Pörssikauppa voi olla millisekunneista kiinni – Nopeat yhteydet eivät silti poista etäisyyksien merkitystä

Helsingin "etäisyys" Lontoosta ja Frankfurtista on 1–2 millisekuntia enemmän kuin Tukholman, kertoo raportti. Nopein pörssikauppa onkin vaarassa siirtyä pois Suomesta.

Kuva: AOP

Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa huoltovarmuutta käsittelevässä raportissa (siirryt toiseen palveluun) muistutetaan, että muun muassa pörssikaupankäynti asettaa tietoliikenneyhteyksille millisekuntien tasolla olevia vaatimuksia. 

Suomesta tietoliikenne Euroopan rahamaailman keskuksiin Frankfurtiin ja Lontooseen on kuitenkin 1-2 tuhannesosasekuntia hitaampaa kuin Ruotsista.

Tämän takia mahdollisimman nopeisiin yhteyksiin perustuvat kaupankäyntikäytännöt ovat vaarassa siirtyä Tukholmaan.  Myös Helsingin pörssissä nopealla kaupankäynnillä on selvä osuus vaihdosta.

– High Frequecy Trading, HFT-kaupankäynti, riippuen siinäkin määritelmästä, se on 15 – 20 prosentin luokkaa kaikesta kaupankäynnistä, sanoo toimitusjohtaja Henrik Husman.

Hänen mukaansa Helsingin pörssin kaupankäynnin konesali on jo pitkään ollut Pohjanlahden länsipuolella.

– Palvelinkeskus on ollut jo vuodesta 2004 Tukholmassa, Husman vahvistaa.

Laitteita ei kuitenkaan aikanaan keskitetty Tukholmaan tietoliikenneyhteyksien takia. Samassa paikassa ovat myös pörssioperaattorin muut pohjoismaisten ja Baltian pörssien palvelimet.

Toisaalta nopeaa kauppaa käyvien välittäjien tasa-arvoisesta kohtelusta on pidetty huolta.

– Tarjoamme välittäjille mahdollisuutta sijoittaa nopeassa kaupankäynnissä käytettävät algoritmit sinne meidän konesaliin, konesalin välittömään läheisyyteen, hän jatkaa.

Tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi  jopa välittäjien palvelimet pörssin laitteisiin yhdistävien tietoliikennekaapelien pituudet on määrätty tarkasti.

– Tarkoittaen, että myös Suomesta käsin ultranopeaa kaupankäyntiä voi tehdä, näillä algoritmeilla jotka sijaitsee siellä Tukholmassa.

Monien muiden maailman pörssien osalta mahdollisuudet pärjätä ultranopeassa kaupankäynnissä Suomesta käsin eivät kuitenkaan välttämättä ole yhtä tasapuoliset.  Valollakin kun on nopeutensa.

 – Mitä pitemmän matkan tieto kulkee, sen kauemmin se kestää, napauttaa Helsingin pörssin toimitusjohtaja Husman.