

Syyttäjä harkitsee valituksen tekemistä miesten tuomioista hovioikeuteen sen jälkeen, kun hän on ehtinyt tutustua tuomion perusteluihin.