"Katuma on kuin Monaco, kukaan ei käy töissä ja kukaan ei maksa veroja"

"Älä varasta edes palanutta tulitikkua. Älä tuu tänne valehtelemaan. Muuten tervetuloa", julistaa post-it-lappu Katumantie kaksvitosen asukkaan Veijon ovenpielessä. Lappuun tiivistyy paljon sitä, mistä lähiö on tunnettu.

Kotimaa
Perjantai: Perjantai-dokkari: Katuma 25
Perjantai: Perjantai-dokkari: Katuma 25

Hämeenlinnassa noin viiden kilometrin päässä keskustasta sijaitsee Katumajärvi ja sen rannalla Katuman asuinalue. Kaunista rantamaisemaa kehystää Katumantie ja sen varrella seisovat 80-luvun tyylille uskolliset betoniset kerrostalot.

Taloista vanhin, Katumantie 25, rakennettiin 1950-luvun alussa. Alun perin OTK:n työläisten asunnoiksi rakennettu talo kantoi aikanaan nimeä Nälkätalo.

Katumantie 25.
Katumantie 25 on hämeenlinnalaislähiön vanhin talo. Aiemmin se tunnettiin nimellä Nälkätalo.Harri Lehtikevari / Yle

Oma pikku kommuuni

Katumalla on omat ongelmansa, mutta Katumantie 25:ssä ongelmat on höystetty yhteisöllisellä lämmöllä.

– Tämä on tämmöinen meidän oma pikku kommuuni tämä kaksvitonen. Kaikki tuntevat toisensa ja ollaan väleissä. Mitä nyt jotain pikku kärhämää joskus ja silloin tällöin, mutta ei mitään isompaa, kuvailee kaksvitosen asukas Sami.

Sami on asunut talossa kahdeksan vuotta ja hänelle puheet Katumasta Hämeenlinnan pahamaineisimpana lähiönä ovat varsin tuttuja.

Sami makaa sohvalla.
Sami on asunutKatumantie 25:ssa kahdeksan vuotta. Hänen mukaansa kaikki talon asukkaat tuntevat toisensa.Harri Lehtikevari / Yle

– Toisissa kaupungeissakin puhutaan, että tämä on ihan kauhea paikka. Noh, onhan tämä Suomen luottotiedottomin kaupunginosa, tai oli ainakin pari vuotta sitten.

Mainettaan parempi paikka

A-rapussa asuva Veijo aloittaa aamunsa keittämällä kotikaljaa.

– Mä teen kotikaljaa, koska se on halvempaa kuin kaupan kalja.

Veijo istuu sohvalla.
Katumantie 25:n A-rapussa asuva Veijo tituleeraa Katumaa Suomen Monacoksi.Harri Lehtikevari

Kaupastakin toki saisi kaljaa, sillä Katumalle on vuosien tauon jälkeen saatu kauppa. Veijo nauraa alkuun epäilleensä kaupan kannattavuutta.

– Täällä on niin paljon noita juoksukaljan hakijoita, että ajattelin, että mitenköhän täällä kukaan kauppias pärjää.

Kauppias on kuulemma kuitenkin saanut olla rauhassa sittemmin, kun yhteisö on oppinut hänet tuntemaan.

Kukaan ei halua muuttaa tänne, vaikka oikeasti täällä on tosi hyvää väkeä. Me puhalletaan täällä yhteen hiileen. Täällä tehdään yhdessä kaikki.

Mika

– Toi meidän kyläkauppias on semmoinen, että jos joku yrittää viedä sieltä jotain, niin se juoksee perässä vaikka kotiin asti, ottaa kiinni ja vie tavarat takaisin. Reipas mies, Veijo sanoo.

Veijon mielestä Katuma on mainettaan parempi paikka, mutta osa lähiöön liitetyistä ongelmista on täyttä totta.

– Katuma on kuin Monaco, kukaan ei käy töissä ja kukaan ei maksa veroja.

Puhallamme yhteen hiileen

Kymmeniä vuosia Katumalla asunut Mika on ollut työttömänä kolmetoista vuotta.

– Töihin en mene. Ikinä. Mulla tuli tunnit täyteen.

Päivät Katumalla sujuvat miehen mukaan mainiosti, vaikka töitä ei teekään. Naapureiden kanssa käydään kalassa Katumajärvellä tai kokoonnutaan yhdessä pihan grillipaikalle.

– No, onhan se yhdessä tekeminen pääasiassa aika monelle oluen juontia. Siitähän tämä on tunnettu tämä meidän talo.

Mika nauraa.
"Me puhalletaan täällä yhteen hiileen. Täällä tehdään yhdessä kaikki", sanoo kymmeniä vuosia Katumalla asunut Mika.Harri Lehtikevari / Yle

Mika kertoo Katuman muuttuneen vuosien saatossa huomattavasti ja hänen mielestään asuinalue on tänä päivänä varsin rauhallinen.

– Kukaan ei halua muuttaa tänne, vaikka oikeasti täällä on tosi hyvää väkeä. Me puhalletaan täällä yhteen hiileen. Täällä tehdään yhdessä kaikki, sanoo Mika.

Perjantai-dokkari Katuma 25 kertoo hämeenlinnalaislähiön vanhimman talon asukkaiden elämästä ja siitä, mitä he ajattelevat pahamaineisista kotikulmistaan. Dokkari on katsottavissa Yle Areenassa.