Hyppää sisältöön

5 miljoonan punnan punk-rovio syttyy lauantaina Lontoossa

Sex Pistols -managerin poika aikoo toteuttaa uhkauksensa ja polttaa miljoonien arvoisen punk-kokoelmansa.

Joe Corré torstaina Lontoossa järjestetyssä tiedostustilaisuudessa. Kuva: Alan West / AOP

Lauantaina sen pitäisi tapahtua. Ehkä iltapäivällä. Joko Chelseassa, Camdenissa tai Brixtonissa. Punkrockin perustajapariskunnan, Malcolm McLarenin ja Vivienne Westwoodin, poika Joe Corré sytyttää jossain päin Lontoota palamaan arviolta viiden miljoonan punnan arvoisen punk-kokoelmansa.

Rovioon päätyvät muun muassa Johnny Rottenin housut, Sex Pistolsin ihka ensimmäinen äänite, McLarenin ja Westwoodin Sex-myymälän ovenkahva, hakaristein koristeltu Sid Vicious -nukke – ainutlaatuista punkmateriaalia 1970-luvun lopulta. Tavaraa on niin paljon, että Corré on kertonut aloittaneensa tuhoamisen jo muutama viikko sitten.

Tapahtumapaikka pidetään salassa viimeisen asti, sillä Corré pelkää, että keräilijät ja fanit hyökkäävät tavarakasan kimppuun, eikä mitään jää poltettavaksi.

Punk on McDonald'sin kaltainen brändi

Happening ajoittuu marraskuun 26. päivään, jolloin on kulunut tasan 40 vuotta Sex Pistolsin debyyttisinglen Anarchy in the U.K. julkaisusta. Päivää ja koko punkin perustamisvuotta 1976 on juhlittu Lontoossa näyttävästi. Ja tuo juhlinta on ärsyttänyt Corréta niin paljon, että hän päätti tuhota kokoelmansa.

– Punkista on tullut McDonald'sin kaltainen brändi, jonka valtio, yhteiskunta ja yhtiöt omistavat. Alkuperäinen punk on kastroitu. Punk on kuollut, Corré julisti torstaina Lontoossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Viimeinen niitti oli kuningatar Elisabetin siunaus punkin juhlavuodelle. Elisabetin, jota Sex Pistols rienasi God Save The Queen -kappaleessaan.

– Ihmiset ovat unohtaneet, että punkkareita vihattiin. Olin 10-vuotias pikkupoika bondage-housuissani ja päälleni syljettiin. Punk oli vaarallista. Mikään ei enää aiheuta vastaavaa reaktiota. Punkilla ei ole mitään annettavaa nykynuorille. On aika tuhota se ja mennä eteenpäin.

Ainoa bändi, jolle Corré antaa armon, on Pussy Riot. Sen toiminnalla on hänen mielestään ollut vastaavanlainen vaikutus Venäjällä kuin Sex Pistolsilla oli Britanniassa.

Corrélta tivattiin, miksi hän järjestää tempauksen, jos kerran vihaa juhlavuotta.

– Juttu on kasvanut suuremmaksi kuin arvasin. Päätin hyödyntää mediahuomiota ja kertoa hieman ajatuksiani.

Säästän muutaman vaatekappaleen

Corrén tempaus on herättänyt vilkasta keskustelua. Osa pitää reliikkien tuhoamista todellisena punkhengen ilmentymänä, toisille kyse on vandalismista ja ainutlaatuisen, kaikille kuuluvan museomateriaalin hävityksestä.

Corréta on myös syytetty kaksinaismoralismista, koska hänen katsotaan hyötyneen kokoelmastaan. Corré myi kokoelman ja perusti rahoilla menestyneen alusvaatefirman. Sittemmin hän luopui firmasta ja hankki tavarat takaisin.

On myös ihmetelty, miksei Corré myy kokoelmaansa ja lahjoita rahoja hyväntekeväisyyteen.

– Kokoelma päätyisi todennäköisesti jonkun pankkiirin seinälle ja sitä en halua. En myöskään pidä koko hyväntekeväisyys-buumista. Sille on sälytetty tehtävät, jotka kuuluisivat valtiolle. Ja järjestöjen johdossa istuu henkilöitä, jotka tienaavat satoja tuhansia.

Myös Pistols-ikoni Johnny Rotten on arvostellut kokoelman polttamista.

– Rotten oli aikanaan idolini, mutta viimeiseen 10–20 vuoteen hänellä ei ole ollut mitään järkevää sanottavaa, Corré vastaa.

Corrén äiti, Britannian muotimaailman grand dame Vivienne Westwood tukee tempausta ja aikoo pitää tilaisuudessa puheen. Corré uskoo, että myös edesmennyt Malcolm McLaren hyväksyisi polttajaiset.

Aivan kaikkea Joe Corré ei sentään polta.

– Säästän muutamia vaatekappaleita, joiden ompeluun osallistuin äitini apupoikana.

.
.