1. yle.fi
  2. Uutiset

Viro vetää suomalaismatkailijoita – viinan kallistumisella ei vaikutusta

Virossa kaavaillaan kovia veronkorotuksia mietoihin alkoholijuomiin. Maan uskotaan silti vetävän suomalaismatkailijoita entiseen tahtiin.

matkailu
matkustajat kantavat olutlastia satamassa
Viinan hinnan nousu ei Viron matkailuun vaikuta. Sasha Silvala / Yle

Viroon suuntautuva vapaa-ajanmatkailu on ollut kasvussa. Tilastokeskuksen tietojen mukaan touko-elokuussa Viroon tehtiin yli miljoona matkaa. Yöpymisiä sisältäviä matkoja tehtiin 739 000. Määrät ovat olleet muutaman prosentin vuotuisessa kasvussa tällä vuosikymmenellä. Viro onkin suomalaisten suosituin matkakohde.

Viron, kuten muunkin Baltian suosion kasvua selittää niiden läheisyys sekä maiden kehittynyt matkailu. Tiukan taloustilanteen vuoksi suomalaiset matkustavat enemmän lähimaihin.

Tallinnan lisäksi matkailijoita vetävät kartanot ja kylpylät muualla maassa.

Heli Mäki-Fränti

– Virossa matkailutarjonta on lisääntynyt. Tallinnan lisäksi matkailijoita vetävät kartanot ja kylpylät muualla maassa, sanoo Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Verotus kiristyy 65 prosenttia

Virossa matkailijoita kiinnostaa maan ravintolatarjonta ja Suomea edullisempi alkoholi. Viro on kiristänyt alkoholiverotustaan, ja ensi vuodelle on suunnitteilla lisäkiristyksiä mietojen alkoholijuomien, kuten oluen verotukseen. Suunnitelman mukaan verotus kiristyy jo ensi kesänä 65 prosentilla nykyisestä.

Matkailuala ei usko, että kallistuva alkoholi vähentäisi Viroon suuntautuvaa matkailua. Esimerkiksi lahtelainen Lehtimäen Matkat luottaa siihen, että Viron läheisyys on riittävä myyntivaltti. Yhtiö vie Viroon Päijät-Hämeestä matkustajia ainakin 13 linja-auton voimin joka viikko.

Viro vetoaa matkaajiin helppoudellaan.

Sanna Lehtimäki

– On totta, että edullinen alkoholi vetoaa suomalaisiin, mutta se on vain tuote muiden joukossa. Esimerkiksi lapsiperheet etsivät Virosta muutakin. Viro vetoaa matkaajiin helppoudellaan. Sinne on vaivattomampaa matkustaa kuin vaikkapa Tukholmaan, arvioi liiketoimintajohtaja Sanna Lehtimäki Lehtimäen Matkat Oy:stä.

Koko Baltia kiinnostaa

Matkatoimistojen etujärjestössäkään ei uskota matkailijavirran tyrehtymiseen, vaikka alkoholi Virossa kallistuukin. Uskoa perustellaan sillä, että lähimatkailu on yleistynyt ja Viron matkailu on ollut tasaisessa kasvussa.

Pieni, väliaikainen notkahdus hintojen korotuksen jälkeen on mahdollista. Eri asia on, suuntaavatko viinanhamstraajat edullisempien hintojen perässä pidemmälle Baltiaan.

Alkoholin hinta ei välttämättä ole määräävä tekijä matkailussa.

Heli Mäki-Fränti

– Alkoholin hinta ei välttämättä ole määräävä tekijä matkailussa. Mutta Baltia on muutakin kuin Tallinna, Latvian vetovoima on kasvanut. Koko Baltiassa matkailupalvelut ja infrastruktuuri, kuten liikenneyhteydet, ovat parantuneet viime vuosina huomattavasti, painottaa Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Lue seuraavaksi