Katoava Pohjola -sarja saanut kovaa kritiikkiä – "Ei missään nimessä ollut asenteellinen"

Kimmo Ohtosen Katoava Pohjola -sarjaa syytetään muun muuassa asenteelliseksi. Keskustelu syntyi sarjan toisesta jaksosta, mikä käsitteli ahmoja porotalousalueella.

Katoava Pohjola
Kimmo Ohtonen
Johanna Kannasmaa / Yle

Viime viikonloppuna tuli Katoava Pohjola -dokumenttisarjan toinen jakso, jossa käsiteltiin ahmoja poronhoidossa. Dokumenttisarjaa juontaa Ylen toimittaja sekä luontokuvaaja Kimmo Ohtonen.

Katoava Pohjola -sarjassa tutustutaan Pohjois-Kalottiin sekä tutkitaan ihmisten arktista luontosuhdetta. Sarja näkyy joka lauantai Yle TV1:llä sekä Areenassa, ja sen lisäksi Katoava Pohjola -radiolähetys tulee sunnuntaisin Yle Radio Suomella.

Jakso saanut kritiikkiä monilta

Petoasiat ovat herkkä puheenaihe pohjoisen poronhoito-alueella, ja dokumentti onkin herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa, (siirryt toiseen palveluun). Toimittaja Kimmo Ohtosta kritisoitiin sosiaalisessa mediassa muuan muuassa siitä, että dokumentti olisi asenteellinen.

Fb-ságastallan
Jan Saijets on Saamelaiskäräjien jäsen. Saamelaiskäräjät on vuoden 1996 alussa omalla laillaan perustettu saamelaisten itsehallintoelin.Kuvakaappaus

Kimmo Ohtosen mielestä on tärkeää keskustella asiasta ja pitääkin olla kriittinen, mutta hänen mukaan dokumentti ei ole asenteellinen.

– Minä en edusta mitään intressiryhmää, olen ollut toimittajana jo 13 vuotta ja olen työskennellyt monien eri aiheiden kanssa, niin ei missään nimessä, vastaa Ohtonen kritiikkiin.

Ohtonen kertoo, että ohjelman tavoitteena on näyttää Pohjois-Kalotin luontoa ja kertoa tasapuolisesti mitä siellä tapahtuu. Tavoitteena on, että katsoja saa itse päättää, mitä ajattelee. Kimmo Ohtonen näkeekin, että on toiminut työssään niin kuten toimittajan täytyykin.

– Olen kuullut sen, että "mitä sinä etelänmies kerrot meille", mutta minä en ole kertomassa kenelläkään miten elää. Teen toimittajan työtä niinkuin minun pitääkin tehdä, mistä minulle maksetaan ja mikä on minulle kutsumusammatti. Pyrin olemaan tasapuolinen, reilu ja mutta myös kriittinen, kertoo Kimmo Ohtonen.

Ei ole vain yhtä totuutta

Ohtosen dokumentissä oli mukana saamelaisia poromiehiä, jotka päivittäin kulkevat metsässä. Esimerkiksi dokumentin kuvauksien aikaan toiminut Käsivarren paliskunnan poroisäntä Tuomas I. Palojärvi esiintyi dokumentissa, mutta kuitenkin monille jäi sellainen kuva, että dokumentissa ei annettu kunnolla tilaa saamelaiselle poronhoidolle.

Kimmo Ohtonen ei kuitenkaan usko, että asiaan olisi vain yhtä totuutta.

Kimmo Ohtonen
Katoava Pohjola / Yle

– Jos kysytään, että eivätkö poromiehet tiedä parhaiten tai sitten että eivätkö tutkijat tiedä parhaiten, niin minusta ei kumpikaan. On tärkeää kuulla molempia puolia, niinkuin me tehtiinkin. Siihen on niin monia näkemyksiä eikä vain yhtä totuutta, painottaa Ohtonen.

Kuuntele koko suomenkielinen keskustelu Yle Sápmin Sohkaršohkka -lähetyksestä. Mukana keskustelussa oli poromies ja elokuvantekijä Aslak Paltto, joka on tehnyt samasta aiheesta dokumentin. (siirryt toiseen palveluun)