1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rääkkylä

Pakkoliitos romuttui: Rääkkylässä vedettiin juhlaviirit salkoon kunnan itsenäisyyden kunniaksi

Rääkkylän kunnassa liehuvat juhlaviirit kunnan itsenäisyyden kunniaksi. KHO kumosi valtioneuvoston päätöksen Rääkkylän yhdistymisestä Kiteen kaupunkiin.

Rääkkylä
Räkkylän kunta järjesti juhlaliputuksen, kun KHO päätti, että kunnan pakkoliitos Kiteeseen on laiton.
Rääkkylän kunta järjesti aikanaan juhlaliputuksen, kun KHO kumosi kunnan pakkoliitoksen Kiteen kanssa. Tanja Perkkiö / Yle

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu Rääkkylän kunnan ja Kiteen kaupungin yhdistymisestä tehtyyn valitukseen näkyi piskuisen pohjoiskarjalaisen kunnan lippusaloissa - kunnan viirit liehuivat päätöksen kunniaksi.

– Kyllä se on Rääkkylälle nimenomaan tällainen juhlan hetki, että liputukselle on aihetta, kertoo ilo äänessään Rääkkylän kunnanjohtaja Tuula Luukkonen.

Toivoisin vaan, että jatkossa kuntien itsemääräämisoikeutta kukin kunnioittaisi.

Tuula Luukkonen

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että kunnan kyky tarjota palveluita oli arvioitava uudelleen sote- ja maakuntauudistuksen näkökulmasta käsin.

– Tämähän oli meidän valituksen tärkein peruste. Koska sote- ja maakuntauudistus on kesken, eikä ole voimassaolevaa lainsäädäntöä, näistä uudistuksista, niin kunta tulee uuteen valoon, kommentoi Luukkonen oikeuden ratkaisua.

Luukkonen kertoo, että Rääkkylä on myös valmistellut hyvien talouslukujen valossa ensi vuoden budjettiaan.

Kunnanjohtaja Tuula Luukkosen ääni hiljenee, kun hän lähettää jatkoterveisensä.

– Toivoisin vaan, että jatkossa kuntien itsemääräämisoikeutta kukin kunnioittaisi. Ja kuntien omaa tahtoa kunnioitettaisiin. Se on sellainen toive jatkossa naapurille.

Kitee jatkaa normaalia kulkuaan

Kitee on täysin valmistautunut ensi vuoteen ilman Rääkkylän liittämistä kaupunkiin. Ensi vuoden talousarvio on vain hieman kesken ja yhteistyön toivotaan jatkuvan hyvänä naapurikuntien, Rääkkylän ja Tohmajärven kanssa.

– Kyllä yhteistyön rakentamiselle on sijaa. Kaiken kaikkiaan Keski-Karjalan elinvoiman kehittäminen, työpaikkojen saaminen tälle alueelle on kaikkein tärkein ja oleellisin tehtävä, painottaa Kiteen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen.

Oikeuden päätös Kiteellä on vastaanotettu periaatteella "pulinat pois".

– Korkein hallinto-oikeus on tehnyt oman ratkaisunsa ja Kiteen kaupungin elämä jatkuu tästä normaalisti eteenpäin, toteaa Auvinen

Kansanedustaja: Voitto

Rääkkyläläinen kansanedustaja Kari Kulmala pitää korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä voittona kotikunnalleen.

Perussuomalaisen Kulmalan mielestä Rääkkylän pysyminen itsenäisenä kertoo siitä, että KHO on perehtynyt asiaan viimeisen päälle.

Kulmalan mielestä Kiteen ja Rääkkylän pakkoliitoksessa oli hötkyilyn makua, koska valtakunnallinen sote-linjaus astuu voimaan vasta vuonna 2019.

Korkeimmasta hallinto-oikeudesta kerrotaan, että tehty päätös Rääkkylästä on harvinainen. Ainakaan lähihistoriasta ei löydy muita koko kuntaa koskevia vastaavia päätöksiä.

Lue seuraavaksi