Koulusurmaa suunnitellut toivoo mielentilatutkimuksesta apua

Joukkosurmaa suunnitellut helsinkiläisnainen saanee lopullisen tuomion käräjäoikeudesta keväällä. Hän ei tiedä, mitä olisi tehnyt, jos olisi saanut koulusurmaa varten tilaamansa aseen.

mielentilatutkimus
Koulusurmaepäilty oikeudenkäynnissä.
Koulusurman suunnittelusta syytetty nainen kertoi oikeudessa ihailevansa Jokelassa koulusurman tehnyttä Pekka-Eric Auvista.Yle

Joukkosurmaa kokkolalaiseen kouluun suunnitellut nainen on tyytyväinen siihen, että Helsingin käräjäoikeus ei vielä antanut hänelle lopullista tuomiota, vaan määräsi hänet mielentilatutkimukseen. Hän on myös tyytyväinen siiihen, että käräjäoikeus ei hyväksynyt kaikkia syyttäjän oikeudessa esittämiä näkemyksiä.

Naista avustava asianajaja Olli Etelämäki sanoo syytetyn toivovan, että mielentilatutkimuksesta olisi apua hänen ongelmiinsa.

– Hän toivoo, että siinä mielentilatutkimuksen yhteydessä saadaan kartoitettua hänen ongelmakohtiaan, ja että hän saisi jonkinlaisen otteen tästä häntä vaivaavasta kiinnostuksen kohteesta, ja jatkossa voitaisin miettiä paremmin sitä, miten hänen kannaltaan voidaan tähän asiaan puuttua.

Nainen kertoi oikeudessa, että hän ihaili Jokelassa koulusurman tehnyttä Pekka-Eric Auvista ja koki saavansa apua internetistä löytyviltä koulusurmiin liittyvltä sivuilta.

Myös syyttäjä on tyytyväinen siihen, että naiselle tehdään mielentilatutkimus ennen lopullista tuomiota.

Oikeus ei uskonut järeiden aseiden hankintaa

Nainen pitää hyvänä, että käräjäoikeus uskoi välituomiossa joiltakin osin hänen kertomaansa.

– Syyttäjä väitti, että syytetyllä oli tarkoitus hankkia kaikenlaisia kranaatteja, rynnäkkökiväärejä, katkaistuja haulikkoja ja niin poispäin. Käräjäoikeus ei hyväksynyt tätä näkemystä, vaan otti ratkaisun pohjaksi sen, mitä syytetty oli itse asiasta kertonut ja myöntänyt.

Nainen myönsi oikeudessa, että hän yritti hankkia pistoolin.

– Hän kertoi oikeudenkäynnissä, että ei itsekään ollut oikein tarkkaan selvillä siitä, että mitä hän olisi tehnyt, jos hän olisi sen aseen saanut.

Naisen avustamisesta syytetty mies kertoi oikeudessa, että hänellä ei ollut aikomustakaan antaa pistoolia naiselle, vaikka tämä oli siitä jo maksanut. Miehen syyte avunannosta kaatui käräjäoikeudessa.

Etelämäki arvioi, että oikeus antaa lopullisen ratkaisun naisen osalta keväällä mielentilatutkimuksen jälkeen.

– Katsotaan nyt, mikä se syyntakeisuuden aste on ollut.