Aasi ei ole tyhmä – "Jämähtäminen on sen vallankäyttöä"

Aasin ja hevosen hoidossa on paljon yhtäläisyyksiä, mutta eläinten luonteessa on isot erot.

aasit
Siru-Anu Lahti aasien kanssa aitauksessa.
Siru-Anu Lahti aasien kanssa aitauksessa.Antti Kettumäki / Yle

Halsualla aasitila Siriuksen piha-aitauksessa liikkuu kolme aasia. Ne saadaan tulemaan helposti ruoan avulla tallista pihalle. Aina se ei kuitenkaan onnistu, sillä aasit tunnetaan siitä, että ne saattavat jämähtää paikalleen eivätkä suostu liikkumaan senttiäkään.

– Jos aasi päättää lähteä omille teilleen syömään laitumelle, sitä saa odottaa kauan pois. Tai useampi ihminen saa olla työntämässä sitä liikkeelle. Kuljetuskoppiin laittaminen on joskus hankalaa. Jos aasi ei mene, niin sitä saadaan sitten odottaa. Ehkä jämähtäminen on sen vallankäyttöä, eli jos aasi ei mene niin ei mene muutkaan, naurahtaa Siru-Anu Lahti.

Lahti on pitänyt aaseja yli neljä vuotta ja on oppinut tuntemaan eläinten luonteen. Sanonta "tyhmä kuin aasi" ei pidä paikkaansa.

– Pidän tätä fiksuna eläimenä. Siinä missä hevonen lähtee juoksemaan karkuun, aasi jämähtää paikalleen ja katsoo ympärilleen, että mitä tapahtuu.

Aaseja
Iso aasi on Liina, hamaa on Piparminttu Pipsa ja tumma on Amppu.Antti Kettumäki / Yle

Kaikki rodut ovat lähtöisin ulkomailta.

Lahden tilalla on kolme pikkuaasia ja yksi isompi, joka on ranskalaista rotua. Pikkuhiljaa ne ovat tottuneet Suomen ilmastoonkin paremmin.

Aasien hoitaminen vaatii pitkää pinnaa

Siru-Anu Lahti

– Aikaisemmin minulla oli Tanskassa syntyneitä eläimiä ja niitä piti talvella pitää lämpimänä. Nämä yksilöt ovat kaikki syntyneet Suomessa ja ovat tottuneempia kylmään paremmin.

Vaatii hoitoa

Aasin hoito on lähes samanlaista kuin hevosen hoito. Hampaat ja kaviot on hoidettava. Samoin madotukset ja rokotukset on tehtävä. Aasi tarvitsee niukkaravinteista ruokaa ja sairastuu helposti, jos ruoka on liian ravintorikasta.

– Se syö heinää. Kauraa annan vain sen verran, että tulee hyvä mieli. Porkkana ja leipäkin maistuvat. Kovia nämä ovat syömään, joten siitä pitääkin huolehtia, etteivät saa ruokaa liikaa. Aasien hoitaminen vaatii pitkää pinnaa. Hätäisten ihmisten hommaa tämä ei ole.

Laitumella aasit ovat sulassa sovussa hevosten ja ponien kanssa, mutta ne syövät eri kasoista. Siru-Anu Lahti on tehnyt havainnon, etteivät ne välitä koirista.

Aasi ja Kissa Halsua
Kissa ja poni.Antti Kettumäki / Yle

– Joissain maissa aaseja käytetään kojoottien häätämiseen. Olen huomannut, että aasi ei tykkää koirista. Kultaisen noutajamme ei voi antaa mennä aitaukseen, koska aasi varmaan kävelisi päälle. Se on ollut itsellekin iso yllätys, että aasi käyttäytyy näin.