Talousnobelisti Holmström: Ihmisillä ei ole pula leivästä, vaan työn tuomasta arvostuksesta

Bengt Holmströmin mielestä palkoista pitäisi sopia Suomessa työpaikoilla. Työllään toimeentuleva ihminen on onnellisempi kuin se, joka jää kokonaan työelämän ulkopuolelle.

Bengt Holmström Kuva: Christian Vuojärvi / Yle

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta kuuli tänään professori Bengt Holmströmiä, jolle on myönnetty talouden Nobel-palkinto. Kuuleminen liittyy hallituksen budjettiesityksen käsittelyyn eduskunnassa. Valiokunta on kutsunut kuultavaksi myös suomalaisia talousviisaita.

Kuulemisen jälkeen Holmströmiä oli odottamassa iso joukko tiedonnälkäisiä tiedotusvälineiden edustajia. Miten Suomi pelastuu? Onko meillä toivoa?

Näihin kysymyksiin Holmström etsii työkseen ratkaisuja teknologiayliopisto Massachusetts Institute of Technology MIT:ssä USA:ssa.

Holmströmin mielestä työtä vailla jääneitä ihmisiä vaivaa nyt toivottomuus. Kyse ei ole enää pelkästään rahasta, vaan siitä, että ihmisellä on tarve päästä osalliseksi, olla muiden mukana. Siksi palkoista pitäisi Holmströmin mukaan voida sopia työnantajan ja työntekijän kesken. Vain näin mahdollisimman moni pääsee työn syrjään kiinni.

– Ihmisten pitäisi saada solmia vapaasti sopimuksia. Siksi pitää luopua palkkojen yleissitovuudesta. Kaikilla ei voi olla sama palkka, tärkeämpää on, että ihmisillä on ylipäätään töitä, jos ajatellaan, että ihmisen onnellisuus liittyy työhön.

Holmströmin mukaan ihmisten turhautuneisuus ei liity rahaan, vaan aseman menettämiseen. Työtön menettää työpaikan ja ihmiset, joiden kanssa hän tekee töitä.

"Arvaamaton Trump lisäsi epävarmuutta"

Suomen hallitus on tehnyt töitä sen eteen, että kivi saataisiin nostettua pois "talouden kuopasta". Mutta riittääkö se?

Työtä tekevät ihmiset elävät sekä Yhdysvalloissa että Suomessa jatkuvan epävarmuuden tilassa. Yhdysvaltojen presidentinvaalit eivät Holmströmin mukaan tilannetta parantaneet, päinvastoin.

– Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on täysin arvaamaton. Uskon, että Yhdysvaltain ja Euroopan vapaakauppasopimus TTIP voidaan nyt unohtaa. Muuten Trumpin päätöksiä ei kykene ennakoimaan. Hän on täysin arvaamaton.

"EU:ta rakennettiin ehkä liian nopeasti"

Holmström arvostelee talouden suojamuureja ja taloudellista protektionismia. Hän on huolissaan myös siitä, että kansalaiset eivät usko päättäjiin eivätkä EU:hun. Oma varjonsa Suomen päälle lankeaa rapakon takaa.

– Jos Yhdysvallat varjelee ja suosii vain omaa talouttaan ja tulee lisää tulleja, se on huono asia Suomelle. Pian kauppasopimuksetkin pitää sopia paikallisesti. Voi olla, että tämä on väliaikaista. Ehkä yritimme rakentaa yhteistä Eurooppaa liian nopeasti, eikä maailma ollutkaan siihen valmis, Holmström sanoo.

Korjattu 25.11. klo 16:00: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Holmströmiä kuuli raha-asiainvaliokunta, kun kyseessä oli valtiovarainvaliokunta. Jutussa kerrottiin myös, että Petteri Orpo on kutsunut kuultavaksi suomalaisia talousviisaita, kun heidät on kutsunut valiokunta.