Varma valinta pikkujouluihin: pikkumusta, tuo vaatekomeron James Bond

Mitä lähempänä keski-ikä häämöttää, sitä varmemmin vaatekaapista löytyy suomalaisnaisen vartalon salaisessa palveluksessa luotettavasti vuodesta toiseen toimiva pikkumusta. Pikkujouluaika haastaa käytännönläheiset suomalaiset pistämään paljetteja ja kimaltavaa ylle.

vaatteet
Yle Uutiset Häme: Pikkumustalla pikkujouluun - muista bling bling!
Yle Uutiset Häme: Pikkumustalla pikkujouluun - muista bling bling!

Mitä lähemmäs joulua mennään, sen enemmän punaista voi lisätä mukaan, neuvoo muotiliikeyrittäjä Jonna Mäkilä. Hän muistuttaa hyvän itsetunnon ja pukeutumisen perustan lähtevän vaatekerroksen alta, eli alusvaatteista.

– Sillä saa kurvit kuntoon ja sitten pikkumustaa päälle, kehottaa Jonna suomalaisia naisia.

Tyylikkäällä mekolla on parhaimmillaan lähes lupa tappaa - tai ainakin tyrmätä. Kotimaiset merkit tuntevat suomalaisen vartalon.

– Se näkyy esimerkiksi siinä, että isosta vaatekoosta huolimatta mekko ei näytä säkiltä vaan istuu hyvin. Istuva vaate on monikäyttöinen ja sen muunneltavuus on loputon, vaikka ostaessa hinta saattaakin kirpaista, sanoo Jonna Mäkilä.

Nainen esittelee henkarissa punaista jakkua ja mustaa mekkoa.
Tästä rouvalle juhlavaa ylle? Yrittäjä Jonna Mäkilä kehottaa nauttimaan talvellakin väreistä.Hannu Harhama / Yle

Naisen vaatekaapin salainen agentti on parhaimmillaan istuva, hihaton, ja pituudeltaan omistajalleen mieluisa. Pikkumustaan voi yhdistää jakkuja, ponchoja ja puseroita – tai laittaa mekon alle puseron.

Eihän minulle pikkumusta käy, kun on niin paljon mahaakin, parkaisee moni juhliin lähtijä. Höpsis!

– Kaikilla kuuluu olla muotoja, ja on tärkeää, että oma persoona näkyy. Sitä ei saa hukuttaa liian suuriin vaatteisiin, ja kyllä melkein kaikilta keski- ikäisiltä se yksi istuva puku tai pikkumusta löytyy, rohkaisee Jonna Mäkilä.

Musta on suosittua, mutta jättää paljon varjoon

Marraskuinen Suomi on pukeutunut mustaan ja rajuimmillaan ehkä vivahtaa hiukan harmaaseen.

Kaksi muotinukkea näyteikkunassa.
Jokainen saa pukeutua näyttävästi kokoon katsomatta.Hannu Harhama / Yle

– Pikkujouluaikaan kuuluvat kimalteet, kulta ja hopea, sekä paljon koruja. Mitä lähemmäs joulua tullaan, sen enemmän punaista voi lisätä. Jos käyttää paljon mustaa, kannattaa rikkoa sitä hiukan väreillä, sillä musta tuo varjoja kasvojen lähelle.

– Vaihtelua naisille tuovat huivit ja korut, miehille esimerkiksi värikäs t-paita. Vähälläkin saa väriä harmauteen, vinkkaa muotiliikeyrittäjä Jonna Mäkilä.